Balıklıgöl tescillendi

Güncelleme Tarihi:

Balıklıgöl tescillendi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 14, 2010 12:36

ŞANLIURFA denilince akla ilk gelen yer olan, kutsallığına inanılıp, her yıl binlerce yerli ve yabancı turist tarafından ziyaret edilen Balıklıgöl'ün, ‘taşınmaz kültür varlığı’ olarak tescil edilip, birinci derece sit alanı ilan edildi.

Şanlıurfa Valisi Nuri Okutan, Balıklıgöl'de yapılan tescil çalışması ile eksikliğin giderildiğini söylerken, şu anda yılda 350 bin turistin konakladığı kentte gelecek 5 yıl içerisinde bu sayıyı 5 milyona ulaştırmayı hedeflediklerini kaydetti.

Şanlıurfa Valiliği tarafından, kentteki tarihi ve turistik mekanların belirlenmesi için Kültür Envanteri çalışması başlatıldı. Bu doğrultuda yürütülen çalışmaların ardından kent merkezinde 488 olan eski eser sayısı yeni tespitlerle merkezde 1100, şehir genelinde ise 1749’a ulaştırıldı. Envanterin belirlenmesi için yürütülen tespit çalışmalarında, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile Kültür Varlıkları Koruma Kurulu, Hz. İbrahim'in ateşe atılmasıyla oluştuğuna inanılan ve her yıl binlerce kişinin ziyaret ettiği Balıklıgöl’ün de tescil edilmediğini belirledi.

BALIKLIGÖL SİT ALANI İLAN EDİLDİ

Şu ana kadar tescil edilmediği ortaya çıkan Balıklıgöl'ün tespitinin ardından Kültür ve Tabiat Varlıklarını Bölge Kurulu tarafından yapılan toplantıda, gölün ‘birinci derece sit alanı’ ilan edilmesi kararlaştırıldı. Geçen yıl 30 Eylül'de yapılan toplantı sonunda, Balıklıgöl ve yanındaki Ayn-ı Zeliha Gölü ve bahçesi için, “Hz. İbrahim'in ateşe atılma efsanesine konu olması ve alana özgü niteliğini veren göl ve içindeki balıklar ile birlikte halk arasında kutsallığına inanılması, alanın dini önemi nedeniyle yurt içi ve dışından ziyaretlere konu olan bir inanç turizmi merkezi olması, alanda yer alan su kaynağı ve çevresinin korunması gerekli taşınmaz tabiat varlığı özelliği göstermeleri nedeniyle 2863 sayılı yasa kapsamında tarihi sit alanı ve birinci derece doğal sit alanı olarak tesciline karar verildi” denildi.

VALİ: EKSİKLİK GİDERİLDİ

Şanlıurfa Valisi Nuri Okutan, kentte başlatılan çalışmalar ile birçok eski eserin tespitinin yapılarak tescil edildiğini, bunların arasında Balıklıgöl’ün de bulunduğunu söyledi. Şanlıurfa’nın kültür ve tarihi eser açısından önemli bir potansiyele sahip olduğunu, ancak nelere sahip olunduğunun bilinmediğini ifade ederek, şöyle konuştu:

“Biz bunların tespit edilmesi ve değerlendirilmesi için çalışma başlattık. Bu konuda oluşturduğumuz 7 ekip, kent merkezi ve ilçelerde envanter çalışması yürütüyor. Şu anda şehir merkezinde 48 olan eski eser sayısını bin 100’e çıkardık. İl genelinde ise tescillenen eser sayısı 1749’a ulaştı. Çalışmalarımız devam ediyor ve biz bu sayının 4 bin civarına ulaşacağını tahmin ediyoruz. Bu sayı bile fevkalade yüksek bir potansiyele sahip olduğumuzu ortaya koyuyor. Şanlıurfa denildiğinde akla ilk gelen yer Balıklıgöl’dür. Ama kent ile bütünleşen Balıklıgöl bile tescilli değildi. Tespit ve tescili yaparak, buradaki eksikliği gidermiş olduk.”

Vali Okutan, belirlenen yeni eserlerin tek tek tescillendiğini ve görülmesi gereken yeni mekanların ortaya çıktığını belirterek, “Ortaya yeni çıkardığımız eserleri ilerleyen süreçte restore ettirmeyi arzuluyoruz. Valiliğimizin yanı sıra belediyemiz, sivil toplum örgütlerimiz ve işadamlarımız ile el ele vererek, yeni bulunan han, hamam ve diğer eserleri tek tek restore edip turizme kazandıracağız. Bu eserlerin restorasyonunun tamamlanmasının ardından, önümüzdeki birkaç yıl içerisinde, kente gelen turistlerin belirlenecek yeni güzergahta dolaşmasını istiyoruz. Böylece hem daha zengin bir tarihi ve kültürel doku ortaya çıkacak, hem de kente gelen turist sayısında büyük artış yaşanacak” diye konuştu.

HEDEF 5 MİLYON TURİST

Şanlıurfa’yı 2009 yılında ziyaret eden turistlerden 350 bininin konakladığını söyleyen Vali Nuri Okutan, hedeflerinin yeni yapılacak tesisler ile sayının 5 milyona çıkarmak olduğunu söyledi. Şanlıurfa’yı yurt içi ve yurt dışında daha iyi tanıtmayı ve böylece gelen turist sayısını artırmayı hedeflediklerini dile getiren Okutan, “Şu anda kentteki yatak kapasitesi ihtiyacı yoğun talepte karşılamıyor. Ancak, yeni oteller yapılıyor ve bu yönde de bazı müracaatlar var. Biz, yeni yapılacak oteller ile birlikte önümüzdeki 5 yıl içerisinde 350 bin olan turist sayısını 5 milyona yükseltmeyi arzuluyoruz” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!