Balkanlar’a vize geri dönüyor

Güncelleme Tarihi:

Balkanlar’a vize geri dönüyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 25, 2011 00:00

AB Komisyonu, serbest dolaşım anlaşması Schengen’de reform çerçevesinde, siyasi sığınma başvurularının arttığı 4 balkan ülkesine verilen vize muafiyetini kaldırmayı teklif etti. Son kararı AB liderleri verecek.

Haberin Devamı

FRANSA ile İtalya arasında patlak veren mülteci krizi nedeniyle serbest dolaşım ve tek vize anlaşması Schengen’de geri adım atan Avrupa Birliği, birlik kapısında tam üyelik bekleyen Balkan ülkelerine uyguladığı vize muafiyetini kaldırmaya hazırlanıyor. Avrupa Birliği Komisyonu, son iki yılda vize uygulamasını kaldırdığı Sırbistan, Bosna Hersek, Karadag ve Arnavutluk verilen hakkın askıya alınmasını teklif etti.

AB’nin Balkan ülkelerine tanıdığı hakkı geri alma planına, bu dört ülkeden siyasi sığınma başvurusunda patlama yaşanması neden oldu. Avrupa Komisyonu İçişleri Komiseri Cecilia Malmstrom dün yazılı bir açıklama yaparak, vize muafiyetinin suistimal edilmesini kabul edemeyeceklerini belirtti ve özellikle Sırbistan’dan siyasi sığınma başvurularında rekor yaşandığını söyledi.

Sınır kontrolleri yok

Haberin Devamı

Ancak Avrupa Komisyonu özellikle Fransa ve Danimarka’nın talep ettiği, milli sınırlarda pasaport ve vize kontrollerinin yeniden başlaması yönündeki talebini cevapsız bıraktı. AB istatistiklerine göre, 2009 sonunda Karadağ ile vize uygulamasının kaldırıldığı Sırbistan’tan, çoğunluğu Almanya’ya olmak üzere 17 bin siyasi sığınma başvurusu yapıldı. Böylece Sırbistan, Irak ve Afganistan’ın ardından en çok siyasi sığınma talebi yapılan üçüncü ülke oldu. Geçen yıl sonunda Bosna Hersek ve Arnavutluk’a da vizeyi kaldıran AB, Balkan ülkelerinden siyasi başvurularda büyük artış yaşanmasından uzun süredir şikayetçi oluyordu. Bu ülke vatandaşları AB sınırlarında 3 ay vizesiz kalabiliyor. AB Komisyonu’nun reform çalışmaları çerçevesinde hazırlayacağı öneriler, 24 Haziran’da Brüksel’de toplanacak AB Konseyi’nde karara bağlanacak.

Schengen krizi İtalya’nın çoğu Tunuslu kuzey Afrika ülkelerinden gelen 25 bin mülteciye geçici oturma izni vermesi ve bu mültecilerin de serbest dolaşım hakkı çerçevesinde Fransa’daki akrabalarının yanına gitmesiyle patlak verdi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!