Baltacı terörü

Güncelleme Tarihi:

Baltacı terörü
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 17, 2013 00:00

Mısır’da ordunun yönetime el koymasının ardından Müslüman Kardeşler’in kitlesel protestoları sürüyor.

Haberin Devamı

Müslüman Kardeşler taraftarları önceki akşam Kahire’de Ramses Köprüsü’ne yürürken baltacıların balta, taş ve sopalı saldırısına uğradı. 7 kişinin öldüğü olaylarda yüzlerce kişi de yaralandı. Kahire’de askeri darbeyle devrilen Cumhurbaşkanı Mursi’ye destek gösterilerinde şiddet dozu her geçen gün artıyor. Ülkenin en etkili siyasi hareketi olan Müslüman Kardeşler, ordunun yönetime el koymasından sonra, gece-gündüz demeden gösterilerini sürdürüyor. Başkentin Adeviyye ve Nahda meydanları ile Cumhurbaşkanlığı Muhafız Birliği Kışlası önünü mesken tutan Mursi taraftarları, karşıtlarla çatışmaya girmekten de çekinmiyor. Önceki gece protesto gösterilerini muhaliflerin toplu iftar verdiği Tahrir Meydanı’na 400 metre uzaklıktaki Ekim Köprüsü ile Ramses Meydanı’nda doğru yayan Müslüman Kardeşler, ‘Baltacılar’ adı verilen çete mensupları ile karşı karşıya geldi.

Esnaftan polise destek

Çıkan çatışmada atılan taşlar ve molotofkokteylleri nedeniyle onlarca eylemci yaralanırken güvenlik güçleri olaya müdahale etti. Bu kez polise eli sopalı, bıçaklı esnaf ve işyeri sahipleri de yardım etmeye kalkınca çatışmalarda 7 kişi öldü, 261 kişi yaralandı. Müslüman Kardeşler Teşkilatı olayların tırmanması üzerine, Mursi serbest bırakılmadığı takdirde cuma namazından sonra Kahire’nin tüm önemli bulvar ve caddeleri ile havalimanına giden yolları bloke edip trafiği felç edecekleri tehdidinde bulundu.

Baltacı nedir

Haberin Devamı

Hüsnü Mübarek yanlısı milislere baltacı deniyordu. Baltacı kelimesi Türkçe’den Arapça’ya Osmanlılar zamanında geçti. En çok 15 ve 18’nci yüzyıllar arasında Osmanlı sarayında baltacılar, başta saraya odun sağlarken, daha sonra mutfakta ve koruma olarak da görevlendirilmişti. Başarılı olanlar yeniçeri yapılırdı. Baltacı Mehmed Paşa gibi veziriazamlığa bile yükselmeleri mümkündü.

Camide kuşattılar

Mısır’ın başkenti Kahire’de önceki gece yapılan darbe karşıtı gösteriler sırasında “baltacılar” olarak adlandırılan milisler tarafından camide kuşatılan yaklaşık 300 kişi, dün öğle namazı için camiye gelen kalabalık grupla camiden çıktı. AA’ya göre camide mahsur kalan Mısırlıları kurtarmak için hiçbir güvenlik görevlisinin bölgeye gelmemesi dikkat çekti.      Fetih Camisi’nin imamı öğle namazından önce yaptığı konuşmada, bölge halkına ve esnafa, camide mahsur kalanların güvenli şekilde dışarı çıkmalarına yardımcı olmaları çağrısında bulundu. Sonuçta Mursi yandaşları, cemaatle birlikte kuşatma altındaki camiden çıkabildi.

Haberin Devamı

6 MADDELİ ÇÖZÜM GİRİŞİMİ

MISIR’da krizi çözecek yeni bir girişim tartışılıyor. Müslüman Kardeşler Teşkilatı’nın (İhvan) siyası yapılanması Hürriyet ve Adalet Partisi (HAP) ile askeri yönetim arasında arabuluculuk yapan bir grup aydının hazırladığı 6 maddelik tasarı tartışmaya açıldı.

Buna göre:

1) Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi serbest bırakılıp makamına dönecek.
2) Mursi, iki ay içinde ülkede erken seçime gidileceğini ilan edecek.
3) Cumhurbaşkanlığından istifa edecek.
4) Erken cumhurbaşkanlığı seçimi yapılacak, İhvan kimseyi aday göstermeyecek.
5) Genelkurmay Başkanı Abdülfettah Sisi istifa edecek.
6) Tamamen sivil bir yönetim oluşacak. KAZAN-KAZAN PLANI HAP’ın üst düzey bir temsilcisi, partinin girişimi destekleyip desteklemeyeceğinin henüz belirlenmediğini söyledi.

Aynı kaynak şöyle devam etti: Şahsen bu girişime olumlu bakıyorum. Mursi’nin de olumlu bakacağını sanıyorum, çünkü zaten baştan beri cumhurbaşkanı olmak istememişti. Türkiye de umarım bu girişimi destekler. Çünkü bu bir kazan-kazan planı. Demokratik bir cumhurbaşkanının dönüşünü sağlarken ordunun ve muhalefetin erken seçim taleplerini de karşılıyor.

Ankara’ya sert mesaj GEÇİCİ yönetim, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın “Mısır’daki cumhurbaşkanım Mursi’dir” sözlerine tepki gösterdi. Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Bedri Abdülatti, “Bu tür yorumları derin bir teessürle karşılıyoruz. Bunlar Mısır’ın içişlerine açık bir müdahale anlamına geliyor. Türk yetkililer iki ülkenin tarihi ilişkilerini ve ortak çıkarlarını, dar parti çıkarlarının üstüne koymalıdır” dedi.

Geçici cumhurbaşkanlığı sözcüsü de Erdoğan’ın sözlerini “uygunsuz” buldu. Daha önce hükümete girmeyeceğini söyleyen Genelkurmay Başkanı Abdülfettah Sisi ise dün Başbakan Yardımcısı olarak yemin etti. 

 Emre KIZILKAYA

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!