Güncelleme Tarihi:
İŞTE BAKANA YUMRUK ANI / WEB TV
İŞTE KARE KARE BAKAN'A SALDIRI ANI
SALDIRGAN BÖYLE GÖZALTINA ALINDI / WEB TV
Şahin Şimşek ifadesinde, şehit Yüzbaşı Çekinkaya'nın arkadaşı ve bir öğrencisinin velisi olduğunu belirterek, Bakan Yıldız'ın cenaze töreninde umursamıyor gibi donuk donuk bakmasından etkilenerek bu olayı yaptığını söyledi ve özür diledi.
Kayseri 3’üncü asliye Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın bugünkü duruşması, hakim Mehmet Şahiner’in izinli olması nedeniyle 1'inci Asliye Ceza Mahkemesi’nde yapıldı. Tutuklu bulunduğu Kayseri Kapalı Cezaevi'nden sıkı güvenlik önlemi altında getirilen Endüstri Meslek Lisesi Beden Eğitimi öğretmeni Şahin Şimşek'in sakin olduğu gözlendi. Duruşmada, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın avukatları Mehmet Savruk, Kubilay Gürcan, Hamdi Öksüzkaya, Baro Başkanı Ali Aydın ve Aynur Küçük’le, sanık avukatları Sümer Erol, Savaş Kaya, İlhami Şimşek’le sanık Şahin Şimşek’in annesi ve eşi hazır bulundu.
1'inci Asliye Ceza Mahkemesi hakimi Reşat Koparan, sanık Şahin Şimşek'e “Susma hakkını kullanabilirsin, kendi savunmanı yapabilir, ya da avukatlarından yardım alabilirsin” dedi. İfadesi sırasında ayakta durmakta zorlanan ve ağladığı gözlenen Şimşek, “Pişmanım. Bakanımızdan özür diliyorum” dedi. Bunun üzerine hakimin izniyle oturarak ifade vermeyi sürdüren Şahin Şimşek, ilk ifadesinde değişiklik olmadığını, öğretmen olduğunu, yaptığı davranışın kendisine yakışmadığını anlattı.
Hasta olduğunu ve her gün ilaç aldığını kaydeden Şahin Şimşek, ilaç almayı aksattığı zaman, diğer insanlardan daha hassas ve duygusal olduğunu anlattı. Şehit Yüzbaşı Levent Çetinkaya'nın hem arkadaşı, hem de bir öğrencisinin velisi olduğunu belirten Şahin Şimşek, “Şehidin akrabası olan öğrencim o gün cenazeye katılmak için izin istedi. Benim Levent Çetinkaya’nın şehit olduğundan o zaman haberim oldu. Pazartesi günüydü. İstiklal Marşı’nı okuttum. Dördüncü derse kadar girdim. Beşinci derse girmeye gittiğimde öğrencilerimin hepsi cenazeye gitmişti. Şehitlik, görev yaptığım okula 10-20 metre uzaklıkta. Öğrencilerimi toplamak için Garnizon Şehitliği'ne gittim” dedi.
“UMURSAMIYOR GİBİ BAKMASINDAN ETKİLENDİM”
Öğretmen Şahin Şimşek, Bakan Yıldız'ı yumruklayıp burnunu kırdığı olayı da şöyle anlattı:
“Bakan ve protokol de cenazeye geldi. Şehit yakınları Bakanın yanında ağlayıp feryat ettiği halde, Bakan umursamıyor gibi davrandı. Donuk donuk baktı. Bakanın yüz hatlarından etkilendim. Bu arada kalabalık arttı. Şehidin cenazesi de geldi. Bir süre öğrencilerimle beraber cenazeyi izledik. Benim de 2 oğlum var. Şehidimiz 76 doğumluydu. Çocuklarım büyüdüğü zaman bir hiç uğruna kör kuşunla şehit mi olacak diye düşündüğümde daha da etkilendim. Kendimi kötü hissettim. Kalabalığı zorlayarak tabutun yanına kadar gittik. Orada biri sağa sola koşarak bağırıyordu. ‘Hiç tepki göstermiyorsunuz, öyle seyrediyorsunuz. İnsanlar şehit oluyor, sesiniz çıkmıyor’ diyordu. Sonra bazıları Bakanı kastederek ‘Bu ne yüzle gelmiş buraya’ dedi. O sırada Bakana baktım 20-30 polisin arasında koruma eşliğinde geçiyordu. Bir anda tabutun üstüne basarak Bakanın üstüne atladım. Kesinlikle isteyerek yapmadım, yeniden özür diliyorum.”
İfadesi sırasında hıçkıran ve sesi kesilen Şahin Şimşek, mübaşirin getirdiği bir bardak suyu içtikten sonra olayı planlamadığını, örgütsel bir bağı bulunmadığını ve bireysel olarak yaptığını anlattı.
BAKANIN AVUKATI: ÖRGÜTLÜ SUÇ
Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın avukatları da sanığın Türk Ceza Yasası'nın yaralama ve burun kırıldığı için cezayı artıran maddelere göre 3 yıldan 5 yıla kadan hapis istemiyle yargılanmasını, ayrıca suçu örgütsel olarak işlediği iddiasıyla cezalandırılmasını istedi.
Sanık avukatı Sümer Erol da şehit cenazelerinin toplumun her kesimini etkilediğini ve hassas hale getirdiğini, ayrıca müvekkili Şahin Şimşek'in ‘manik depresif’ rahatsızlığı bulunduğunu söyledi. Öğretmen Şimşek'in ilacını almadığı zamanlar fevri olabildiğini kaydeden avukat Sümer Erol, “Bu akıl hastalığı değil ama ancak ilaçla kontrol edilebiliyor. Levent Çetinkaya’nın cenazesinde tanıyan tanımayan herkes çok üzüldü, teröre tepki gösterdi. Cenaze sırasında atılan sloganlar, tepkiler ve şehidin anne-babasının mezarı başında bayılması, müvekkilimi olumsuz yönde etkiledi. O duygusal yoğunluk içinde, kendisinin de onaylamadığı ve özür dilediği üzücü olayı gerçekleştirmiştir” dedi.
Bakan Yıldız'ın yargı önünde sade vatandaş olduğunu kaydeden avukat Erol, “Ona saygımız var ama hafta sonu Kayseri’de olmasına rağmen, bugün ifade vermeye mahkemeye gelmemesini yadırgıyorum. Tüm deliller toplandı ve bundan sonra karartma söz konusu değil. Tutuklanma kural değil, istisnadır. Müvekkilim cezaevinde zor koşullarda kalmaktadır ve tedaviye muhtaçtır. Müşteki ifadesi dışında eksik kalmadığı için tahliyesini istiyorum” dedi.
Bakan Taner Yıldız'ın talimatla istenen ifadesinin beklenmesini kararlaştıran mahkeme, savcının tutukluluğunun devamını istediği sanık Şahin Şimşek'i delillerin toplandığı, sanığın sabit adresinin bulunduğu, tutuklamanın ceza değil tedbir olduğunu dikkate alarak tahliye etti.
OLAY NASIL OLDU
Bakan Taner Yıldız, 19 Nisan 2010 günü seçim bölgesi Kayseri’de şehit cenazesine katıldı. Kentin Kartal semtindeki Garnizon Şehitliği’nde, şehit Jandarma Yüzbaşı Levent Çetinkaya’nın naaşının toprağa verilmesi sırasında buraya 50 metre uzaklıktaki Endüstri Meslek Lisesi Beden Eğitim öğretmeni Şahin Şimşek, güvenlik çemberini yararak Bakan Taner'i yumrukladı.
Acilen Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne, ardından da İçişleri Bakanı Beşir Atalay’la birlikte helikopterle Ankara’ya dönen Tner Yıldız, ikinci bir ameliyat geçirdı. Bakan Yıldız’ı yaralayan öğretmen Şahin Şimşek hakkında yaralamaya sebebiyet vermek ve bunun bir kamu görevlisine yapılmış olması ve kemik kırığı oluşturulması nedeniyle 3 yıldan 5 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı.