Güncelleme Tarihi:
Milli Eğitim Bakanlığı Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığının, valilikler aracılığıyla, yurt genelindeki tüm okullara gönderilen yazısında, okul laboratuvarlarında eğitim amaçlı kullanılan civanın zehirlenmelere yol açabileceği belirtildi.
Yazıda, okul laboratuvarlarında eğitim amaçlı kullanılan civanın zehirlenmelere yol açtığının, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı'na yapılan başvurular sonucu tespit edildiği belirtildi.
Civanın gümüş renginde, akışkan, parlak ve kokusuz olması nedeniyle çocuklar tarafından çok çekici oyun aracı olarak görüldüğü ifade edilen yazıda, civanın oda ısısında kolaylıkla buharlaşabilen sıvı metal olduğu, bu nedenle solunmasının ve gıdaların içine kaza ile bulaşmasının ya da ağızdan alınmasının, zehirlenmeye yol açtığı vurgulandı.
BELİRTİLER
Özellikle karaciğer, böbrekler, beyin ve bağışıklık sistemi hücrelerine zehirli etkileri olan civanın, zehirlenmelerdeki ilk bulguları şöyle sıralandı:
“Cıva zehirlenmesi, ağızda iltihap, metalik tat, pis koku, kolayca kanayan diş etleri, aşırı tükürük salgısı, genel durumunda bozukluk, solukluk, bitkinlik, zatürre benzeri bulgular, kalp atımında hızlanma, yüksek tansiyon, kas ağrısı, ishal ve deride döküntülerle kendini göstermektedir. Ağrı kesicilere cevap vermeyen şiddetli kas ve eklem ağrıları en belirgin klinik yakınmaları olabilmektedir. Zehirlenmenin ileri aşamalarında, halsizlik, vücutta titremeler, konuşmada tutukluk, derslerdeki başarının azalması, işitme sorunları, görmede azalma, uyku düzeninde bozulma, dengesizlik, ellerde ayaklarda uyuşma, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozuklukları görülebilmektedir.”
UYARILAR
Olası zehirlenmelerinin önüne geçebilmek için, civanın çocukların ulaşamayacağı güvenli yerlerde tutulması, cıva buharının oluşabileceği ortamlarda havalandırma sistemlerinin kurulması, zorunlu olmayan durumlarda okullarda cıva bulundurulmaması ve kişisel hijyen kurallarına uyulması gerektiği vurgulandı.
Bu nedenle okullardaki öğretmenlerin cıva zehirlenmelerinin bulgu ve belirtileri konusunda bilgilendirilmesi, öğretmenin öğrencide bu tür bulguları tespit etmesi durumunda sağlık kuruluşlarına sevkinin sağlanması istendi.
Yazıda, civanın dökülmesi durumunda ise bu yerin havalandırılması, solumaya maruz kalabilecek kişilerin buradan uzaklaştırılması, sağlık kontrolü için ilgili merkezlere yönlendirilmesi ve temizlikte kesinlikle, elektrikli süpürge gibi, civanın havada buharlaşmasını kolaylaştırıcı araçların kullanılmaması gerektiği kaydedildi.