Bakan Unakıtan'a 40 davullu, 40 zurnalı gösteri

Güncelleme Tarihi:

Bakan Unakıtana 40 davullu, 40 zurnalı gösteri
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 14, 2008 16:45

MALİYE Bakanı Kemal Unakıtan, Türkiye'nin dünya ekonomisinde 15'inci sırada bulunduğunu belirtirken, Türkiye'nin AB'ye girmesi halinde her yıl ödediği 40 milyar dolarlık faizin düşeceğini söyledi. Unakıtan, belediyeye gelişinde davul zurna ekibinin şovuyla karşılandı.

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Valiliği ziyaret ederek Vali Lütfullah Bilgin'den bilgi aldı. Gazetecilerin, Konut Edindirme Yardımı ödemeleri ile ilgili sorularını yanıtlayan Unakıtan, “Bu konuda Ziraat Bankası ve TOKİ'den daha net bilgi alınabilir. O konuda bizden yana bir sıkıntı yok. Onlar ‘tamam' dediğinde bizden yana sorun yok. Ziraat Bankası'nın hesaplarında bir karışıklık olmuş herhalde. Onlar uzun süredir çalışıyor. Bu işin baştan sahibi TOKİ idi. Onlar da ilgili mevzuat çalışmalarını yapıyorlar. Muhtemelen Temmuz ayında ödemeler yapılabilir” dedi. Vali Bilgin, Bakan Unakıtan'a ilin kültürel değerlerini anlatan, kitap ve broşürler hediye etti.

Kırşehir Belediyesi'ne geçen ve burada 40 davul 40 zurna ile karşılanan Maliye Bakanı Unıkıtan Belediye Başkanı Halim Çakır tarafından yapılan çalışmalar hakkında bilgiler verildi. Kırşehir'in gelişip kalkınmasında önemi bulunan kalkınmada öncelikli iller arasında devam etmesi dileğinde bulunan Başkan Çakır, Bakan Unukıtan'a mermerden yapılmış vazo ile Kırşehir'e özgü dokuma halı verdi.

Buradan yürüyerek Atatürk Caddesi'ndeki Ticaret ve Sanayi Odası'na geçen Bakan Unakıtan, Kırşehir Ticaret ve Sanayi Odası'nda düzenlenen vergi ödül törenine katıldı. Burada Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehlet Çopuroğlu ve Vali Lütfullah Bilgin birer konuşma yaptı. Ardından kürsüye gelen Maliye Bakanı Unakıtan yaptığı konuşmada, Türkiye'nin geçen yıl 659 milyar dolar Gayri Safi Yurt İçi Hasılası ile dünyanın 15'inci en büyük ekonomisi haline geldiğini bildirdi. Türkiye'nin beklenenin üzerinde gelişme sağlayarak, küresel ekonomi içinde önemli yere sahip olduğunu vurgulayan Unakıtan, Kırşehir’in bu gelişmelerden payını alması gerektiğini, tanıtıma önem verilmesi, termal kaynakların iyi değerlendirilmesi ve teknolojik tarım konusunda yatırım yapılması gerektiğini kaydetti. Kırşehirliler'den müteşebbis ruhunu güçlendirmelerini isteyen Bakan Unakıtan, “Müteşebbislik için ihtiyacınız varsa yanıbaşınızdaki Kayseri'ye gidin. Havasını soluyup, suyunu için” diye konuşarak espri yaptı. Bazı illerde uygulanan teşviklerin süresi dolduğunda uzatılması gerektiğini anlatan Unakıtan, Kırşehir'de teşvik uygulamasının uzatılması için gerekli desteği sağlayacaklarını söyledi.

“ÖZAL ZİHNİYETİ DEĞİŞTİRDİ”

Kırşehir'de girişimci sayısının az olduğunu, ilin içine kapandığını belirten Maliye Bakanı Unakıtan, şöyle konuştu:

“Eskiden Türkiye de böyle içine kapanıktı. Ama rahmetli Özal zihniyeti değiştirdi. Hala Türkiye'nin içine kapanmasını isteyenler var. Hala ‘AB'ye girmeli miyiz, girmemeli miyiz' bunu tartışıyorlar. Türkiye her yıl 40 milyar dolardan fazla faiz ödüyor. Türkiye'nin yatırım bütçesi 15 milyar dolar. AB'ye girdiğimizde faiz oranları düşecek. Avrupa ülkelerinin borcu bizden fazla ama bizim kadar faiz ödemiyorlar. Diğer taraftan imaj önemli. Bizim ürettiğimiz malın aynısını Avrupa ülkeleri 2 katı fiyata satıyor. 6 yıldır uyguladığımız mali disiplin ile 2 yakamızı bir araya getirdik. Borçlarımız azaldığı için faiz dışı fazla yapmamıza gerek kalmadı. Bir ülkede faiz dışı fazla azalıyorsa iyi şeyler oluyor demektir. Ancak, ona da kötü gözle bakanlar oluyor.”

Avrupa'da ‘yılın bakanı' seçildiğini, bu başarının milletin başarısı olduğunu ancak, bazı kesimlerin her şeye kötü bakma gayreti içinde olduklarını bildiren Unatıkan, “Dünyada halen süren krizi en asgari şekilde atlatıyoruz, yeter ki biz kendi kendimize sıkıntı çıkarmayalım” diye konuştu. Türkiye'de sanayiciliğin ‘bir çile' olduğunu, bu devirde iş yapmanın zor olduğunu anlatan Unakıtan ancak, yatırım yapılmadan ülkenin kalkınamayacağını belirterek, yatırımcılara teşekkür etti. Hükümet olarak üretimi, istihdamı ve ihracatı özel sektörün artırmasını istediklerini, bu nedenle özel sektörün önünü açmaya çalıştıklarını kaydeden bildiren Unakıtan, şöyle devam etti:

“Bu devirde iş yapmak zor ama tüm yatırımcılarımızı kutluyorum. Ben zaten sizin ortağınızım. Zarar ederseniz karışmam ama kâr ederseniz vergimi alırım. Devlet işletmeci olunca zarar ediyor. Geçmişte, devlet fabrikaları önceki yıla oranla az zarar edince ona bile seviniyorduk. Özel sektör iş yapana para veriyor, iş yapmayana ‘güle güle' diyor. Ama bunu devlet yapamıyor. Devlet işine yaramayanı gönderince Danıştay'dan geliyor. Özelleştirme mutlaka gerekli. Özelleştirmelere aynı hızla devam edeceğiz. Özelleştirme ihalelerini de en şeffaf şekilde yapıyoruz. Kimse ‘hakkım yenildi' diye itiraz etmedi. Sadece sendikalar itiraz ediyor. Çünkü, onların sistemi bozuluyor. Ama bu sistem ülkeyi geri bırakıyor.”

Unakıtan, Kırşehir Ticaret ve Sanayi Odası'nda düzenlenen ödül töreninde, daha sonra en fazla gelir, kurumlar ve emlak vergisi ödeyen, en fazla ihracat yapan ve en fazla ekonomiye katkı sağlayan 5 sanayici ve işadamına plaket verdi. Bakan Unakıtan, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği'ni de ziyaret ederek, burada esnaf ve sanatkarlarla bir süre sohbet etti. Türkiye'nin de dünyadaki krizden etkilendiğini, enflasyon oranlarının bir miktar arttığını anlatan Unakıtan, bunların geçici olduğunu, önemli olanın siyasi ve ekonomik istikrarın korunması olduğunu söyledi. Vali Bilgin, burada Bakan Unakıtan'a Ahi Kaftanı giydirdi. Ardından Petlas Lastik Fabrikası'na geçen Unıkıtan fabrikayı gezerek sahibi Abdülkadir Özcan’dan çalışmalar hakkında bilgiler aldı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!