OluÅŸturulma Tarihi: Eylül 07, 2001 00:00
Marmara Bölgesi Balıkçı Kooperatifleri Birliği hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi nedeniyle,
balık zehirlenmelerinin yaÅŸanmaması için her tekneye günde en fazla 250 kasabalık avlama sınırı getirdi. Havalar soÄŸuyana kadar tekneler 5 tondan fazla balık avlayamayacak.Kumkapı Balık Hali'ndeki Balıkçılar DerneÄŸi'nde düzenlenen basın toplantısında konuÅŸan Marmara Bölgesi Balıkçı Kooperatifleri BirliÄŸi BaÅŸkanı Ahmet MenekÅŸe, balık avı yasağının sona ermesiyle balık avcılığında ani artış gözlendiÄŸini vurguladı. MenekÅŸe, 198 yılında sıcak havalar nedeniyle yaÅŸanan balık zehirlenmeleri vakalarına dikkati çekerek, hava sıcaklıklarının bu yılda mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi ve bol balık olmasından dolayı çeÅŸitli önlemler aldıklarını anlattı.'Havalar soÄŸuyana kadar, balık zehirlenmelerinin yaÅŸanmaması için her tekneye günde en fazla 250 kasa balık avlama sınırı getirdik'' diyen MenekÅŸe, ÅŸu an Marmara Denizi'nde bol hamsi olduÄŸunu söyledi.Gece avlanmış balığın ertesi gün akÅŸama kalması halinde sıcaklar nedeniyle bozulmaya baÅŸlayacağına dikkati çeken MenekÅŸe, bu nedenle balıkçılara sabaha karşı avlanmalarını önerdiklerini kaydetti. Günde yaklaşık 50 teknenin Marmara Denizi'nde avlandığını dile getiren MenekÅŸe, aldıkları karar uyarınca bundan sonra her teknenin 250 kasa, yaklaşık 5 ton balık avlayabileceÄŸini anlattı.BALIK ALIRKEN DÄ°KKAT!Ä°stanbul Ãœniversitesi Su Ãœrünleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof.Dr. Candan Varlık da, balığın çabuk bozulabilir bir gıda maddesi olduÄŸuna dikkati çekerek, hava sıcaklıklarının da bozulmaya yol açtığını bildirdi.Tüketicileri uyaran Prof. Dr. Varlık, satın alınan balığın deniz kokusunda, gözleri ve derisi parlak, solungaçları kapalı ve parlak kırmızı olması gerektiÄŸini söyledi. Balığın çok fazla avlanması durumunda kasaların üst üste geldiÄŸinive bunun da bozulmaya neden olduÄŸunu anlatan Prof. Dr. Varlık, her teknenin 250 kasa balık avlamasına yönelik kararı yerinde bulduklarını kaydetti.Ä°stanbul Semt Pazarları Balık Satıcıları DerneÄŸi BaÅŸkanı Recep Akbal da, balığı halka saÄŸlıklı ve en iyi ÅŸekilde sunmak için çalıştıklarını belirtti.DoÄŸa Savaşçıları Çevre Örgütü BaÅŸkanı Zafer Murat ÇetintaÅŸ da, balıkçıların ilk kez kendilerini sınırlandıran bir kararı halk saÄŸlığı açısından aldıklarını söyledi.Ä°stanbul Su Ãœrünleri Komisyoncular DerneÄŸi BaÅŸkanı Ahmet Hantal da, Ä°stanbullular'a temiz, ucuz, saÄŸlıklı ve kaliteli balık yedirmek istediklerini bildirdi. Â
button