Güncelleme Tarihi:
Maliye Bakanlığı'nın 9 ayrı suçtan savcılığa başvurma kararı ve Malvarlığını Soruşturma Komisyonu'na gönderdiği rapor, DYP'yi altüst etti. DYP'liler, raporun ısmarlama ve kasıtlı olduğunu savunarak, ‘‘Belgeler komisyona ulaşmadan basına sızdıran Maliye Bakanı hakkında suç duyurusunda bulunacağız’’ dediler.
TBMM Tansu Çiller'in Malvarlığını Soruşturma Komisyonu'na Maliye Bakanlığı tarafından gönderilen rapor şok etkisi yarattı. DYP'liler raporun ısmarlama olduğunu öne sürerek, ‘‘Belgeler komisyona ulaşmadan basına sızdıran Maliye Bakanı hakkında suç duyurusunda bulunacağız’’ dediler.
Önceki gece Komisyona ulaşan ve Çiller'i haksız malvarlığı edinme konusunda 9 noktada suçlu bulan Maliye Bakanlığı raporu, DYP'lileri tedirgin etti. DYP'li Ömer Barutçu rapora itiraz ederek, ‘‘Rapor ısmarlamadır. Kasıtlı olarak Çiller'i suçlamak için hazırlanmıştır’’ dedi.
Komisyonun diğer üyeleri ise Maliye Bakanlığı tarafından ortaya atılan tüm iddiaların belgelendiğini, çalışmaların ise çok uzun zamandan beri devam ettiğini belirttiler. Komisyon Başkanı Suha Tanık ise ‘‘Rapor önceki gece komisyonumuza ulaşmış ve tüm arkadaşlarımıza dağıtılmıştır’’ dedi.
Komisyon dün Malvarlığı Komisyonu eski üyesi Sabri Ergül'ü dinlemeye devam etti. Ergül'ün yeni iddiaları DYP'lileri yine sinirlendirdi. DYP'li Ömer Barutçu, ‘‘Bu adam iki yıldan beri habire ihbarda bulunuyor. Söylediklerinden şimdiye kadar hiçbir şey çıkmadı’’ dedi. Ergül ise ‘‘Maliye Bakanlığı raporundaki tüm bilgi ve belgeler benim iddialarımı doğruluyor. Özer Çiller hakkında dava açılmasını sağlayan da benim’’ dedi.
Ergül'ün Çiller'in malvarlığının kaynağı olan annesi ile ilgili sözleri DYP'liler tarafından, ‘‘Şimdi de merhumeyi mi ihbar ediyorsun’’ tepkisine neden oldu. Ergül de, ‘‘Ben ihbarda bulunmuyorum. Tespit yapıyorum, bunların hepsinin doğru olduğu da ortaya çıkıyor. Meclis'ini soyan ve Meclis'ine yalan söyleyen bürokratları olan ülke haline geldik’’ dedi.
SATIŞ VAR, GELİR YOK
Çiller ise komisyonun kendisine bir hafta önce gönderdiği yazı üzerine, önceki gün güncelleştirilmiş son mal bildiriminde bulundu. Çiller'in, 13.7 1998 tarihli yeni bir mal bildiriminde bazı değişiklikler göze çarptı. Çiller'in 30.7.1997 Tarihli bir önceki mal bildiriminde yeralan Rock Ville-Maryland'deki binası, son bildiriminde yeralmadı. Ancak bu binanın satışına ve elde edilen gelire ilişkin bir açıklama da yapılmadı. Listenin üstünde, ‘‘Bir evvelki 30.7.1997 tarihli mal bildirimine göre ilave yeni taşınmaz yoktur. Aynı taşınmazların vergi beyan değerlerindeki değişiklikler yansıtılmıştır’’ denildi.
Mal bildiriminde Çiller'lerin bir önceki bildirimde tarla gösterdikleri Kuşadası Çiftliği de, meskene dönüştü. Çiller ailesi daha önceki mal bildiriminde ortak oldukları gayrimenkulleri de, yüzde 50 hisse olarak ayrı ayrı bildirdi. Ailenin banka hesaplarında da değişiklik oldu. Bir önceki mal bildiriminde Tansu Çiller hesabında 439 milyon lira bulunurken, bu miktar iki gün öncesinin tarihini taşıyan bildirimde 224 milyon liraya düştü. Özer ve Tansu Çiler adına alınan Hazine Bonoları'nın değeri de 43 milyar liradan, 71 milyar liraya yükseldi. Özer Çiller'in Marsan Holding'den alacağı azalırken, Mitaş A.Ş ve Aytaş A.Ş'deki alacaklarını da tahsis ettiği ortaya çıktı.
İSTANBUL BANKASI
Komisyonda, İstanbul Bankası dosyası yeniden gündeme geldi. ANAP'lı Abdullah Akarsu, Tansu Çiller'in Devlet Bakanlığı döneminde bu bankayla ilgili inceleme başlatmayarak, görevi kötüye kullandığını savundu. Akarsu, İstanbul Bankası ile ilgili davanın TCK'nın 503 ve 504'ncü maddesine göre görülmesi gerektiğini, ancak dönemin Hazine yetkilileri ve Devlet bakanının istinaden şikayetçi olmayıp, devleti zarara uğrattıklarını belirtti.
KOMİSYONDA HAZIRLIK Maliye Bakanlığı'nın belgeleri başta olmak üzere edinilen belgeleri incelemeye alan komisyon, Tansu Çiller hakkında suç duyurusunda bulunmaya hazırlanıyor.