Güncelleme Tarihi:
Orman ve Su İşleri Bakanlığı Basın Müşavirliği, son günlerde kamuoyunda adı sık geçen ve yüksek maddi değeri olduğu iddialarıyla gündeme gelen gergedan böceklerine ilişkin açıklama yaptı. Açıklamada, gergedan böceklerinin herhangi bir parasal değerinin bulunmadığı ifade edilirken, yasal mevzuat uyarınca bunları toplayan ve ticaretini yapanlar hakkında idari para cezası uygulandığı kaydedildi.
Orman ve Su İşleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada son günlerde bazı basın organlardan, maddi değeri olduğu öne sürülerek bazı kişiler tarafından tabiattan toplanarak, alıcı bulmaya çalışılan gergedan böcekleri ile ilgili haberlere yer verildiği hatırlatıldı.
Açıklamada, şöyle denildi:
"Gergedan Böceği, Avrupa’daki en büyük kınkanatlı türlerden biridir. Larvaları, odun artıkları içinde gelişir ve özellikle çürümüş gübre yığıntıları içinde bulunurlar, çürümüş ağaç bağımlısı türler arasındadır. Avrupa, Akdeniz Havzası, Yakın Doğu ve Kuzey Afrika’da bulunur. Sanıldığı gibi nadir görülen bir tür olmamakla birlikte, arazi çalışmalarında rahatlıkla rastlanabilen bir türdür. Türler için tehdit kategorilerinin yer aldığı Kırmızı Liste’de bu türle ilgili bir değerlendirme henüz bulunmamaktadır. Dolayısıyla herhangi bir parasal değeri bulunmamaktadır. Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğü 5 bin 199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu ve 2 bin 872 Sayılı Çevre Kanunu’na istinaden bu türü tabiattan toplayan ve ticarete konu yapanlara para cezası uygulamaktadır. 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’na göre böcekler dahil doğada serbest yaşayan evcilleştirilmemiş ve kültüre alınmamış omurgalı ve omurgasız hayvanların yaşama ortamlarından koparılmaması, doğada serbestçe yaşayan bir hayvanın yakalanıp özgürlükten yoksun bırakılmaması esastır. Kanunun 10. Maddesine göre yabani hayvanların ticaretine ilişkin düzenlemeler Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nca çıkarılacak yönetmelikle belirlenir. Bakanlıkça Kara Avcılığı Kanunu kapsamındaki bazı av ve yaban hayvanlarının üretimi ve bunlardan elde edilen ürünlerin ticareti ’Av ve Yaban Hayvanları ile Bunlardan Elde Edilen Ürünlerin Bulundurulması, Üretimi ve Ticareti Hakkında Yönetmelik’ ile düzenlenmiş olup, böceklerin de dahil olduğu omurgasız hayvanların doğadan alınmasına, bulundurulmasına ve ticaretine izin verilmemektedir. Sonuç olarak böceklerin ticaretini yapanlara Hayvanları Koruma Kanunu 28. Maddesi (g) fıkrası gereğince 1673 TL idari para cezası verilebileceği gibi, bu böceklerin toplanmasının biyolojik çeşitliliği tahrip ettiğinin tespit edilmesi halinde 2 bin 872 sayılı Çevre Kanunu’nun 20 (k) fıkrası kapsamında 38 bin 751 TL idari para cezası uygulanmaktadır."
"90 BİN DOLAR OLDUĞU İDDİALARI ASILSIZ"
Bakanlık, açıklamasında 'Gergedan böceği değerinin 90 bin dolar olduğu’ iddialarının asılsız olduğu vurgulanırken şu görüşlere yer verildi:
"Vatandaşlarımızın, gergedan böceğinin 90 bin dolar değeri olduğu yönündeki asılsız ve yanlış bilginin dolandırıcılar için fırsat yaratacağını akılda tutularak, bu bilgilere itibar etmemeleri, gergedan böceği veya başka bir yabani hayvanın doğadan toplanmasının biyolojik çeşitliliğimize zarar vereceğini; doğadan toplanması veya ticaretinin yapılması halinde cezai işlem uygulanacağını bilmeleri önem arz etmektedir."