Güncelleme Tarihi:
Yugoslavya parçalandıktan sonra kurulan ülkelerden Sırbistan, Hırvatistan ve Bosna Hersek'te nüfus giderek azalırken, Karadağ, Makedonya ve Kosova nüfusunda az da olsa artış görülüyor.
Üç etnik topluluktan oluşan Bosna Hersek'te ise Sırp ve Hırvat nüfusun giderek azalmasına karşın Boşnak nüfusun artışı dikkati çekiyor.
AA muhabirinin Sırbistan ve Hırvatistan istatistik kurumlarından aldığı bilgilere göre, eski Yugoslavya'nın en kalabalık ve en homojen nüfusa sahip bu iki ülkesi günümüzde, nüfusun azalması sorunuyla karşı karşıya kaldı.
SIRBİSTAN'DA NÜFUS AZALDI
Sırbistan'da, 2010 yılı sonunda açıklanan resmi verilerine göre 7 milyon 241 bin 295 kişi yaşarken, aynı yıl bu rakamlarda yüzde 4,8 oranında bir azalma olduğu da istatistiklere yansıdı. Sırbistan'daki nüfus azalmasının 2011 ve 2012 yılının ilk yarısında da devam ettiği açıklandı.
Sırbistan'ın yeni Başbakanı İvitsa Daçiç, göreve geldikten sonra yaptığı ilk açıklamada, mevcut nüfus istatistiklerinin böyle devam etmesi halinde Sırp halkının 200 yıl sonra yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalacağını söylemişti.
Nüfus sorununun Sırbistan'ın en büyük ve çözülmesi en zor sorunu olduğunu ifade eden Daçiç, göreve başlayan yeni hükümetin öncelikli amacının "doğum oranlarındaki düşüşü durdurmak ve Sırp halkını yok olmaktan kurtarmak" olduğunu açıklamıştı.
Daçiç, "Eğer bu veriler böyle devam ederse 2 ya da 3 yüzyıla kadar Sırbistan boş bir ülke olacak. Daha önce yaşanan savaşlarda çok sayıda insanımızı kaybettik ama şimdi kendi kendimizi yok ediyoruz" demişti.
HIRVATİSTAN DA ÇÖZÜM ARIYOR
Yugoslavya'nın 1990'lı yıllarda parçalanmasıyla bağımsızlığını kazanan Hırvatistan da azalan nüfus sorununa çözüm arayan ülkeler arasında yer alıyor.
Hırvatistan Ulusal İstatistik Kurumu'nun 2010 yılı nüfus sayımına göre, 4 milyon 418 bin kişinin yaşadığı ülkede, nüfusta her yıl ortalama yüzde 2 oranında bir azalma söz konusu.
BOŞNAK NÜFUSU ARTIYOR
Bölgede karışıklığın başladığı 1991 yılından bu yana nüfus sayımının yapılmadığı, yaklaşık 4 milyon insanın yaşadığı Bosna-Hersek'te ise Boşnak, Sırp ve Hırvat nüfus oranları farklılık gösteriyor.
Ülkedeki Sırp ve Hırvat nüfus giderek azalırken, Bosna savaşı sırasında Sırpların katliamlarına maruz kalan Boşnakların oranı ise artıyor.
Bosna Hersek Devlet İstatistik Kurumu'nun yayımladığı raporda, devleti oluşturan 2 etnik yapıdan biri olan, Hırvat ve Boşnaklardan oluşan Bosna Hersek Federasyonu'nda nüfusun artış eğiliminde olduğu, Sırp nüfusun yoğun yaşadığı diğer entite Bosna Sırp Cumhuriyeti nüfusunda ise her yıl azalma olduğu bildirildi.
Bosna Sırp Cumhuriyeti'ndeki nüfusun 10 yıldır devamlı azaldığı tespitine yer verilen raporda, geçen yıl 1,4 milyon nüfusa sahip olan Bosna Sırp Cumhuriyeti'nde, yıllık yüzde 2,9 oranında bir azalma olduğu belirtildi.
Boşnakların çoğunlukta olduğu Bosna Hersek Federasyonu'nun 2011 yılı istatistiklerine göre ise 2,3 milyon nüfusa sahip federasyon bölgesinde nüfus yılda ortalama yüzde 0,6 oranında artıyor.
Raporda, çoğu Boşnak olmak üzere yaklaşık 200 bin insanın öldürüldüğü ve 2 milyonun mülteci durumuna düştüğü Bosna savaşının (1992-1995) hemen ardından Boşnak nüfusun yüzde 5 oranında artış gösterdiği, bu oranın 2008 yılından itibaren azalmaya başladığı ancak istatistiklerdeki rakamların yine artış yönünde olduğu vurgulandı.
KARADAĞ, KOSOVA VE MAKEDONYA'DA DURUM
Balkan ülkelerinin ortak sorunu olan nüfus azalması, kendini Sırbistan, Hırvatistan ve Bosna Hersek'te gösterirken Karadağ, Makedonya ve Kosova aynı sorunu yaşamıyor. Sırbistan, Hırvatistan ve Bosna Hersek'in aksine Karadağ, Kosova ve Makedonya'da nüfus artıyor.
2010 yılı verilerine göre 1,7 milyon nüfusa sahip Kosov'da yüzde 12 oranında nüfus artışı tespit edilirken, eski Yugoslavya ülkelerinden Karadağ'da da doğum oranının ölümlere göre daha yüksek ve nüfus artış oranının yüzde 2,9 olduğu belirlendi.
Aynı dönemde Makedonya nüfusunda da yüzde 1,9 oranında artış gözlendi. Her ne kadar halen nüfus artışı yaşasalar da son yıllarda hem Makedonya hem de Karadağ'ın artış oranlarında düşüş olduğu belirtildi.