Bakü-Ceyhan-Tiflis'te imzalar atıldı

Güncelleme Tarihi:

Bakü-Ceyhan-Tifliste imzalar atıldı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 19, 2000 00:00

Azerbaycan ana üretim petrolünü dünya pazarlarına taşıyacak Bakü-Tiflis-Ceyhan petrol boru hattı projesinin hayata geçirilmesinde önemli bir adım daha atıldı.
Haberin Devamı

"Ev sahibi ülke" ve "Anahtar Teslimi Yapım" anlaşmaları ile "Hükümet Garantisi" belgesi, Ankara’da Devlet Konukevi’nde düzenlenen törenle imzalandı.

Cumhurbaşkanı Vekili Ömer İzgi ile Başbakan Bülent Ecevit’in de katıldığı törende, Türkiye adına, Ev Sahibi Ülke anlaşmasına Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Cumhur Ersümer, Anahtar Teslimi Yapım anlamasına Botaş Genel Müdürü Gökhan Yardım, Hükümet Garantisi belgesine ise Hazine Müsteşarı Selçuk Demiralp imza koydular.

Anlaşmaları, sponsor grup üyeleri Azerbaycan Milli Petrol Şirketi Socar’ın Başkanı Natık Aliyev, BP Azerbaycan Grubu başkanı ve sponsorlar grubu Başkanı David Woodward, Statoil Hazar Bölgesi başkanı Rolf Magne Larken, Itochu Başkanı Massau Yamazaki, Unocal Başkan Yardımcısı Endrew Fawthop ile Ramco Başkan Yardımcısı Michael Galkın ve Deltahes Başkan Yardımcısı Richard Mew de imzaladılar.

Türkiye projeye gereken her türlü desteği vermeye hazırdır

İmza törenine katılan Başbakan Ecevit, Bakü-Tiflis-Ceyhan ham petrol boru hattı projesine bugün atılan tarihi imzaların, projenin başarıyla sonuçlandırılması yolunda çok önemli bir adım olduğunu vurgulayarak şöyle konuştu:

"Bildiğiniz gibi, 17 Ekim’de Bakü’de, 18 Ekim’de Tiflis’te ve bugün de Türkiye Cumhuriyeti’nin başkenti Ankara’da atılan imzalarla 21. yüzyılın bu en önemli projesi artık hayata geçmeye hazırdır. Proje, Türkiye ile birlikte Ortaasya ve Kafkasya ülkelerinin de siyasal açıdan güçlenmelerinde büyük bir etken olacaktır. Türkiye projenin sağlıklı bir şekilde ilerlemesi için gereken her desteği vermeye hazırdır ve kararlıdır."

Başbakan Ecevit, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Cumhur Ersümer ve projede emeği geçen ilgilileri kutlayarak, projenin tüm bölge ülkelerine ve katkıda bulunan kuruluşlara hayırlı olması dileğinde bulundu.

Anlaşma ekonomimize çok yönlü fayda sağlıyacaktır

İmza töreninde bir konuşma yapan TBMM Başkanı İzgi, ulaşılan gelişmenin hem Türkiye hem de küresel açıdan anlamı ve değerinin büyük olduğunu ifade etti.

Cumhurbaşkanı Vekili İzgi, Bakü-Tiflis-Ceyhan petrol boru hattı projesiyle ilgili çalışmaların tamamlanması ve gerekli anlaşmaların imzalanmasından dolayı büyük mutluluk duyduğunu söyledi.

Projenin tamamlanmasının Türkiye’yi büyük bir enerji terminali ve pazarı haline getireceğini belirten İzgi, „Ekonomimize çok yönlü fayda sağlayacaktır“ dedi.

İzgi, projenin bir diğer yönüyle de tabiat ve tarihi abidesi olan İstanbul ve Boğazların muhtemel kirlilik ve felaketten korunmasına katkıda bulunacağını söyledi.

Projenin hayata geçirilmesiyle Avrasya coğrafyasının Türkiye üzerinden birbirine kenetleneceğini ve bölge ülkeleri arasında yeni zengin bir işbirliğinin temellerinin atılacağını anlatan İzgi, şunları kaydetti:

„Sonuç olarak projeden bütün Avrasya bölgesi ve özellikle de kardeş Türk cumhuriyetleri kazançlı çıkacaktır. Projenin ülkemize kardeş Türk cumhuriyetlerine ve Avrasya coğrafyasına hayırlı uğurlu olmasını diliyorum. Ülkemiz ve bölgemiz açısından hayati önem taşıyan bu tarihi projede emeği geçen herkesi yürekten kutluyorum. Takdir ve teşkürlerimi iletiyorum.“

Bundan sonra projeye kazma vuracağız

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Cumhur Ersümer, "Uzun yoldan geldik, bu imzaladığımız son anlaşmadır. Bundan sonra projeye kazma vuracağız" dedi.

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Cumhur Ersümer, Bakü-Ceyhan petrol boru hattı ile ilgili nihai anlaşmaların imza töreninde yaptığı konuşmada, Türkiye’nin Asya’yı Avrupa’ya bağlayan bir köprü olduğunu belirterek, bölge ülkeleriyle kan, soy ve kültür bağı ile bağlı olduklarını, şimdi ise enerji ile birbirlerine bağlanacaklarını söyledi.

Bakü-Ceyhan Projesi ile her yıl 50 milyon ton petrolün Akdeniz’e akıtılacağını ifade eden Ersümer, „Bu proje 21. yüzyılı tayin edici bir rol oynayacak“ dedi.

Türkiye’nin bu projeyi bölgesel bir proje olarak değil, bölgeye açık dünya projesi olarak gördüğünü ifade eden Ersümer, projede iki aylık bir gecikme yaşanmasına karşın, temel mühendislik çalışmalarında bu açığın kapatılacağını ve 2004 yılında petrolün Ceyhan’a akıtılacağını söyledi.

Ankara’da imzalanan anlaşma ile sponsor grupların Karadeniz’in ekolojik dengesine saygı gösterdiğini ve boğazın doğal petrol yolu olmadığını belirten Ersümer, bütün dünyaya seslendiğini bölgedeki diğer petrol şirketlerininde bu sese kulak verdiğini kaydetti. Ersümer, „Umarım bölgedeki diğer petrol firmaları da bu sese kulak verir“ dedi.

Projenin geliştirilmesinde ABD Başkanı Bill Clinton’un ve ABD hükümetinin büyük desteğini gördüklerini ifade eden Ersümer, „Bugün verecekleri kararla umarım bu işbirliğine gölge düşürmezler“ dedi.

Bakü-Ceyhan projesinin hayata geçirilmesi için uzun yol kat ettiklerini bildiren Ersümer, bugün imzalanan anlaşmanın son anlaşma olduğunu, bundan sonra projeye kazma vurma aşamasına gelineceğini bildirdi.

Türkiye’nin 2010 yılında Ceyhan’a akıtılacak petrolün tümünü tüketecek ülke konumuna geleceğine işaret eden Ersümer, Türkiye’nin aynı yıl 55 milyar metreküp doğalgaz kullanacağını kaydetti.

Türkiye’nin Hazar doğalgaz ve petrolünün Avrupa’ya taşınmasında stratejik bir köprü görevi göreceğini belirten Ersümer, sözlerini şöyle tammaladı:

„Bu 21. yüzyılın en önemli olaylarından biridir. Bunda da Azerbaycan Cumhurbaşkanı sayın Haydar Aliyev’in başından beri gösterdiği inanç ve inat inkar edilemez. Gürcistan Cumhurbaşkanı Eduard Şevardnadze’nin bütün baskılara rağmen gösterdiği destek inkar edilemez. 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in desteği, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in katkıları. Ve bu projenin hayata geçirilmesinde emeği geçen herkese teşükkür etmek istiyorum.“

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!