Balkanlar'daki operasyonlar da tartışılacak

Güncelleme Tarihi:

Balkanlardaki operasyonlar da tartışılacak
Oluşturulma Tarihi: Haziran 26, 2004 13:45

NATO devlet ve hükümet başkanları, İstanbul zirvesinde, Balkanlar'daki son gelişmeleri ve ittifak operasyonlarına ilişkin raporları inceleyecek.

Haberin Devamı

NATO, Kosova'da KFOR, Bosna Hersek'te SFOR birimleriyle barışı koruma harekatlarını yönetiyor. Bu operasyonların yapısı, planlaması ve kuvvet düzeyi, yılda iki defa NATO askeri yetkilileri tarafından gözden geçiriliyor.
   
MAKEDONYA:
  İttifak, Makedonya'da, dönemin Devlet Başkanı Boris Trajkovski'nin çağrısı üzerine ilk harekatını (Essential Harvest) Ağustos 2001'de başlattı. Arnavut isyancıların silahsızlandırılmasını hedefleyen, 3500 NATO askerinin katıldığı bu harekat 30 gün sürdü.

NATO'nun ikinci Makedonya operasyonunda (Amber Fox), bölgedeki uluslararası kurumların temsilci ve gözlemcilerine destek amacıyla 700 asker görevlendirildi. Bu operasyon 15 ay sonra, 2002 sonunda “Allied Harmony” operasyonu adını aldı.

AB, bu operasyonun yönetimini 2003 yılında üstlendi ve bu harekatı (Proxima) polis birimlerine aktardı. NATO, Makedonya'da bir Genel Karargah bulundurmaya ve yerel yönetime destek sağlamaya devam ediyor.
  
KOSOVA: NATO, 24 Mart 1999'da Kosova'daki etnik temizliğe son vermek amacıyla Slobodan Miloseviç rejimine karşı başlattığı 78 günlük hava operasyonlarına (Allied Forces) 10 Haziran'da son vermişti.

Haberin Devamı

BM Güvenlik Konseyi kararı çerçevesinde 1999'da oluşturulan Kosova'daki barışı koruma gücü KFOR'un varlığını sürdürmesinin öneminin, bölgedeki Arnavutlar ile Sırplar arasında yaşanan son gerginliklerle bir kere daha görüldüğü ifade ediliyor.

Başlangıçta 50 bin askerden oluşan KFOR'da halen 18 bin 700 asker bulunuyor. Bu birimlerde, aralarında Türkiye'nin de bulunduğu bazı NATO üyesi ülkeler dışında, Arjantin, İrlanda, Ermenistan, Fas, Avusturya, Azerbaycan, İsviçre, Finlandiya, Ukrayna ve Gürcistan da yer alıyor.
  
BOSNA: Bosna'da, Şubat 1994'de, BM Genel Sekreteri'nin çağrısı üzerine hava operasyonlarını başlatan ve böylece, tarihinde ilk defa kendi müttefiklerinin savunma alanı dışında müdahalede bulunan NATO, 1995 sonunda, IFOR adı altında ilk barışı koruma birimlerini Bosna'ya sokmuştu.

Bir yıl sonra SFOR adını alan bu birimler, başlangıçta 31 bin askerden oluştu. SFOR'da bugün 7800 asker görev alıyor. Bu birimlere, aralarında Türkiye'nin de bulunduğu bazı NATO üyeleri dışında Arnavutluk, İrlanda, Arjantin, Fas, Avusturya, İsveç ve Şili de katkıda bulunuyor.
  

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!