Güncelleme Tarihi:
İlk tören Şükrü Paşa Anıtı'nda düzenlendi. Törende, Vali Mustafa Büyük, 54. Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Paşa Özen, Belediye Başkanı Vekili Namık Kemal Döleneken ile Şehit Aileleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Ali Vardar, şehitlik anıtına çelenk koydu. Daha sonra saygı duruşunda bulunularak, İstiklal Marşı okundu, saygı atışı yapıldı.
Edirne Müftüsü Ömer Taşçıoğlu'nun yaptığı duanın ardından, törene katılanlar Balkan Harbi sırasında Edirne'nin savunulduğu tabyaları gezdi.
Edirne Halk Eğitim Merkezinde devam eden törenlerde de İstiklal Marşı okundu ve saygı duruşunda bulunuldu.
İlhami Ertem Lisesi Tarih Öğretmeni Ayten Gökkaya, burada yaptığı konuşmada, devletlerin tarihinde başarılar gibi ders alınması gereken başarısızlıkların da olduğunu söyledi.
Balkan Savaşları'nın gelişimini anlatan Gökkaya, Balkan Savaşlarında Edirneliler'in çok acı çektiğini belirterek, şunları kaydetti:
“Balkan Savaşları'nı yaşayanların anılarından öğrendiğimiz kadarıyla çok zahmet çekildiğini biliyoruz. 'Süpürge otu yedik, peynir suyuna pilav pişirdik, kıtlık yüzünden insanlar perişan oldu. Hayvanlar açlık yüzünden birbirlerinin kuyruklarını kemirdi, Bulgarlar çok zulüm ettiler, Sarayiçi'ndeki esarette insanlar ağaç kabuğu kemirdiler' gibi onlarca anı var. Balkan Savaşları'nda Edirneliler çok acılar çektiler. Bu acılar içinde Edirne'yi kahramanca savunan Şükrü Paşa'yı ve silah arkadaşlarını minnetle anıyoruz.”
Milletlerin tarihindeki başarısızlarından ders çıkarması gerektiğini vurgulayan Gökkaya, “Tarih tekerrürden ibarettir, sözünü geçersiz kılmanın tek yolu tarihten ibret almaktır. İşte Balkan olayı yüce Atatürk'ün deyimiyle bir dizi 'gaflet, delalet ve hatta hıyanetlerin' sonucudur. Karşılığı bir vatan parçasıyla ödenmiştir” diye konuştu.
Daha sonra İlhami Ertem Lisesi öğrencilerinin sahneye koyduğu, Balkan Harbi sırasında Edirne'de yaşanan olayların canlandırıldığı tiyatro gösterisi sunuldu. Oyun sırasında izleyenlerin birçoğu ağlarken, oyun sonunda oyuncular ayakta alkışlandı.