Balina operasyonu davasında karar

Güncelleme Tarihi:

Balina operasyonu davasında karar
Oluşturulma Tarihi: Haziran 10, 2008 19:04

Kamuoyunda “Balina Operasyonu” olarak bilinen, 2000 yılında 28 il, 20 ülkede yapılan incelemeler sonucunda 480 milyon dolarlık hayali ihracat ve 300 trilyon liralık naylon fatura yolsuzluğu soruşturması çerçevesinde 82 sanık hakkında açılan davada karar çıktı. 32 sanığa 2-12 yıl arasında değişen hapis cezaları verildi.

Haberin Devamı

İzmir 1. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen dava süresince hayatını kaybeden ve aralarında Hakiki Koç seyahat firmasının sahibi ve İZOTAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Niyazoğlu'nun da bulunduğu 8 kişi hakkındaki dava ortadan kaldırıldı.
Davanın karar duruşmasına tutuksuz olan sanıklardan 8'i ile avukatlar katıldı. Haklarındaki suçlamaları kabul etmeyen sanıklar ve avukatlar, beraat kararının verilmesini istediler.

Mahkeme heyeti, dava sürerken ölen sanıklardan Mehmet Niyazoğlu, Michel Wrzesniak, Süleyman Demiryürek, Erdem Mazhar Tunhaşlı, Ayşe Ergin, Erdinç Mayacı, Gürbüz Özkan ve Ziya Erkal hakkındaki davanın ortadan kaldırılmasına karar verdi.
Mahkeme heyeti sanıklardan Bahri Ergin'i 12 yıl 9 ay, Abdurrahman Yakupreisoğlu'nu 8 yıl 11 ay hapis cezasına çarptırdı. Diğer 30 sanığa ise 2 ile 8 yıl arasında değişen hapis cezaları verildi. Sanıklardan 42'si ise beraat etti.

Haberin Devamı

DAVANIN GEÇMİŞİ

İçişleri Bakanlığının talimatıyla 2 Ağustos 2000'de başlatılan Balina Operasyonu'nda 28 il ve 20 ülkede inceleme yapıldı. Gözaltına alınan 29'u tutuklu 150'yi aşkın sanık hakkında DGM Savcılığı tarafından “cürüm işlemek amacıyla çete oluşturmak” suçundan 576 sayfalık iddianame hazırlandı. İddianamede bazı sanıklarla ilgili olarak, DGM kapsamına girmeyen “teşekkül oluşturarak hayali ihracat, gümrük kaçakçılığı, sahtecilik, dolandırıcılık, adam öldürmek ve azmettirmek, zimmet, rüşvet alma verme, kara para aklama, siyasi partiler kanununa muhalefet” iddiasıyla açılan davalarda “görevsizlik” kararı veren 5. Ağır Ceza Mahkemesi, dosyanın DGM'deki davayla birleştirilmesini istedi. Bunun üzerine sanıkların tümü DGM'de yargılanmaya başladı. 1.5 yılın ardından tutuklu bulunan son 7 sanığın tahliyesiyle davada tutuklu sanık kalmamıştı. Yasada yapılan değişiklik nedeniyle dava Ağır Ceza Mahkemesine gönderilmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!