Balıkesir'deki yangın kontrol altına alındı

Güncelleme Tarihi:

Balıkesirdeki yangın kontrol altına alındı
OluÅŸturulma Tarihi: AÄŸustos 13, 2002 12:35

Balıkesir'in Kepsut ilçesinde dün başlayan ve iki kişinin ölümüne neden olan orman yangını tamamen kontrol altına alındı. Orman Genel Müdürü Cahit Nasırlı, kontrol altındaki noktalara havadan ve yerden müdahalenin sürdüğünü, soğutma çalışmalarına başlandığını söyledi.

Haberin Devamı

Yılın en büyük yangını olduğu belirtilen ve Akçakertil yakınlarında dün 13.30 sıralarında başlayan yangın, şiddetli ve sık sık yön değiştiren rüzgar yüzünden bir anda büyüdü. Alevler ilk olarak Sarfaklar Köyü'nü sardı.

Yatalak hasta oldukları belirtilen 75 yaşındaki Süleyman Barut ile 70 yaşındaki eÅŸi Bedriye Barut yanarak can verdi. Bedriye-Süleyman Barut çiftinin cenazeleri, topraÄŸa verildi.  YaÅŸlı çift için düzenlenen cenaze törenine, köylülerin yanı sıra Orman Genel Müdürü Cahit Nasırlı ile Balıkesir Orman Bölge Müdürü Muhittin KarabaÄŸlı da katıldı.  Bedriye-Süleyman Barut çiftinin cenazeleri, kılınan namazın ardından köy mezarlığında defnedildi.Â

YANGININ FATURASI
  • Yangında 2 kiÅŸi öldü.

  • Kepsut'un 105 haneli Sarfaklar Köyü'nde 14 ev tamamen yandı.

  • 250-300 küçükbaÅŸ, 50 büyükbaÅŸ hayvan yanarak telef oldu. Çok sayıda hayvan da kayıp.

  • Göbel Köyü'nde 25 evin 13'ü yandı, Sarıçayır Köyü'nde ise 6 ev yandı.

  • Yangın 3 bin hektarlık alanda etkili oldu.

  • Yanan yerlerin büyük bölümünün tarım alanı olduÄŸu belirtiliyor.
  • Haberin Devamı


    Hızla yayılan yangın Sarfaklar'dan sonra Göbel ve Sarıçayır köylerine de ulaştı, burada da evleri n büyük bölümü yandı, çok sayıda hayvan telef oldu. Gece alevlerin tehdit ettiği Tilkicik, Akçakertil ve Karaağaç köyleri de tamamıyla boşaltıldı. Alınan önlemlerle alevlerin buralara sıçraması önlendi. Dursunbey'in Işıklar Köyü'ne kadar yayılan yangın burada alınan önlemlerle kontrol altına alındı.

    Yangının söndürülmesi için 7 helikopter, 2 uçak, 9 dozer, 32 arazöz, bin köylü, 350 orman işçisi, 50 jandarma, 10 astsubay, 25 teknik eleman seferber oldu. Helikopterler sayısız sorti yaptı. Ancak gece boyunca yangını kontrol altına almak mümkün olmadı. Köylüler geceyi sokakta geçirdi.

    Balıkesir Valisi Utku Acun'un, yangının ormanda elektrik telinin kopması sonucu çıktığını açıklamasına karşın, Bölge Müdürü Karabağlı yangının çıkış nedeninin henüz netlik kazanmadığını söyledi.

    Köylüler yangına müdahalenin geç ve yetersiz olduğunu iddia etti. Sarfaklar'dan, hayvanları yanan İbrahim Özoğul, ''Helikopterlerin sortileri başarılı değildi. Suyu boşa attılar. Rüzgarın şiddetini ve yön değiştirmelerini hesaplayamadılar'' dedi. Dayanışma örneği sergileyip, evleri yananlara kapılarını açan köylüler, ''Burası cennetti, cehenneme döndü. Afet bölgesi ilan edilsin'' diye konuştu.

    KIZILAY BÖLGEYE 150 ÇADIR GÖNDERDİ

    Kızılay, Balıkesir'in Kepsut ilçesi yakınlarında çıkan orman yangını nedeniyle bölgeye, 150 çadır, 1530 battaniye, 2 seyyar mutfak ve 1 afet müdahale ekibi gönderdi. 

    Türkiye Kızılay DerneÄŸi Genel BaÅŸkanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, Kızılay Afet Operasyon Merkezi, Balıkesir Kan Merkezi'nden bir ekip göndererek, yangın alanı içinde kalan köylerde ihtiyaç tespitine baÅŸladı.Â

    Kızılay Manisa Bölge Deposu'ndan 1530 battaniye, 2 seyyar mutfak, Etimesgut Merkez deposundan da 150 çadır ve 1 afet müdahale ekibi yangının etkili olduÄŸu bölgeye gönderildi. Balıkesir Kızılay Åžubesi, seyyar mutfaklarda yemek çıkana kadar vatandaÅŸlara dağıtılmak üzere 1000 kiÅŸilik kumanya hazırladı.  Açıklamada, Kızılay Afet Operasyon Merkezi'nin bölgedeki durumu yakından izlediÄŸi ve gerekli tüm tedbirleri aldığı bildirildi.Â

    BAKAN ÇAĞAN: HASAR KARŞILANACAK

    Orman Bakanı Nami ÇaÄŸan yangının yol açtığı hasarın bakanlık tarafından karşılanacağını belirterek  "Or-Köy'den bu konu için bütçe ayrıldı. Telef olan hayvanlar, yanan evler ve ahırların hasarları karşılanacak. Ayrıca, vatandaÅŸlarımızın yakacak ihtiyaçlarını karşılayacağız. Maddi hasarın karşılanması, devlet için sorun olmayacak düzeyde" dedi.Â

    Yangının çıkış nedeni ve yol açtığı maddi hasara iliÅŸkin soruya Bakan ÇaÄŸan, ÅŸu yanıtı verdi:Â

    "Maddi hasarı ölçmek çok kolay deÄŸil. Orman varlığının kaybolması, sosyal faydaların da yok olmasına yol açıyor. Ancak, ormanvarlığına da tamamen yok olmuÅŸ gözüyle bakmıyoruz. AÄŸaçlandırma çalışmaları ile zayıf olan orman örtüsü daha güçlü hale gelebiliyor. Yangının çıkış nedenini kesin olarak ÅŸu anda bilmek mümkün deÄŸil. Ancak, ihmal ve dikkatsizlik kesin neden olarak biliniyor. Bu sigaradan da kaynaklanabilir, enerji hatlarının kopmasından da."Â

    YANGINDA 3 BİN HEKTAR ALAN ZARAR GÖRDÜ
       Â
    Orman Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada da, enerji nakil hattının kopmasından çıktığı tahmin edilen yangında, 3 bin hektarlık orman alanının zarar gördüğü belirtildi.

    Açıklamada, bu alanın içinde çoğunluğu bozuk orman tarım alanları ve yerleşim yerlerinin bulunduğu, salt ormanlık alanının ise bin 500-2 bin hektar arasında olduğu kaydedildi.  Hava koşullarının yangın söndürme çalışmaları lehinde gelişme gösterdiği belirtilen açıklamada, şöyle denildi:

    "Sıcaklık düne göre düşüş göstermiş ve rüzgar şiddeti azalarak yangın büyük ölçüde kontrol altına alınmıştır. Yangının güney ve batı kısmı hariç 3 yönden kuşatması sağlanmıştır. Güney-batı yönünde de yeterli kuvvet yığılmış ve etkili söndürme tertipleri de alınmıştır."
    Â

     

    Haberle ilgili daha fazlası:

    BAKMADAN GEÇME!