Bakan Yıldırım mezrada internet erişim sistemini hizmete açtı

Güncelleme Tarihi:

Bakan Yıldırım mezrada internet erişim sistemini hizmete açtı
Oluşturulma Tarihi: Mart 03, 2011 21:06

ULAŞTIRMA Bakanı Binali Yıldırım ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Ulaştırma ve Bayındırlık Bakanı Esar Sayın ile birlikte geldiği Diyarbakır’ın Bismil İlçesi Tepe Beldesi’ne bağlı Kauşak Köyü Kınık Mezrası’nda internet erişim sisteminin açılışını yaptı. Bakan Yıldırım, mesenger ile İspanya’daki Rıdvan Çelik adlı bir Diyarbakırlı ile görüntülü bir konuşma yaptı.

Haberin Devamı

Bismil İlçesi, Tepe Beldesi’ne bağlı Kauşak Köyü, Kınık Mezrası’nda düzenenlenen bir törenle internet erişim sistemi hizmete açıldı. Açılış törenine, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Ulaştırma ve Bayındırlık Bakanı Ensar Sayın, Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak, Emniyet Müdürü Mustafa Sağlam, İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Mustafa Erden, köylüler katıldı. Davul zurna eşliğinde folklor ekibinin çektiği halay ile karşılanan Bakan Yıldırım, kendisini karşılamak için oluşturulun uzun kuyrukta bulunan herkesi tek tek elini sıkarak selamlaştı. İlk kez bir devlet bakanı ve valiyi köylerinde ağırlamanın heyecanını yaşayan Mezra Muhtarı Adil Demir, kısa bir konuşmay yaparak konuklara, "Hoşgeldiniz" dedi.

Daha sonra konuşan Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak, Kınık Mezrası’nın artık dünya ile entegre olduğunu belirterek, internet erişim sisteminin kurulmasında emeği geçenlere teşekkür etti.

KKTC Ulaştırma ve Bayındırlık Bakanı Ensar Sayın yaptığı konuşmada, son günlerde sıkça konuşulan yardım konusu ile ilgili olarak, Türkiye’den ve özellikle Ulaştırma Bakanlığı’ndan büyük destek aldıklarını belirterek, "Aldığmız desteklerden dolayı başta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere Devlet Bakanı Cemil Çiçek ve Ulaştırma Bakanımız Sayın Binali Yıldırım’a yavru vatan Kıbrıs Türk Cumhuriyeti adına çok teşekkür ederim" diye konuştu.

Ulaştırma Bakanı Yıldırım, internet ve dünya ile bağlantılı olan ülkelerin her alanda başarı kaydettiğini, bağlantıda olmayan ülkelerin ise başarısız olduğunu söyledi. Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşundan beri halkın okur-yazar olması için hükümetlerin ve devletin büyük çaba sarfettiğini ifade eden Bakan Yıldırım, "Artık okur-yazar olmak yetmiyor. Bilgi toplumu hayatımızın her safhasında, her an mutlaka bilgiye erişebilmek lazım. Türkiye’nin en ücra köşesinden bile insanlar artık bilgiye erişebilecek. Eskiden büyükler, çocuklara her şeyi öğretiyordu. Devir değişti, şimdi küçükler büyüklere interneti ve bilgisayarı öğretecek. Eskiden köyleri gezdiğimizde insanlar bizden yol ve su istiyordu. Ama şimdi internet erişimi istiyor, cep telefonları ile konuşamamaktan yakınıyor. ’Orda bir köy var uzakta, gitmesekte görmesek de o köy bizim köyümüzdür’ dememek için bugün buraya geldik" dedi.

Hükümet olarak 8 yılda bir devri kapatarak yeni bir devri başlattıklarını anlatan Bakan Yıldırım, Türkiye’nin bilişimde Afrika’daki bir ülke seviyesindeyken bu süre içerisinde Avrupa’daki bir ülke seviyesine ulaştığını kaydetti. Hedeflerinin Türkiye’de her köyü internetle buluşturmak olduğuna değinen Bakan Yıldırım, şunları söyledi:

"5 bin 500 köyümüzde 40 bin okul ve 50 bine yakın da mezra var. Ancak 5 bin 500 köyümüzde internet erişimi yok. Biz istiyoruz ki, İstanbul ve batıdaki vatandaşlar cep telefonlarıyla internete nasıl ulaşabiliyorsa, Kınık’taki sizler de aynı şekilde ulaşabilesiniz. Aradaki sayısal uçurum ortadan kalksın. Kınık’taki vatandaşlarımız batıdaki vatandaşlarımızla eş zamanlı olarak ihtiyaçlarını internette karşılayabilsin. İhtiyaçlarını ulaşamadığı için batıya gitmesine gerek kalmasın. Şimdi uygulamaya koymayı düşündüğümüz Fatih Projesi ile 6 bin 720 akıllı sınıf oluşturmayı planlıyoruz. Bu sınıflarda kara tahta ve tebeşir kalkacak. Yerine elektronik tahta yani bilgisayar ekranı gelecek. Karşılıklı etkileşimle ders görecek. Hatta evden okula gelemeyen öğrenciler, internet aracılığıyla dersinden geri kalmayacak. Bu projenin maliyeti 200 katrilyon olacağını hesapladık. 3 yıl içerisinde bütün okullarda bu sisteme geçilecek. 2002 yılında insanlar internete giremiyordu. Şimdi 9 milyon 500 bin abone ve 45 milyon kullanıcıya ulaştı."

Yapılan konuşmalardan sonra köy muhtarı, köy öğretmeni ve köy imamına dizüstü bilgisayarlar hediye edildi. Daha sonra köy okulu içerisinde kurulan sisteminin açılışına geçildi. Sınıfa gelen Bakan Yıldırım, buradaki öğrencilerin tümüyle tek tek avuç avuca tokuşturarak, "Çak" yaptı. Daha sonra kablosuz internet erişimi için merkezdeki görevlilere telefon açan Bakan Yıldırım, öğrencilerle birlikte internet erişimini sağladı. Bakan Yıldırım, daha sonra bir köy evinde, İspanya’daki bir lokantada çalışan Rıdvan Çelik adlı Diyarbakırlı bir gençle mesenger üzerinden görüntülü sohbet etti. Uzun süren sohbet sırasında Bakan Yıldırım ve beraberindekilere Türk Kahvesi ikram edildi. Bakan Yıldırım, İspanya’daki Rıdvan Çelik’e Türk Kahvesi’ni özleyip özlemediğini sordu. Rıdvan Çelik de Bakan Yıldıram’a, "Sayın Bakanım siz gelmeden önce ben de kahve aldım ve hala içiyorum. Tesadüf oldu" dedi. Bakan Yıldırım Rıdvan Çelik’e bu kez, akrabalarını özleyip özlemediğini sordu. Rıdvan Çelik de Bakan Yılıdırım aracılığıyla yakın akrabalarına selam gönderdi. Bakan Yıldırım ve Rıdvan Çelik arasında yaklaşık 30 dakika süren sohbet sırasında görüntü ve ses kalitesinin çok yüksek olduğu görüldü.

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ve beraberindekiler daha sonra helikopterle Batman’a hareket etti.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!