Güncelleme Tarihi:
Yaz mevsiminde ev, işyeri ve araçların vazgeçilmezi klimaların, kullanılmaya başlamadan önce bakımdan geçerilmesi çok önemli. Aksi takdirde birçok hastalık riski ortaya çıkıyor.
Araç klimalarının randımanlı olması için, kış dahil ayda 1 kez, 10 - 15 dakika çalıştırılması gerektiğini belirten Makina Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı Ali Peri, otomobilin motorunun çalıştırılmadan ve motorun ısıtılmadan klimanın açılmamasını istedi. Klimanın çalıştırılmadan önce, araç içindeki sıcak havanın dışarı çıkması için camların bir süre açık tutulmasını da öneren Peri, araçlarda klima kullanımıyla ilgili diğer dikkat edilmesi gerekenleri ise şöyle sıraladı:
- Klimadan gelen hava, sürücü ve yolculara doğrudan temas etmemesi için fanlara, camlara ve tabana verilmeli
- Motor çalıştıktan sonra klimanın önce düşük devirde, daha sonra yüksek devirde çalıştırılmasına dikkat etmeli
- Klima gazsız kalırsa görevini yapmadığı için hemen gerekli takviye yapılmalı
- Kış aylarında uzun süre çalıştırılmayan klimalarda gaz oturması ya da gaz sızması sorununun çözümü için kontrollü çalıştırılmasına dikkat etmeli
- Hiç çalışmayan klimalarda elektrik, çalıştığı halde yeterince soğutamayan klimalarda biriken toza dikkat edilmeli
- Polen filtresinin zamanında değiştirilmemesi, klima sisteminin içindeki soğutmanın gerçekleştiği evaparatörde (buharlaştırıcı, ısı değiştirici) toz birikmesine neden olur. Soğuyan hava, biriken tozun tıkadığı klima borularından rahat geçemediğinden, yeterince soğuma gerçekleşmez. Klima sisteminde soğutmanın oluştuğu nemli bir bölge olan evaparatöre toz zerreciklerinin sızması, zamanla bakterilerin oluşmasına yol açar ve bu durum bünyesi alerjiye karşı hassas olan sürücüleri rahatsız eder. Evaparatörde biriken bakterileri yok etmek üzere, bu iş için geliştirilmiş antibakteriyel sprey kullanılabilir. Bu sprey, çimlenme, bakteri, mantar ve küfü önlediği gibi mikro organizmaların yol açabileceği sorunları da çözer.
Ev klimalarına dikkat
Ali Peri, ev klimalarına yaptırılan periyodik bakımın yaşanabilecek sorunları minimuma indirebileceğini belirtirken, birçok hastalıktan korunmak, konforlu bir ortam yaratmak, kötü koku, polen ve bakterilerden arınmış temiz bir hava solumak, klimanın ömrünü uzatmak ve enerji tasarrufu sağlamak için cihazların bakımlarının yaptırılması gerektiğini vurguladı.
Peri, bakımsız ve yanlış kullanılan klimaların, kronik akciğer hastalığı, bağışıklık sistemini baskılayan çeşitli hastalıklar, zatürree, sinüzit, bronşit, göz iltihabı, beyin iltihabı gibi hastalıklara neden olduğunu vurgulayarak klima bakımıyla ilgili şunları söyledi:
"Klimalar yaz ve kış bakımı olarak iki dönemde yapılmalı. Klimanın iç ünitesi (evaparatör) kimyasal ilaçlarla yıkanmalı, fan kanatçıkları mutlaka temizlenmeli, gaz ölçümleri yapılarak eksik gaz ilave edilmelidir. Elektrik kablo bağlantı uçları kontrol edilmelidir. Dış üniteler, kimyasal ilaçlarla yıkanmalıdır. Drenaj borusu temizlenmeli, alçak ve yüksek basınç kontrolü yapılmalıdır. Bakır boru bağlantıları ve izolasyonunun sağlamlığı kontrol edilmelidir.”