A.A.
Oluşturulma Tarihi: Şubat 15, 2008 11:02
Marmara Denizinde, bilim adamlarının bir deniz anası türünün sebep olduğunu bildirdikleri, balıkçıların “salya” diye adlandırdığı avlanmayı olanaksız hale getiren beyaz jelimsi tabaka yüzünden, Marmara'daki teknelerin büyük bölümünün başka denizlere gittiği bildirildi.
Önemli balıkçılık merkezlerinden Balıkesir'in Bandırma ilçesinde ihracat ağırlıklı faaliyet gösteren Kocaman Balıkçılık'ın ortaklarından Metin Yalçınkaya, 2007-2008 av sezonunun Marmara Denizi'nde avlanan balıkçılar açısından son derece kötü geçtiğini, bunun özellikle balıkçıların “salya” diye tabir ettikleri maddeden kaynaklandığını söyledi.
Yalçınkaya, bu yüzden ağlarını çekemez duruma gelen balıkçıların, ava çıkmadıklarını ifade ederek, Bandırma'da açık denizlerde kullanılan büyük ağlara (gırgır) sahip 50 civarında balıkçı teknesinin bulunduğunu, bunların büyük bölümünün Ege Denizi'ne gitmek zorunda kaldığını bildirdi.
Marmara Denizi'nde çok az miktarda
balık avlanabildiğini, bunların balık haline dahi gelmediğini, doğrudan restoran ve lokantalara gittiğini anlatan Yalçınkaya, “Şu günlerde Marmara'da balık açısından tam anlamıyla bir kıtlık var. Marmara'ya artık ya Karadeniz ya da Ege'den balık geliyor. Miktar az, fiyatlar yüksek” dedi.
Yalçınkaya, son günlerde etkili olan fırtınanın da balıkçıların denize açılmasını engellediğine değinerek, bu durumun av miktarını daha da olumsuz etkilediğini vurguladı.
Fırtınanın, hep olumsuz algılanmaması gerektiğini ifade eden Yalçınkaya, fırtınanın yol açtığı “dalgalanma ve denizdeki karışmanın”, beyaz jelimsi tabakayı dağıtabileceği yönünde balıkçılarda beklenti yarattığını sözlerine ekledi.