Güncelleme Tarihi:
İçişleri Bakanı Osman Güneş 'haram yemeğin' cezasını Muğla Valisi Temel Koçaklar'a kesti.
Radikal Gazetesi'nin haberine göre; İçişleri Bakanı Osman Güneş'in, Muğla Valisi Temel Koçaklar'ı içinde şarap bulunan risotto nedeniyle görevden aldığı öne sürüldü. Güneş'in, bürokratlarıyla birlikte Muğla'da toplantı yaptığı otelde servis edilen risottoda şarap olmasına tepki gösterdiği doğrulanırken, Koçaklar'ın görevden alınma nedeninin risotto değil, mahkeme kararı olduğu açıklandı. Koçaklar, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından önceki gün Danıştay üyeliğine getirildi.
Muğla Valisi Koçaklar, temmuz ayında, ilin eski valisi Lütfi Yiğenoğlu'nun Danıştay'a açtığı davayı kazanması gerekçe gösterilerek görevden alınmış ve merkeze çekilmişti. Ancak, Koçaklar teamüle uygun şekilde Bakanlar Kurulu kararıyla değil, üçlü kararnameyle görevden alınmış, işlem bu nedenle de çok tartışılmış, gerçek nedenin yargı kararı olup olmadığı sorgulanmaya başlanmıştı. Koçaklar, önceki gün Sezer tarafından, görevden alınmasına gerekçe yapılan kararı veren Danıştay'a üye olarak atandı.
Ancak, Vali Koçaklar'ın bambaşka bir gerekçeyle görevden alındığı öne sürüldü. Fatih Altaylı'nın gazeteport internet sitesindeki köşesinde isim vermeden yazdığı iddiaya göre, Vali Koçaklar'ın görevden alınmasının nedeni içinde şarap olan bir yemekti. Seçimler nedeniyle bağımsız sıfatıyla atanan İçişleri Bakanı Osman Güneş, Muğla Valisi'ne emir vererek, illerinde toplantı yapacaklarını ve otel ayarlanmasını istedi. Muğla Valisi Koçaklar, beş yıldızlı oteli ayarladı ve 20'den fazla bürokrat birkaç gün toplantı yaptı.
Son günün akşam yemeğinde Güneş, risotto istedi. Bürokratları da aynı yemeği sipariş ettiler. Yemeği beğenen Güneş, yemeğin tarifini isteyince, otelin aşçısı gelip tarifi vermeye başladı: "Efendim, et ve sebzeleri birlikte kaynatıyorsunuz. Kaynayan et/sebze suyunun içine yarım kadeh kadar şarap ekliyorsunuz..."
Şarabı duyunca yemeği fırlattı
Güneş, 'şarap' sözünü duyar duymaz, yemeği ortaya doğru atıp, otelin aşçısına, "Utanmıyor musunuz, bana alkollü yemek verdiniz. Bu ne rezalettir" diye bağırdı. Aşçı, şaşkınlıkla, "Efendim risottoda her zaman şarap olur" dedi ama Güneş yatışmadı. İl valisi devreye girerek otel ile aşçının bu konuda bir suçu olmadığını söyledi. Sinirlenen Bakan "Durduk yerde bana haram yedirdiniz" diyerek, masayı terk etti. Güneş, Ankara'ya dönünce, Koçaklar'ı görevden alan kararnameyi hazırladı ve işleme koydu. Risotto konusundaki tartışma İçişleri Bakanlığı kaynaklarınca doğrulandı. Ancak Koçaklar'ın görevden alınmasının Yiğenoğlu'nun mahkeme kararıyla Muğla Valiliği'ne dönmesiyle ilgili olduğu belirtildi.
Nasıl yapılır?
'Küçük pilav' anlamına gelen risotto, pirinçle yapılıyor. Yemek şöyle hazırlanıyor: Pirinç önce soğanla yağda kavrulur, sonra suda haşlanır. Ardından isteğe göre tereyağı, sebze, peynir, mantar ya da şarküteri ürünleri ilave edilir. Risotto'da şarabın yanı sıra et suyu da kullanılabilir. Risotto, içinde kullanılan malzemeye göre isimlendirilir. Örneğin Milano usulü risotto, deniz mahsullü risotto, beyaz etli veya sebzeli risotto gibi. Zengin malzemeler ile hazırlanan risotto tek başına bir yemek olarak yenildiği gibi, garnitür olarak da tüketilebilir. Giriş yemeği olarak servis edilebilir.