Güncelleme Tarihi:
“Okullardaki şiddet” konusunda açıklama yapan Balıbey, İstanbul'daki okullarda yaşanan şiddet olaylarının artmadığını, aksine geçen yıla oranla bu yıl meydana gelen olay sayısında azalma olduğunu kaydetti.
İl Disiplin Kurulu'na geçen yıl öğrenciler arası kavga, öğretmene karşı çıkma, okul malını tahrip etme gibi 38, bu eğitim yılında ise şu ana kadar 7-8 olayın intikal ettiğini anlatan Balıbey, sadece İstanbul'da değil Türkiye'nin her yerindeki okullarda şiddet olayları yaşanabildiğini bildirdi.
Balıbey, İstanbul'da 2.5 milyon öğrenci bulunduğunu ve bu kadar çok öğrencinin olduğu bir yerde çok dikkatli davranmak gerektiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:
“Okullarda öğrencilerin üst ve çanta aramalarını sıklaştırdık. Anne babayı bilgilendirme çalışmalarımız var. Hedefimiz 800 bin aileye ulaşmak ve onlara çocuklarını sokaklardaki tehlikelerden, maganda kültüründen nasıl koruyabileceklerini öğretmek. Elinde satırla, bıçakla maçlara giden bir gençlik var. Televizyonlarda şiddet içerikli filmler bol miktarda. ABD, kendi kullanmadığı şiddet filmleri bize veriyor. Bütün bunlar 'maganda kültürü'nü ortaya çıkarıyor. Çocuklarımızı 'maganda kültürü”nden korumalıyız. Bu konuda en büyük görev de ailelere düşüyor. Çocuklarımızı bu kültürden koruyamazsak, kültürsüz ve günlük olaylardan etkilenen gençler haline gelecekler. 'Kavak eken sopa biçer' diye bir laf vardır.”
Levent'teki bir okulda meydana gelen bıçaklama olayını da hatırlatan Balıbey, “o okulun en korunaklı en iyi okullardan biri olduğuna” dikkat çekti.
Ömer Balıbey, “Öğretmenler her gün arama yapamazlar. Bu olaya neden olan çocuk da, maganda kültüründen etkilenmiş bir çocuk. Demek ki aile de, çocuğu konusunda pek duyarlı davranmamış” dedi.
Ailelerin çok dikkatli olmaları gerektiğine işaret eden Balıbey, ”Anne babalar, her gün çocuklarının çantalarını, ceplerini kontrol etmeli, öğretmenlerle ilişki içinde olmalı. Çocuklarını okula gidişlerinden dönüşlerine kadar takip etmeli, okulun yol haritasını çıkarmalı” diye konuştu.
Balıbey, kız öğrencilerin röfleli, erkek öğrencilerin jöleli saçlarla okula gelmelerinin de 'maganda kültürü'nün bir parçası olduğunu ifade ederek, ailelerin çocuklarının kılık kıyafetlerini de kontrol etmelerini istedi.
Okullarda şiddet olaylarının geçmişte olduğu gibi bugün de yaşandığını kaydeden Balıbey, basının bu konuda çok duyarlı hale geldiğini, bunun da memnuniyet verici olduğunu sözlerine ekledi.
“ŞİDDET VE OKUL SEMPOZYUMU”
Bu arada, Milli Eğitim Bakanlığı İlköğretim Genel Müdürlüğü ve UNICEF işbirliğiyle düzenlenen “1. Şiddet ve Okul: Okul ve Çevresinde Çocuğa Yönelik Şiddet ve Alınabilecek Tedbirler Sempozyumu”, İstanbul'da 28-31 Mart tarihleri arasında yapılacak.
Okullar ve çevrelerinde yaşanan şiddet olayları ile bunun etkilerini dünyada ve Türkiye'de yapılan araştırmalarla tanımlamak, tartışmak ve okulda şiddeti önlemeye dönük ne tür çalışmaların yapılabileceğini saptamak amacıyla organize edilen sempozyum, Kadıköy'deki Zübeyde Hanım Öğretmenevi'nde gerçekleştirilecek.
Sempozyumla, Milli Eğitim Bakanlığı'nca, okullarda ve çevresinde çocuğa yönelik şiddet konusunda Türkiye'de bir kamuoyu tartışmasını başlatmak, bunun sonucunda oluşturulacak temel ilkeleri esas alarak okullarda şiddete karşı bir eylem planı geliştirilmesi hedefleniyor.
BAKAN ÇELİK'İN GENELGESİ
Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, geçtiğimiz günlerde ”Öğrencilerimizin Zararlı Madde Kullanımı ve Şiddet Gibi Risklerden Korunması” konulu bir genelge yayımlayarak, okullardaki şiddet olayları ve zararlı madde kullanımıyla ilgili olarak gerekli rehberlik hizmetlerinin verilmesi ve önlem alınması talimatı vermişti.
Çelik, genelgede, okul giriş-çıkışlarının kontrol edilmesini, velilerle sıkı işbirliği yapılmasını istemişti.