Bakmadan çıkma

Güncelleme Tarihi:

Bakmadan çıkma
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 09, 2015 02:16

Amerikalı MS hastası film yönetmeni Jason DeSilva, Google’dan aldığı hibeyle engelliler için geliştirdiği harita uygulamasını İstanbul’da da başlatacak. Uygulamayla tekerlekli sandalye girişi olan her tesis kolayca bulunabilecek.

Haberin Devamı

AMERİKALI film yönetmeni Jason DeSilva (36), 25 yaşındayken Multipl Skleroz (MS) hastalığına yakalandı. İlerleyen yıllarda tekerlekli sandalye kullanmaya başlayan DeSilva’nın kendi deyimiyle ‘bir trajedinin zafere dönüştüğü’ hikâyesi bu süreçte şekillendi. DeSilva, Google’dan aldığı hibeyle engellilere yönelik ilk dijital harita uygulamasını geliştirdi. Kısa süre önce de engellilerin Google haritalarındaki tekerlekli sandalye girişi olan her tesise erişmesini mümkün kılan mobil uygulaması AXS Map’in İstanbul’da kullanıma açılması için ilk adımları atmak üzere Türkiye’ye geldi. DeSilva’nın geliştirdiği uygulamayı bedensel engelliler için erişimi olan yerleri gösterecek bir haritaya dönüştürecek olan ise İstanbullu kullanıcılar olacak. DeSilva uygulamayı şöyle anlatıyor:

‘BİLGİ DE DESTEK’

Haberin Devamı

“Bu haritayı ‘kaynak kitle’ dediğimiz kullanıcılar oluşturacak. Bu haberi okuyan herkesi bu haritayı oluşturmaya destek vermeye çağırıyorum. Hemen uygulamayı telefon ya da bilgisayarlara indirip gittikleri kafelerin, restoranların, kamu binalarının bedensel engelliler için uygun olup olmadığına dair haritaya bilgi girişine başlayabilirler. Ne kadar çok insan bu haritaya bilgi girişi yaparsa harita o kadar hızlı oluşur.”

EKİMDE KAMPANYA

Haritanın oluşmasını hızlandırmak için Amerikan Başkonsolosluğu da ekim ayında bir kampanya başlatacak. Amerikan Başkonsolosluğu Kültür Ateşesi Adrienne Bory, İstanbul’un engelliler için haritasını çıkarmak amacıyla ekim ayında üniversite öğrencileri ve spor organizasyonlarından gönüllülerin de katılımıyla en az 500 kişiyle 1000 yerin tekerlekli sandalyeli yurttaşların kullanımı için uygun olup olmadığını işaretlemeyi hedeflediklerini söyledi.

‘En kötüsü merdivenler’

TEKERLEKLİ sandalye kullananlar için İstanbul’daki ulaştırma araçları, duraklar, istasyonlar ve binaların ilk değerlendirmesini yapan DeSilva, şöyle diyor: “Bizim için İstanbul’da hayat zor ama New York’ta da durum çok farklı değil. Ancak kaldırımlarda tekerlekli sandalyelerin geçebileceği tümseklerin bulunması açısından New York daha iyi.
İstanbul’da da metro ve tramvay kullanımının daha kolay olduğunu görüyorum. İstanbul’da en kötü şey bina girişlerindeki merdivenler. Bir de tekerlekli sandalyelilerin taksiye, dolmuşa, vs. binemiyor olması.”

Kendi filmini çekti

Haberin Devamı

TEKERLEKLİ sandalyeyle yaşamanın güçlüklerini anlatmak için ‘When I Walk’ adlı kendi filmini çeken DeSilva kişisel hikâyesini şöyle anlatıyor: “New York’ta belgesel film yapımcısıydım. 25 yaşında MS teşhisi koyuldu. Sahip olduğum türün tedavisi yoktu, durumum kötüye gidiyordu. Ben de kamerayı kendime çevirdim. Filmi çekerken bir terapi merkezinde âşık olduğum kadın Alice ile evlendim. Hikâyem sadece engelli bireylere değil, herkese ders olabilecek bir hikâye, çünkü bir trajedinin nasıl zafere dönüştüğünü anlatıyorum.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!