Balık çiftliklerinin yeni üretim alanlarına Danıştay freni

Güncelleme Tarihi:

Balık çiftliklerinin yeni üretim alanlarına Danıştay freni
Oluşturulma Tarihi: Aralık 31, 2008 12:52

Muğla’nın Güllük Körfezi ile Aydın’ ın Didim sahillerinde kurulan 130 balık çiftliğinin yeni üretim alanlarına taşınması için yapılan planlamaya Danıştay 6. Dairesi tarafından yürütmeyi durdurma kararı verildi.

Haberin Devamı

Muğla’nın Güllük Körfezi ile Aydın’ ın Didim sahillerinde kurulan 130 balık çiftliğinin yeni üretim alanlarına taşınması için yapılan planlamaya  Danıştay 6. Dairesi tarafından yürütmeyi durdurma kararı verildi. Bakanlık tarafından hazırlanan yeni planı basın toplantısında yırtarak  tepki veren Bodrum Yurttaş İnsiyatifi Sözcüsü Ayhan Karahan “Balık çiftliklerinin yeni yerlerinin planlamasını gizlice yaparlarken bu planlamanın Güllük körfezindeki hiçbir şeyi değiştirmeyeceğini, planın körfezi cehenneme çevirmeye,halkın sağlığını tehdit etmeye doğal ve arkeolojik sit alanları tahrip edeceğini belirterek yıl sonuna kadar bu planı iptal ettirip, gözlerinin önünde yırtarak çöpe atacağımıza söz verdik. Bu gün planı yırtıyoruz ve hukuğun verdiği karar doğrultusunda balık çiftlikleri körfezden tamamen çıkana kadar mücadelemizin devam edeceğini açıklıyoruz” dedi. Karahan yırttıkları planı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a “ÇEVRECİNİN DANİSKASI’NA “ diyerek postaya verdiklerini belirttti.

Haberin Devamı

Muğla ve Aydın il sınırları içerisinde kalan Güllük Körfezi ile Didim ilçesi sahilinde kurulan 130 balık çiftliğinin  Çevre ve Orman Bakanlığı’ nca 13.5. 2008 tarihinde  onanan Aydın N18 ve Bodrum N 19 paftalarında yer alan potansiyel su ürünleri yetiştirme alanlarına ilişkin  1/100 bin ölçekli Aydın, Muğla, Denizli Planlama Bölgesi Çevre Düzeni Planı iptali ve yürütmenin durdurulması için Bodrum Yurttaş İnsiyatifi sözcüsü Ayhan Karahan tarafından açılan dava Danıştay 6. Dairesi tarafından 27.10.2008 tarihinde yürütmeyi durdurma kararı verildiği açıklandı.

NEDEN DAVA AÇILMIŞTI...

27 Haziran 2008 tarihinde dava açılmıştı.

Karahan, Güllük körfezinde yaşamın felakete sürüklendiğini bu nedenle acil önlemler alınması nedeniyle davayı açtıklarını belirterek  “Potansiyel su ürünleri üretim alanlarının taşıması gereken özelliklerin ve bunların belirlenmesine ilişkin kriterlerin bilimsel verilerle ortaya konulması ve buna bağlı olarak da potansiyel su ürünleri üretim alanlarının bu kriterlere uygun olarak belirlenmesi, bu alanlarda planlanan su ürünleri yetiştiriciliğinin deniz ve çevre kirliliğine neden olup olmayacağının ve ilgili bölgenin turistik, tarihi ve kültürel yapısı ve özellikleri üzerindeki olumsuz etkilerinin bilimsel olarak tespit edilmesi gerekmektedir. Ülke ekonomisine yararı göz ardı edilemeyecek olan su ürünleri üretim yerlerinin  ülkenin turizmine, bölgenin tarihi ve kültürel yapısına, deniz ve çevre kirliliğine telafi edilemeyecek zararlar vermesi kaçınılmazdır. Bu nedenle, potansiyel su ürünleri üretim alanlarının belirlenmesinde bu üstün kamu yararı gözetilmeli, ülkenin ve sahip olunan değerlerin hem bugününü ve hem de geleceğini tehlikeye atmaktan kaçınılmalıdır. Bu nedenle 27 Haziran 2008 tarihinde kararın iptali davasını açmıştık” dedi.

Haberin Devamı

KÖRFEZDE YAĞMA PLANINA ENGEL OLUNDU

DENİZ ÜSTÜ YAĞMA PLANLARINI SUYA DÜŞÜRDÜK.

Bodrum Ticaret Odası’nda bugün Avukat Metin Kesikçiler ve Avukat Ahmet Aksüt ile birlikte basın toplantısı düzenleyen Bodrum Yurttaş İnsiyatifi Sözcüsü Ayhan Karahan toplu balık ölümlerinin yaşandığı ve yoğun olarak balık çiftliklerinin bulunduğu Güllük körfezinde kaostan rant elde etmek isteyen balım çiftlikleri sahipleri ile Çevre ve Orman Bakanlığı’nın deniz üzerinde rant sağlamak amacıyla off shore ile ilgilisi olmayan planlama yapıldığını belirterek “ Çevre Ve Orman Bakanlığı tarafından 13.05.2008 tarihinde onanan bölgemizdeki “Su ürünleri yetiştiriciliği alanlarını” belirleyen deniz üstü yağma planına karşı her boyutta mücadele ettik. İmza kampanyası düzenledik. 12.000 imza topladık. Çevre İl Müdürlüğüne 4000 yurttaşımızın bireysel itirazını gönderdik. İktidarın örgütlediği sözüm ona “Bilimsel” toplantılara müdahale ettik. Bu 1/100.000’lik yağma planına destek olacak kararları almalarını engelledik. Ama bunları yapmadan önce iktidarı ve yağmacıları uyardık. “Bu planı geriye çekin, tutmaz dedik. Bu ülkenin ve bölgemizin sahipleri var. Yurtseverler yağma heveslerinizi kursağınızda bırakır. İzin vermeyiz. Sizlerde, bizlerde, namuslu bir şekilde balık üreticiliği yapmak isteyenler de zaman kaybetmesin” dedik. Anlamadılar. Yağmacılıkta, bilim-dışılıkta, hukuku ayaklar altına almakta ısrar ettiler. Bizde şu anda onlara hak ettikleri ve anladıkları biçimde son yanıtı verdik. Deniz üstü yağma planlarını suya düşürdük” dedi.

Haberin Devamı

Karahan Danıştay 6. Dairesi tarafından verilen yürütmeyi durdurma kararının , Bodrumluların haklılığını bir kez daha ortaya koyduğunu belirterek “Bu kararla haklılığımız bir kez daha hukuken tescillenmiş oldu. Dava sürecinde iktidarın ibret verici mantığı da açığa çıkmış oldu. Davalı olarak Danıştay’a Çevre Ve Orman Bakanı adına yazılı savunma veren 1. Hukuk Müşaviri iktidarın saldırgan tutumunu sürdürmüş. Savunmasında dahi saldırgan ifadelerle davayı açan bizler için diyor ki; “Onlar kim ki bu davayı açabilecekler. Birebir bu plandan çıkarları zedelenmiyor. Menfaatleri zedelenmedi bu plandan. Bilimsellikten ve yasallıktan uzak bir plan hazırladığımız mesnetsidir. Davaya konu olan nedenlerden ÇED raporunu sonrada hazırlasak olur. Sektörler arası çatışma yaşanacağı iddiası gerçekdışıdır. Planda belirlenen deniz üstündeki alan potansiyel su ürünleri yetiştiriciliği alanıdır. Davacının iddiaları Bakanlığımızı yıpratmaya dönük öznel ve subjektiftir”. Hatta savunmalarında Tayyip Erdoğan’dan devraldıkları “Çevrecinin daniskası biziz” söylemi dahi mevcuttur. Şimdi bu kararla kimin, neyin daniskası olduğu daha da netleşmiştir” dedi.

Haberin Devamı

GİZLİ YAPTIKLARI ALTERNATİF PLANLARI BİLİYORUZ, UYGULAMAYA KALKMASINLAR..

Basın toplantısında bakanlığın yeni planını yırtarak tepki gösteren ve planı üzerine “ÇEVRECİNİN DANİSKASINA” diyerek postaya verdiklerini belirten   Karahan , Danıştay’ ın kararında plana teşkil edecek hiçbir yönetmeliğin göstermelik olarak dahi çıkarılmadığı gerekçe olarak sunulduğunu belirterek “İktidarı uyarıyoruz. Bundan altı ay önce  yıl sonu gelmeden planı iptal ettirir, bu planı yırtarız demiştik, sözümüzde durduk.  Bu sonuçtan sonra yeni bir yağma planını uygulamaya kalkmayınız. Gizlice yapılan alternatif planları biliyoruz. O planı da bozarız. Halkın, bilim örgütlerinin, meslek odalarının, çevre örgütlerinin, yerel inisiyatiflerin katılımı ile bu kangrenleşmiş duruma son vermek mümkündür. Yeter ki merkeze rantı, yağmacılığı değil, insanı, yaşamın kendisini alalım. Bodrumlu Yurtseverlerin “Balık Çiftlikleri” ile ilgili alternatifi mevcuttur. Bu önemli kararı bölge ve ülke halkımıza yeni yıl hediyesi olarak sunuyoruz. Yurtseverlerin halkımıza yeni yılın ilk günündeki armağanının umudu, mücadeleyi, doğru, iyi ve güzel olanı büyüteceğine inanıyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Toplantıda konuşan Av. Metin Kesiciler ise danıştayın verdiği kararın ardından , mahkeme kararını beklemeden yeni yerlere taşınan balık çiftliklerinin suçlu duruma düştüklerini belirterek “Bu tür planlamalar yargı aşamasına geçildiğinde sonuç beklenir. Yargı sonucunu beklemeden taşınan balık çiftliklerinin yeni yerlerindeki durumuda gayri meşru olmuştur. Hükümete inanan güvenen balıkçıda , yöre halkının mağduriyeti giderilmemiştir” dedi.

YENİ PLANDA BALIK ÇİFTLİKLERİ NEREYE TAŞINACAKTI...

Davanın açılmasına neden olan yeni planlamada 130 balık çiftliğinin   Bodrum’da Salih ve İkiz Adaları’n kuzey batısı,Türkbükü Gökburun kuzeyi, Torba Demir Koyu kuzeyi, Gündoğan Apostol Adası kuzeyi, Aydın’ın Didim ilçesine bağlı Akbük İnceburun güneyi, Metelik Adası güneyi, Bayrak Adası kuzeyi, Akbük koyu Panayır Adası güneyi, Milas’ta ise Kazıklı Limanı kuzeyi, Teke Burnu kuzey batısı, Akbük Vardal kapı güneyi ve Bayrak adası açıklarına taşınması kararlaştırılmıştı.

Yeni planlamada Güllük körfezinde Tahtakoz ve Kazıklı  açıkları ile Salih Adası, Yılan Adası ve İkiz Adaların açıkları yeni taşınma alanları olarak planlanırken bölgede 100’ün üzerinde 4-5 yıldızlı tatil köyü ve otelde 100 bin yatakta turizm hizmeti verildiğini belirten Bodrum Otelciler ve Turistik İşletmeler Derneği Sözcüsü Emir Bağ “Beş yıldızlı turistik otellerin önüne getirip çiftlikleri yerleştirmek ve tepki görünce kaldıracağız derken turistik tesislerin önüne dahada fazla balık çiftliği yerleştirecek planlamalar yapmak, bu hükümetin turizmi gözden çıkardığını göstermişti. Bu nedenle danıştayın verdiği karar çok önemli. Körfezin ağız ve tam ortası balık çiftlikleri ile doldurulurken, turistin burada yüzmesi , denize girmesi, su sporları yapması mümkün değildi. Son on yıl içerisinde Güllük’de Mavi Yolculuk tarihe karışmıştı, sırada turizm var. Ege ve Akdeniz’ den gelen yatlar körfeze giremediği gibi çiftlikler nedeniyle cennet koylardanda yararlanamaz hale gelmişti. Körün gözüne parmağı sokarcasına iki yıldır çiftlikleri taşıyoruz dedikleri planlama eskisinden daha beter hale getirilerek hayata geçirilmeye çalışılırken sivil toplum örgütleri , halk ve turizmcilerin feryadını duymadılar. Bu nedenle açılan davada Danıştay’ın verdiği yürütmeyi durdurma kararını desteklemiştik, şimdi sevinçle karşıladık. Bakanlığın yeni üretim alanlarını gösteren haritalar turizmin geleceği için bir felaketin ön habercisi olması nedeniyle kesinlikle iptal edilmeli” dedi.

BALIK ÜRETİCİLERİ “YENİ KAOSLAR YAŞAMAK İSTEMİYORUZ”

Güllük körfezindeki balık çiftlikleri adına konuşan üretici Sami Kont , danıştayın kararı ile şok olduklarını belirterek “4 bakanlığın bir araya gelip onayladığı planı danıştayın yürütmeyi durdurma kararı vermesini büyük bir hayretle karşıladım. Zaten körfezde büyük bir kaos yaşanıyordu. Küçük balıkçı nasıl taşınacağını düşünürken, yeni taşınan balık çiftlikleride bundan sonra ne yapacağı konusunda kararsız kalacak. Ancak yinede devletimize balıkçıyı mağdur etmeyecek kararlar alacağına güveniyoruz. Amacımız Türk balıkçılık sektörüne hizmet etmek,. Hiçbir sektöre zarar vermemek, ancak on yılda , beş yılda değişen yasalar ve kararlar üreticiyi şaşkına çevirdi” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!