Balkan kardeşler davasına AİHM’den sil baştan kararı

Güncelleme Tarihi:

Balkan kardeşler davasına AİHM’den sil baştan kararı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 26, 2007 00:00

Bostancı’da oturan Ebru (25) ve Işık Balkan (22) kardeşleri 18 Mayıs 2001’de evlerinde hunharca öldürdüğü gerekçesiyle iki kez müebbet hapis cezasına çarptırılan sanıklardan Sacettin Yıldız’ın, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) yaptığı başvuru sonuçlandı.

AİHM, 2007 yılının eylül ayında oy birliği ile verdiği kararda, Yıldız’ın ifadesinin soruşturma sırasında işkenceye dayanılarak ve avukatının olmadığı anda alındığını belirterek Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 3’üncü ve 6’ncı maddelerinin ihlal edildiğine vurgu yaptı. AİHM, bu gerekçelerle Yıldız’ı haklı buldu. AİHM’den çıkan karar üzerine Sacettin Yıldız’ın avukatı Murat Nebi Ayhan ile diğer sanık Seylan Çördük’ün avukatı Bilal Kalaycı, önceki gün Kadıköy 2. Ağır Ceza Mahkemesi’ne "yeniden yargılama" talebiyle dilekçe verdi. Avukat Ayhan, "Müvekkilim yargılama sırasında savcılık ve polisteki ifadelerini kabul etmemiş, cinayetleri işlemediğini ısrarla söylemişti. İç hukuk yolları tükenince AİHM’e gittik. Yeniden yargılanma olmaması durumunda AİHM Türkiye’ye ağır yaptırımlar uygulayabilir" dedi.

Anne de ’Katil bunlar değil’ diye AİHM’ye gitmişti

BALKAN kardeşlerin annesi Nuriye Balkan da, kızlarını öldüren kişilerin Sacettin Yıldız ve Seylan Çördük olmadığını, cinayeti kızının erkek arkadaşı Fikret Aydın ve arkadaşlarının işlediğini ileri sürmüş ancak iç hukuk yolları tükenince, AİHM’e başvurmuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!