Güncelleme Tarihi:
Festival 11-21 Şubat tarihleri arasında yapılacak.
BERLİN Film Festivali Berlinale, bu yıl 60’ncı kez düzenlenecek. 11-21 Şubat Tarihleri arasında yapılacak festivalde Semih Kaplanoğlu’nun Bal filmi de Altın Ayı için yarışacak. Festialde Bal ile birlikte 20 Film yarışma kategorisine alındı. 21 yıldır Berlin Film Festivali’ni yakından izleyen İstanbul doğumlu Beki Probst bu yıl da Avrupa Film Pazarı’na başkanlık yapacak.
970 film kabul edildi
Dün düzenlenen basın toplantısında konuşan Berlinale olarak bilinen Berlin Film Festivali Direktörü Dieter Kosslick, bu yıl yarışma kategorisinde 20 filmin yarışacağını söyledi. Kosslick “Film Festivali’ne bu yıl tüm kategorilerde 6 bin 241 film başvurdu. Bunlar içinde 970 film kabul edildi. 58 ayrı ülkeden film festivale katılıyor” dedi. Bir soru üzerine Kosslick, Türk filmlerinin artık sadece Türkiye’de değil başka ülkelerde de çekildiğini belirterek “Türk filminin festivalde temsil edilmesi sevindirici. Türk filmleri başka ülkelerde ortak yapım olarak da çekiliyor. Biz de artık Türk filmi yapıyoruz. Festivalde çok iyi Türk filmleri var” dedi.
Festivalin Türkleri
Yönetmen Semih Kaplanoğlu’nun Yusuf üçlemesinin son filmi olan Bal filmi yarışma kategorisinde Altın Ayı için yarışacak. Kaplanoğlu’nun şu sıralar Süt filmi ise Almanya’nın genelinde 14 sinemada gösteriliyor. Festivalde, Feo Aladağ’ın yönetmenliğini yaptığı ve Sibel Kekili’nin başrolünü oynadığı‘Die Fremde’ (Yabancı) filminin yanı sıra, Türk İtalyan yapımı Ferzan Özpetek’in filmi ‘Mine vagaenti’, Türk Bulgar yapımı ‘Kosmos’ ve Thomas Arslan’nın ‘Im Schatten’ (Gölgede) filmi de gösterilecek.
Yüzyılın en iyi öykücüsü Sait Faik Abasıyanık
Notos edebiyat dergisi tarafından yapılan Yüzyılın 40 Öykücüsü soruşturmasının sonuçları derginin son sayısında yayımlandı. 205 seçicinin önerdiği 167 öykücü arasından 40 öykücü seçildi ve ilk sırayı yüzde 91 oyla Sait Faik Abasıyanık aldı.
Notos edebiyat dergisi, her yıl farklı bir konuda düzenlediği geleneksel yıllık soruşturmalarının dördüncüsünü Şubat-Mart 20. sayısında açıkladı. Notos’un bu yılki soruşturmasının konusu Yüzyılın 40 Öykücüsü olarak belirlenmişti. 205 seçicinin önerdiği 167 öykücü arasından 40 öykücü seçildi.
Çağdaş Türk öykücülüğünün geçen yüzyılının 40 öykücüsünü edebiyat kamuoyumuzun ağırlığını çeken büyük bir seçici kurul seçti. Daha önce dergilerde yapılmış hiçbir edebiyat soruşturmasında bu denli büyük bir katılım olmamıştı. Aynı zamanda tarihsel bir dönem saptaması da sayılabilecek bu soruşturma, çağdaş Türk öykücülüğünün bugününü sorgulayanlar için sağlam bir temel de oluşturuyor.
Yüzyılın 40 Öykücüsü soruşturmasında 205 seçicinin ilk iki sıraya değer gördüğü Sait Faik ile Sabahattin Ali, edebiyat kamuoyumuzun en az yarım yüzyıldan bu yana taşıdığı genel onayı gösteriyor. Sait Faik soruşturmaya yanıt verenlerin yüzde 91’inin oyunu alırken, Sabahattin Ali yüzde 55’inin oyunu aldı.
Listenin göze çarpan sonuçlarından biri, 1980’den sonraki kuşaklardan bir yazarın, Cemil Kavukçu’nun ilk on yazar arasına girmesi. Bu dönemin yazarları arasında öykücü denince akla ilk gelen yazar gerçekten de Cemil Kavukçu oldu ve seçicilerin yüzde 35’i tarafından önerildi.
Yüzyılın 40 Romancısı soruşturmasında da 1950’den sonra doğumlu yazarlar 40 kişilik listenin yüzde 15’ini oluşturuyordu.
Kırk yazarın 26’sı kaybettiklerimiz arasından seçilmiş. Yaşayanların sayısının daha az oluşu yanıt verenlerin kendi kuşaklarından çok eski kuşakların ustalarına yakınlık duyduğunu gösteriyor.
100 yılın en iyi ilk 10 öykücüsü
Sait Faik Abasıyanık
Sabahattin Ali
Tomris Uyar
Bilge Karasu
Vüs’at O. Bener
Füruzan
Cemil Kavukçu
Leyla Erbil
Memduh Şevket Esendal
Orhan Kemal
Ödüllü karikatürler Ankara’da
AYDIN Doğan Vakfı tarafından her yıl düzenlenen serbest konulu XXVI. Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması Sergisi D&R Tunalı Hilmi’de bugün saat 18.30’da açılıyor.
XXVI. Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması’nın Seçiciler Kurulu, 1 Haziran 2009 tarihinde Antalya IC Hotels Green Palace’da yaptığı değerlendirmede; İtalyan sanatçı Alessandro Gatto’yu birinciliğe, Türk sanatçı Kürşat Zaman’ı ikinciliğe ve Lüksemburg’dan Pol Leurs, Romanya’dan Cetin Cerchez-Abdula ve Rusya Federasyonu’ndan Yuriy Kosobukin’i üçüncülüğe değer görmüştü.
Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması’na, düzenlendiği yıllar içinde 130 ülkeden 6 bin 500 karikatürist yaklaşık 55 bin karikatür ile katıldı. Sergi, 16 Şubat 2010 tarihine kadar gezilebilecek. Adres: İran Cad. No:7 Kavaklıdere - Ankara
‘Kiran benim sevgilim’
NOBEL ödüllü yazar Orhan Pamuk, Hintli yazar Kiran Desai’nin kendisinin kız arkadaşı olduğunu açıkladı. Hindistan’ın Mumbai kentinde röportaj veren Pamuk, “Bunu sohbetimizin başında belirteyim, Kiran’ın sevgilim olduğunu saklamıyorum. O çok zeki, güzel biri ve mükemmel bir yazar. Hindistan onunla gurur duymalı” dedi.
38 yaşındaki Kiran Desai, Pamuk’un Hindistan’ın Goa eyaletinde yazmayı planladığı yeni kitabına yardım ediyor.
Kiran Desai de dünyanın önde gelen edebiyat ödüllerin Booker’ın sahibi.
Orhan Pamuk’un bir yıldan kısa sürede ülkeyi ikinci ziyareti bu. Yazar, daha önce de Masumiyet Müzesi kitabının tanıtımı için Hindistan’a gitmişti.
Kitap, bu ülkede de çok satanlar kategorisinde yer alıyor. ? DIŞ HABERLER SERVİSİ
Hastalara müzikle terapi
İZMİR Devlet Senfoni Orkestrası’nın (İZDSO) grup şeflerinden oluşan 5 kişilik İzmir Quintet adlı grup, sosyal sorumluluk projeleri kapsamında Eşrefpaşa Belediye Hastanesinde mini konser verdi.
Grup, poliklinik, dahiliye ve kardiyoloji ünitelerinde hastalar için Rameau, Mozart, Beethoven, Verdi gibi bestecilerin eserlerini yorumladı.
İZDSO Müdürü Kenan Gökkaya, yaptığı açıklamada, sosyal sorumluluk projesi kapsamında hastalara yönelik müzikle terapi projesi yürüttüklerini, geçen hafta verilen konserin ardından bu hafta ikinci konser için Eşrefpaşa Hastanesini seçtiklerini kaydetti. ? A.A
GÜNÜN AJANDASI
Kırmızı sedirde
“2010 Beyoğlu Çocuk Buluşmaları” kapsamında düzenlenen “Kırmızı Sedir Söyleşileri” Sunay Akın ve Ahmet Ümit’le devam ediyor. Çocuklar 3 Şubat Çarşamba günü Sunay Akın’la bir araya gelecek. Söyleşilerin bir diğer konuğu ise 5 Şubat Cuma günü Ahmet Ümit olacak. Söyleşiler saat 14.00’te başlayacak. Beyoğlu Belediyesi Turabibaba Kütüphanesi, Camii Kebir Mahallesi, Matbaa Arkası Sokak No:2, Kasımpaşa.
Kayıp şarkılar
NEZİH Ünen’in yedi yıldır yapımı süren Anadolu’nun Kayıp Şarkıları filminin soundtrack CD’si film vizyona girmeden önce Kalan Müzik etiketiyle müzik marketlerde. Mart ayında gösterime girecek olan film, çeşitli festivallerde izleyenlerin dilinden düşmezken, projenin ilk ürünü olan albümün çıkışı 3 Şubat Çarşamba akşamı saat 22.00’de, Balans JollJoker’deki konserle kutlanacak.İstiklal Cad. Balo Sokak No: 22.
Kraliyet turnede
HANELER dizisiyle büyük bir başarı yakalayan İstanbul Kraliyet Tiyatrosu; yeni oyunu “Denizaltında Altı Tahammülfersa”yı, şubat ayı boyunca tiyatro severlerle buluşturmaya devam ediyor. “Denizaltında Altı Tahammülfersa”; bugün ve 9 Şubat’ta Ses Tiyatrosu’nda, 5,12 Şubat’ta Profilo Kültür Merkezi’nde, 10 Şubat’ta Gebze GOSB Kültür Merkezi’nde, 11 Şubat’ta Bahçelievler Kültür Merkezi’nde, 20 Şubat’ta ise Kadıköy Halk Eğitim Merkezi’nde izleyicisiyle buluşacak.