Bakan Yazıcı patlamanın detaylarını anlattı

Güncelleme Tarihi:

Bakan Yazıcı patlamanın detaylarını anlattı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 13, 2013 17:45

GÜMRÜK ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, "Araçtan 3 kişi iniyor. Bunlardan 2 tanesi bir araca biniyor, Suriye tarafına doğru gidiyor. Diğeri de yaya olarak gümrük hizmetlerinin yapıldığı kapıya doğru yaya olarak geldiği görünüyor. Bütün bunlara baktığımızda aracın Suriye tarafından geldiği kesine yakın bir şekilde sabit. Araç park ettikten 22 dakika sonra bir patlama oluyor" dedi.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, CNNTÜK’te Ankara Temsilci Hande Fırat’ın sunduğu Özel Röportajlar programına katılarak gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Yazıcı ilk olarak Cilvegözü Sınır Kapısı’nda ki patlama ile ilgili olarak aracın Suriye tarafından Türkiye’ye doğru geldiğini belirterek, "Bizim gümrük hizmetlerini yaptığımız gümrük kapısına 30-40 metre mesafede park ettiği ve park eden bu araçtan 3 kişi iniyor. Bunlardan 2 tanesi bir araca biniyor, Suriye tarafına doğru gidiyor. Diğeri de yaya olarak gümrük hizmetlerinin yapıldığı kapıya doğru yaya olarak geldiği görünüyor. Bütün bunlara baktığımızda aracın Suriye tarafından geldiği kesine yakın bir şekilde sabit. Araç park ettikten 22 dakika sonra bir patlama oluyor. Patlamanın görüntüleri var. Yerleştirilen bir düzenekle birlikte dışarıdan kumandayla patlatılması mümkün bir patlayıcının yerleştirildiği anlaşılıyor. Aracın içinde kimse olmadığına göre, aracın dışarıdan müdahale ile, kumanda ile patlatıldığı görülüyor. Etraf toz, bulut, duman içerisinde kalıyor. Tahribata tabii ki patlayıcının önemli miktarda olduğunun göstergesidir. Uzmanlar bunun türünü, elde ettikleri veriler varsa ona göre belirleyecekler."

"BURASI OLAĞAN DIŞI BİR YER"

"Suriye’den çıkan bir aracın Türkiye’ye doğru gelirken ilk kontrol noktası neresidir?" sorusuna Yazıcı şöyle yanıt verdi:"Suriye ile bizim aramızda 9-10 km bir kara sınırı var. Bu sınır üzerinde 8 tanesi aktif, 10 tane hukuken açık gümrük kapımız bulunuyor. Suriye Hükümeti ile Ulusal Kurtuluş Konseyi’ne mensup kişilerin, eylemlerinin vuku bulduğu andan itibaren, Suriye Ulusal Güçlerine karşı direnen güçlerin özelikle işgal etme ve ele geçirme faaliyetleri sonucu Suriye tarafında alışılmış gümrük faaliyetlerini sürdürecek bir mekanizma yok. Bir kontrol yok. Bu kapımızın bir özelliği var. Bu kapı oradaki coğrafi koşullar itibari ile hemen sınır noktası üzerinde değil. Bizim gümrük hizmeti verdiğimiz bina ile Suriye gümrüğü arasında 2 bin 900 metre mesafe var. Bu mesafenin 2 bin 400 metresi Türkiye’ye ait, 500 metresi Suriye’ye ait. Geçtiğimiz aylarda yaptığımız bir ziyarette bir gündelik sorunu olduğunu gördük ve bu sınır noktasının hemen yanında bir kontrol noktası oluşturduk. Bu kontrol noktasının güvenliğini silahlı kuvvetlerin mensupları ile bizim gümrük muhafaza ekiplerimiz yapıyor. Bir ihbar gelmediyse her gelen aracı durdurup kontrol etmek diye bir uygulama olmaz. Böyle bir arama olduğuna ilişkin bir bilgi yok elimizde. Her kapıda aranma diye bir şey olmaz ama burası olağan dışı bir yer. herhalde biraz daha artırılması gerekiyor diye düşünüyorum."

"GÜMRÜK İŞLEMLERİNİN SAĞLANMASI KONUSUNDA BİR DÜZENLEME GETİRDİK"

Yazıcı sınırdaki gümrük işlemleri hakkında da bilgi vererek şunları kaydetti:"Suriye ile Türkiye arasında bu olaylar cereyan etmeden önce aradaki ticaret hacmi 2 milyar 500 milyon dolar düzeyinde. Bizim burada dış ticaret fazlamız var. 2013 yılına baktığımız zaman yine Türkiye ve Suriye arasında ki ticaretin hacmi 560 milyon dolar düzeyinde. Ben oraya gittiğimde şunu gördüm; Suriye’de Özgür Suriye Ordusu’nun gümrük kapılarını işgalinden sonra çok doğal olarak bir güvenlik sorunu ortaya çıktı. Suriye ile aramızdaki güvenlik kapılarında giriş çıkışı yeniden kurallara bağladık. Hiçbir kapıyı kapamadık ama o kapılardaki gümrük işlemlerinin sağlanması konusunda bir düzenleme getirdik. Düzenleme ana hatları ile şu; güvenlik sorunu yaşanan kapılarda Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının Suriye’ye doğru çıkışını yasaklardık, Türkiye plakalı araçların çıkışını yasakladık. Yani bunlarla ilgili gümrük hizmeti vermeyeceğimizi deklare ettik. Suriye’den Türkiye’ye gelen araçların, transit ticaret amaçlı olmamaları şartı ile Türkiye’ye geçişlerine, Suriye vatandaşlarının Türkiye’ye geçişlerine, üçüncü dünya vatandaşlarının Suriye’ye girişine ve Suriye’de bulunan Türk vatandaşlarının Türkiye’ye girişi ile ilgili gümrük hizmetlerimizi sürdürüyoruz."

"TÜRKİYE GÜMRÜĞÜNDEKİ KONTROL NOKTASI HENÜZ GİRMEMİŞ"

Ekonomik boyutlar hakkında da bilgi veren Yazıcı şu bilgileri verdi:"Türkiye’de ki tacirlerle, Suriye’dekiler arasında ticaret devam etti. Ara bölgede ticaretlerini yapmaya devam ediyorlar. Bu şekilde yapılan ticari faaliyet Cilvegözü’nde aşağı yukarı 120 TIR civarında. Burada yardımlarda ara bölgede yapılıyor. Bu kapsamda da günde 20 TIR kadar yardım bu ara bölgede yapılıyor. Bunların gümrük işlemleri de iç gümrüklerde yapılıyor. Türkiye gümrüğüne gitmiş araç anacak Türkiye gümrüğündeki kontrol noktası henüz girmemiş."

"PATLAMANIN OLDUĞU NOKTA DA TÜRKİYE’DEN ÇIKIŞ KAPISI OLACAK"

Bundan sonra alınacak önlemler konusunda ise Yazıcı, "Şimdi, biraz daha artırılmalı diye düşünüyorum. Donanımlı mobil bir aracı daha, x ray cihazının yanı sıra yola çıkardık. Bu bölgede 100 dönümlük bir SİT alanı var. Çözebilirsek, 2 bin 400 metrelik sınır noktasına gümrüğün giriş kapısını yapacağız. Patlamanın olduğu nokta da Türkiye’den çıkış kapısı olacak" şeklinde konuştu.

Patlamanın olduğu araç konusunda ise "Un ufak olmuş. Sadece motorunda şase ve motor numarası bulunabildi. Suriye’ye kayıtlı bir araç" diye konuştu.

Haberin Devamı

UZAKTAN KUMANDAYLA PATLATILMIŞ

Hayati Yazıcı, ayrıca "Araç park ettikten 22 dakika sonra bir patlama oluyor. Patlamanın görüntüleri var. Yerleştirilen bir düzenekle birlikte dışarıdan kumandayla patlatılması mümkün bir patlayıcının yerleştirildiği anlaşılıyor. Aracın içinde kimse olmadığına göre, aracın dışarıdan müdahale ile kumanda ile patlatıldığı görülüyor" dedi.

Türkiye ile Suriye arasındaki ticaret hacmine de değilen Bakan Yazıcı, "Suriye ile Türkiye arasında bu olaylar cereyan etmeden önce aradaki ticaret hacmi 2 milyar 500 milyon dolar düzeyinde. Bizim burada dış ticaret fazlamız var. 2013 yılına baktığımız zaman yine Türkiye ve Suriye arasındaki ticaretin hacmi 560 milyon dolar düzeyinde" diye konuştu.

Yazıcı olaylar nedeniyle ortaya çıkan güvenlik sorunu nedeniyle de Suriye’ye açılan gümrük kapılarında yeni düzenlemeye gidildiğini hatırlattı. Bakan Yazıcı, "Türkiye’deki tacirlerle, Suriye’dekiler arasında ticaret devam etti. Ara bölgede ticaretlerini yapmaya devam ediyorlar. Bu şekilde yapılan ticari faaliyet Cilvegözü’nde aşağı yukarı 120 TIR civarında. Burada yardımlar da ara bölgede yapılıyor. Bu kapsamda da günde 20 TIR kadar yardım bu ara bölgede yapılıyor. Bunların gümrük işlemleri de iç gümrüklerde yapılıyor. Türkiye gümrüğüne gitmiş araç, ancak Türkiye gümrüğündeki kontrol noktasına henüz girmemiş" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!