Balıkçılarda mavi gömlek dönemi

Güncelleme Tarihi:

Balıkçılarda mavi gömlek dönemi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 02, 2000 00:00

Haberin Devamı

Bir yıl önce balık zehirlenmesi olayından sonra balıkçılar dernek kurarak çeşitli önlemler aldı. Bugün 300 üyesi olan derneğin genel sekreteri Mahmut Akbal, getirdikleri kurallar sayesinde bayat balık satışını önlediklerini söyledi.

Dernek yöneticileri mavi gömlekli, kimlik kartı olan balıkçılardan alışveriş edilmesi gerektiğini söyledi.

İstanbul Semt Pazarları Balık Satıcıları Derneği Genel Sekreteri Mahmut Akbal, ‘‘Mavi gömlekli, kimlik kartı olan balıkçılarımızdan gönül rahatlığıyla alışveriş yapabilirsiniz. Yılbaşından bu yana süregelen denetimlerimiz bayat balık satışlarını önledi. İstanbullulara hijyenik koşullarda, taze, canlı, sağlıklı balık satmakta kararlıyız'' mesajı verdi.

Örgütlü 1500 balıkçı

Akbal'ın verdiği bilgiye göre, Ekim 1999'daki balık zehirlenmesi örgütlenme zorunluluğunu getirdi. Zehirlenme olayının basında geniş yankı bulması, satış yasağı, en az 2500 kişinin ekmek yediği sektörün ağır darbe alması, açıkta satışların ıslah edilmesi yolundaki Valilik talimatı, İstanbul Semt Pazarları Balık Satıcıları Derneği fikrini yarattı. 1 Ocak'ta resmen faaliyete geçen derneğin bugün 300 üyesi var ve yanlarında çalışan ortalama 5 kişiyle semt pazarlarındaki örgütlü balıkçı sayısı 1500'ü buluyor.

Derneğin temel ilkesi satışları artırmaktan ziyade semt pazarlarındaki balıkçılar için güvenilir bir imaj yaratıp, hijyenik, özel ambalajlarda taze, sağlıklı balığı tüketicilere ulaştırabilmek. Balıkçıların kimlikleri öncelikli hususlardan biri. Babadan miras bir meslek olsa da gençler, tezgahtaki ilk yıllarında çırak varsayılıyor. Kıdemlilerin desteğinde, eğitiminde ustalığa terfi ediyor. Semt pazarlarında balık satabilmek için derneğin sembolü mavi gömleği giymeleri ve kimlik kartlarını takmaları şart. Atık maddelerden yapılan, kokan, siyah naylon poşetler dönemi kapandı. ‘‘Hijyen konusunda eczacılar kadar titiziz'' iddiasında bulunan Genel Sekreter Mahmut Akbal, ‘‘Balıklarımız önce ince, beyaz poşete, daha sonra da dernek logomuzun yer aldığı özel poşetlere konuluyor'' hatırlatması yapıyor.

Taze balık temiz çevre

‘‘Taze balık-temiz çevre-sağlıklı yaşam'' sloganlarıyla yola çıkan İstanbul Semt Pazarları Balık Satıcıları Derneği denetimler için kenti 6 bölgeye ayırdı. Dernek Yönetim Kurulu temsilcileriyle birlikte 40 kişi sürekli denetimler yapmakta, her bölgede en az 6 kişi kurallara uyulup uyulmadığını kontrol ediyor. Su Ürünleri Mühendisleri Derneği ve Belediye Zabıtası ile işbirliği yapılıyor. Semt pazarlarındaki balık satışlarında herhangi bir yanlışı, eksiği gözleyen vatandaşlar da derneği arayıp şikayetlerini bildirebilir. Kuralları ihlal edenler tüm meslektaşların toplandığı Balık Hali'nde ilk ihtarı alıyor. İhlalde ısrar edenlerin dernekten çıkarılması gündeme geliyor.

Genel Sekreter Akbal, balık satışlarının yüzde 70'inin semt pazarlarında gerçekleştiğine dikkat çekiyor ve Kadıköy'den Ulus'a her pazardaki ‘‘Mavi Gömlekliler''den taze balık alşverişine güvence veriyor. Çok yakında bilgilendirici, tanıtıcı bir kitapçığın piyasaya çıkacağı, başarılı balıkçıların ödüllendirileceği haber veriliyor.

TEL: 0212- 5169400

Dernek üyelerinin uyması gereken kurallar

Tezgahın görünür tarafına o günkü tezgah kurma belgesinin asılması

Tezgah sahibi ve balık satan elemanların dernek üye kartlarının önlüklerin üzerine asılması

Dernek bilgilerinin ve telefonlarının belli olduğu mavi önlüklerin mutlak surette giyilmesi

Hijyenik şartlara uymayan, özellikle koku ihtiva eden poşetlerin kullanılmaması

Tezgahlarda çöp kovası bulundurulması (kova içine geçirilmiş çöp torbası konması şartıyla)

Alınan balıkların taşınması esnasında şartlar el verdiğince soğutucu araçlarla sağlanması

Satışa sunulan balıkların aynı gün satılacağı kadar alınması

Satıcı-müşteri ilişkilerine azami ölçüde dikkat edilmesi

Tezgahlarda istenmeyen ve çevreyi rahatsız edici şeylerden kaçınılması

Tezgah kurulan mahalli belediyelerin kurallarına en iyi şekilde uyulması.

Bağlı bulunduğunuz diğer oda ve dernek kurallarına uyulması.

Diğer pazarcı esnafına örnek olacak tezgah kurulması ve çalışanların da hal ve hareketleri ile örnek davranışlarda bulunulması

a) Yukarıdaki maddelere her pazarcı tezgah sahibi ve çalışanları uymak zorundadır.

b) Yapılan kontrollerde uyulmadığının tespiti halinde gerekli cezai müeyyideler uygulanacaktır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!