Balkaner'e sürpriz tahliye

Güncelleme Tarihi:

Balkanere sürpriz tahliye
OluÅŸturulma Tarihi: Temmuz 27, 2001 13:43

Yurtbank davasında yargılanan bankanın eski sahibi Ali Balkaner tahliye edildi. Bu karar diğer tutuklu banka sahiplerine de tahliye yolunu açabilir.

Haberin Devamı

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na devredilen Yurtbank'ın içini boşaltmakla suçlanan Ali Balkaner, tutuklu bulunduğu süre gözönünde bulundurularak tahliye edildi.

Bugün dördüncü duruÅŸması Ä°stanbul 5 No’lu DGM’de yapılan davada 30 sanık yargılanıyor. Tutuklu sanıklar, bankanın eski sahibi Ali Balkaner Süleyman Ekiz ve Özcan KaÅŸlıoÄŸlu tahliye edildi.  Yaklaşık 8.5 aylık tutukluluÄŸun ardından gelen tahliye kararıyla davada tutuklu sanık kalmadı.Â

CEZAEVİNDEN ÇIKTILAR

Başka suçtan tutukluluğu bulunmayan Ali Avni  Balkaner ile Süleyman Ekiz ve Özcan Kaşlıoğlu, kararın ulaşmasının ardından Kartal Özel Tip Cezaevi'nden çıktı.. 

Balkaner, Ekiz ve Kaşlıoğlu, İstanbul 5 No’lu DGM’nin kararının cezaevine ulaşmasının ardından saat 18.30 sıralarında tahliye edildiler.

Haberin Devamı

Oğlu Hakan Balkaner, ağabeyi Hamdi Balkaner, avukatı İbrahim  Özyiğit ve yakınları tarafından karşılanan Ali Avni Balkaner, herhangi bir açıklama yapmadan cezaevinden ayrıldı.

Bu arada, sanatçı Hamdi Alkan Kartal Özel Tip Cezaevi’ne gelerek,  Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na devredilen Etibank’ın eski sahibi  Dinç Bilgin’i ziyaret etti.

Alkan, çıkışta yaptığı açıklamada, Dinç Bilgin’le yıllarca beraber  çalıştıklarını kaydederek, „Benim eski dostum. Kendisini ziyarete  geldim. Dinç Bey’in sağlık durumu gayet iyi“ dedi.


ÇETECİLİK NEDİR BİLMEM
Ali Avni Balkaner, hayatının çalışmayla geçtiğini ve ekonomiye katkı verecek şekilde namusuyla çalıştığını ifade ederek, "Benim hatam, bankaya çok güvenip, pek çok şeyi bedava vermemdi. Bankanın içini boşaltmadım. Aksine hep doldurdum" dedi.
Off-shore bankanın borcunun, ABD Doları 540 bin lirayken hesaplandığında, 58 milyon dolar olduğunun görüleceğini kaydeden Balkaner, sadece 3M Gayrimenkul Ortaklığı adlı şirketinin değerinin 800 milyon dolar olduğunu vurguladı.
Balkaner, banka yönetimine hiç karışmadığını, kimseye talimat vermediği halde tüm borçların arkasında olduğunu ifade ederek, "Bizler bir aileyiz. Sosyal ve ticari itibarımızı kaybettik. Ben servetimi de kaybetmek üzereyim. 'Çetecilik' nedir bilmem. Bankacılıkta dolandırıcılık yapsam, kendi kendimi dolandırmış olurum. Yüce heyetinizden sadece onurumu iade etmesini istiyorum" diye konuştu. Balkaner'in ifadesi zaman zaman duruşmayı izleyen "off-shorezedeler" tarafından "yalancı" sözleriyle kesildi.

DAVA İKİYE BÖLÜNMEDİ

Sanık Avukatları bir kaç gün önce Bankekspres davasını emsal göstererek "çete" ve "dolandırıcılık" dosyalarının ikiye ayrılmasını talep etti. Ancak mahkeme heyeti "dolandırıcılık" suçları nedeniyle görevsizlik kararı verilerek bu suçlarla ilgili dosyanın Ağır Ceza mahkemesi'ne gönderilmesi için gerekli şartların oluşmadığına karar verdi. Mahkeme başkanı savcının da bu yönde mütalaa vermesine rağmen davanın ikiye bölünmesini reddetti.

KORKMAZ YİĞİT DE TAHLİYE EDİLMİŞTİ

Bankekspres davasında aynı suçlarla yargılanan Korkmaz Yiğit de 245 gün sonra tahliye edilmişti. Yiğit ve kardeşlerinin de aralarında bulunduğu 5 kişi hakkındaki tahliye kararı, tutuklu bulundukları süre dikkate alınarak verilmişti. Yiğit, diğer sanıklar, halen tutuksuz olarak yargılanıyorlar.

5 BÄ°N 394 YILLA YARGILANIYORLAR

Davanın, İstanbul DGM Cumhuriyet Savcıları Turan Çolakkadı ve  Muzaffer Yalçın tarafından hazırlanan 57 sayfalık iddianamesinde, sanıkların işledikleri suçlar, "Cürüm işlemek için teşekkül  oluşturmak", "Nitelikli dolandırıcılık", "Nitelikli dolandırıcılık suçuna fer’i iştirak" ve "Teşekkül mensuplarına yardım etmek"  olarak sıralanıyor.

718 kişinin "Müşteki" sıfatıyla yer aldığı iddianamede, suç  tarihinde Yurtbank A.Ş. ve Yurt Security Off Shore Ltd. Şti.’nin  sahibi olan Ali Avni Balkaner’in 2 bin 158.5 ile 5 bin 395 yıl,  Yurtbank Yönetim Kurulu üyeleri Engin Aras, Bayram Eser, Süleyman Ekiz ve Ahmet Uğur Balkaner ile Yurt Security Off Shore’nin hissedarları  Mustafa Nihat Yurdakök, Ali Bülent Okandar, Özcan Kaşlıoğlu, Haluk  Onaran, Birgül Özmen, Cansel Nazire Erdoğan ve Tülin Türkgüngör, Yurt  Security Off Shore’nin Müdürü Cantürk Dedeoğlu ve Yurtbank Genel Müdür Yardımcısı Murat Yanık’ın 2 bin 158 yıl ile 5 bin 394 yıl arasında  ağır hapis cezasına çarptırılması isteniyor.

Aynı iddianamede, bankanın yönetim kurulu üyeleri Ömer Yüksel ve  Metin Aytaç ile Genel Müdür Yardımcısı Nejat Köknar’in 4 ile 9’ar yıl, bankadan usulsüz krediler alarak bunların Balkaner’e dönüşüne aracılık eden şirket yöneticileri Ahmet Erdal Eke, Kamuran Altıner, Mehmet  Seyfullah Arıkan, Melek Akgül, Tacettin Yılmaztürk, Serdar Suphi Özer  ve Ayşe Erol’un 1.5 ile 3.5’ar yıl, Bülent Ün, Recep Saymaz, Turan Ün, Bahtiyar Özer, Muzaffer Hakan Balkaner ve Nurettin Dede’nin de 6 ay  ile 1’er yıl arasında hapis cezasına çarptırılmaları talep ediliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!