Güncelleme Tarihi:
Yıldız, TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Laboratuvarı'nda gerçekleştirilen Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu toplantısına gelişinde basın mensuplarının sorularını yanıtladı.
“Bursa'daki grizu patlamasına ilişkin ön inceleme raporu herhalde yayınlandı. Bununla ilgili sizden bilgi alabilir miyiz?” sorusuna Yıldız, şu yanıtı verdi:
“Biz bildiğiniz gibi 19 işçi kardeşimizin cesetlerinin çıkarılmasından hemen 3 saat kadar sonra maden ocağına girdik, MTA, Maden İşleri Genel Müdürlüğü, TTK, Soma Linyitleri Kömür İşletmesi, Tunçbilek'ten, Dursunbey'den yaklaşık 14 kişilik bir heyetle bütün kurumlarımızla beraber maden ocağına girdiğimizde yaptığımız bir kısım tespitler vardı ve bunun üzerine de maden ocağını 6 ay süreyle üretime kapattık.
Bu tespitler arasında, anti grizu dediğimiz, hem elektrik donanımıyla alakalı hem de bir kısım enstrümansyonlarla alakalı bir kısım eksiklik olduğunu gördük. Projede bize ibraz edilenle yapılanla cebri havalandırma borularıyla alakalı eksiklikler tespit edildi ve bir kısım havanın dolaşması gereken yerler yerine bir kısmın bypass edildiği gözlendi. Arkadaşlarımızın, kamu veya özel sektör, burada bütün taraflarıyla bütün bakıyoruz. Özel sektörün burada bir ihmalinin olduğunu görüyoruz.”
Yıldız, maden ocağındaki patlamaya ilişkin adli soruşturmanın dün tamamlandığını ve 3 kişinin tutuklandığını belirterek, yarın Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer ile işçi sağlığı ve işçi güvenliğiyle ilgili toplantıyı da birleştirerek ortak bir çalışma grubu oluşturulması için bir toplantı yapacaklarını bildirdi.
“Maden sahibinin bulunamadığı söyleniyor. Bu konuda bir gelişme var mı?” sorusu üzerine Yıldız, “Kendisinin Bursa'da olduğu söylendi. Telefonlarına şu anda ulaşılamıyormuş. Firma yetkilileri de bu şekliyle söylediler. Bir şekilde ortaya çıkacak. Bunun başka çaresi yok” dedi.
“DOĞAL GAZA ZAM YOK”
Bakan Yıldız, doğal gaz zammı konusunda bir hesaplama yapılıp yapılmadığının sorulması üzerine ise “Şu anda piyasanın beklediği zam hala gelmiş değil. Özellikle, ısrarla belki on beşinci, yirminci kez soruluyor. Şu an itibarıyla zam yok” diye konuştu.
IRAK'TAKİ PETROL ARAMA ÇALIŞMALARI
Bakan Yıldız, TPAO'nun Irak'ta petrol aramaları ile ilgili soruyu da şöyle yanıtladı:
“Bizim Gazprom'la, üçüncü ülkelerle işbirliği yapabileceğimizle alakalı Ağustos ayında Sayın Putin'in, Sayın Başbakanımızın ve bizlerin de bulunduğu ortamda bir protokol imzalanmıştı. Bunun meyvelerini şu anda görmeye başlıyoruz. Irak ile beraber girdiğimiz hem Petronas, Güney Kore firmaları ve Gazpromla beraber ortaklaşa oluşturduğumuz konsorsiyum sonucunda orada bir saha aldık. Bizim hissemiz TPAO olarak yüzde 10 civarında ve 350 milyon dolar civarında orada bir yatırım yapacağız. Bu tür yatırımlarda TPAO'nun bizim önceden koyduğumuz temel bir politika olan yurt dışında büyümesi ve uluslararası arenada boy gösterebilmesi açısından Libya'da, Irak'ta, İran'da, Azerbaycan'da farklı operasyonlar yapmak istiyoruz. Bu da onun bir uzantısı olacak.
Arkadaşlarımızı tebrik ediyorum. Çok önemli bir ihaleydi. Bir büyük ihaleyi de Çinli bir firma aldığı için biz kaçırdık ama bunu da bir başarı olarak görüyorum. Önümüzdeki süreçte Irak'ta tekrar Sayın Şehristani ile bir toplantı yapacağız ve bu konuları da değerlendireceğiz.”
Bir gazetecinin nükleer santralle ilgili bir gelişme olup olmadığı yönündeki sorusuna Yıldız, şu anda bir gelişme olmadığını, diğer konulara odaklandıkları karşılığını verdi.