Güncelleme Tarihi:
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Anadolu Toplantı Salonu’nda video konferans yöntemiyle 81 ilin trafik birim amirine Kurban Bayramı dolayısıyla trafik tedbirlerine ilişkin bilgilendirme yaptı. Bakan Yardımcısı İsmail Çataklı ve İller İdaresi Genel Müdürü Selçuk Aslan’ın da yer aldığı Kurban Bayramı Trafik Tedbirleri Toplantısı’nda, bin 333 trafik birim amiri trafikte dikkat edilmesi gereken noktaları değerlendirerek, detaylı bilgi paylaşımında bulundu.
Bakan Soylu burada yaptığı konuşmasında, yaz dönemi için temel risklerden bir tanesinin yaya ölümleri olduğuna dikkati çekerek, “Kurban Bayramı bağlamında hem trafik yoğunluğundan kaynaklanan kazalar ve ölümleri aynı zamanda bayrama girilen ve yaz tatilinin geçirildiği alanlarda memleketlerinde, turizm beldelerinde mümkün olan ölçülerde yaya trafiğine dikkat etmek gerekir. Özellikle Anadolu’nun birçok yerinde kaymakamlıklardan ve belediye hoparlörlerinden sürücülerimizin yaya trafiğine dikkat etmesi noktasında günde bütün yaz boyunca 3 veya 4 defa anonsta bulunulmasının doğru olacağını, sonrasında ise azaltılarak günlük 1 veya 2 seviyesine çekilmesinin doğru olacağını ifade etmek istiyorum” dedi.
Bireysel sürüş alışkanlıklarının en temel süreçlerinden bir tanesinin motosiklet, bisiklet ve e-scooter olduğunu ifade eden Bakan Soylu, “Bu bireysel sürüş alışkanlıkları olan motosiklet, bisiklet ve e-scooter nezdinde de arkadaşlarımız tarafından uyarıcı, rehberlik edici ve onlara mümkün olduğunca kazadan yoksun bırakacak birtakım denetim ve tedbirler ortaya koyması gerektiği elzemdir” diye konuştu.
“ARAÇ KULLANIRKEN TELEFON KULLANILMAMASI GEREKTİĞİNİ DENETİMLERİMİZLE VE REHBERLİKLERİMİZLE ORTAYA KOYMALIYIZ”
Trafikte telefon alışkanlığı konusunun önemli olduğunu dile getiren Bakan Soylu, “Araç kullanırken telefon kullanılmaması gerektiğini denetimlerimizle ve rehberliklerimizle ortaya koymalıyız. Elbette bizim için emniyet kemeri de olmazsa olmazdır. Giden canlar elbette geri gelmez. Ama salgın öncesi davranışlarımıza, salgın öncesindeki trafik farkındalığımıza hızlıca dönmemiz lazım. Onun için bayram trafiğinde sizlerin sahada göstereceğiniz performans, yapacağınız yoğun denetimler cezadan ziyade her zaman gösterdiğiniz nezaket ve etkili uyarılar çok önemlidir” ifadelerini kullandı.
“HİÇ KİMSE DENETİMDEN ENDİŞE ETMESİN, DENETİM ARTTIKÇA CAN KAYIPLARI AZALMAKTADIR”
Bakan Soylu, denetim sayısının artması ile kaza ve can kayıplarının düştüğünü belirterek, “Bütün istatistiklerimiz, denetim sayısını yükselttikçe kaza ve can kayıpları aşağı yönlü hareket etmektedir. Yani denetimime mi maruz kalmak yoksa hayatınızı mı kaybetmek? Hiç kimse denetimden endişe etmesin. Denetimi artırdıkça can kayıpları azalmaktadır” dedi.
“KURBAN BAYRAMI’NDA TOPLAM 114 BİN 960 EKİP VEYA TİM, 210 BİN 352 PERSONEL GÖREV ALACAKTIR”
Kurban Bayramı’nda yoğun bir trafik denetimi planladıklarını söyleyen Soylu, “7 Temmuz’da başlatacağımız trafik denetimleri, 18 Temmuz’a kadar 12 gün boyunca kesintisiz devam edecektir. Bakan Yardımcılarımız, Emniyet Genel Müdürlüğümüz, Jandarma Genel Komutanımız, valilerimiz, kaymakamlarımız bu denetimlerde planlı bir şekilde hareket edecektir. Emniyet ve jandarmanın sorumluluk bölgesinde günlük 9 bin 580 ekip veya tim, 17 bin 529 personel olmak üzere toplam 114 bin 960 ekip veya tim, 210 bin 352 personel görev alacaktır. Bayram tatili sürecince emniyet ve jandarma trafik personeline, trafiğin tanzimi ve denetimi dışında görev verilmeyecektir” ifadelerini kullandı.
AİLELERE ÇAĞRI: ÇOCUKLARINIZI ARKA KOLTUKTA OTURTUN
Bakan Soylu, "Yaptığımız denetimlerde, aileler beni bağışlasınlar söylemek isterim. Bazen yaptığımız denetimlerde cici cici çocuklarını ön koltuğa oturtuyorlar. Lütfen yolculuğa çıktığınızda altını çizerek söylüyorum, çocuklarınızı arka koltukta oturtun ve emniyet kemerlerini takın. Onlar muhakkak öne oturmak isteyeceklerdir, onları arka koltuğa oturtmanız en büyük trafik eğitimidir. Ailelerden, ebeveynlerden özellikle bunu istiyorum." dedi.
YENİ SLOGANLARLA YENİ KAMPANYA
Bakan Soylu, Kurban Bayramı için araç içinde emniyet kemeri kullanmanın öneminin vurgulanması için “Bayramınız kemerli olsun” sloganını kullanacaklarını belirterek, “Yol kenarlarındaki tabelaların ve sosyal medya platformları başta olmak üzere kurumsal iletişim sayfaları ve yerel ulusal basın yayın organlarında bir farkındalık kampanyası yürütmeye devam edeceğiz. Yeni bir hatırlatma kampanyamız daha var. ‘Emniyet Kemerini Taktıysan Bayram Yolunda Her Şey Yolunda’, ‘Telefona Değil Yola Bakıyorsan Bayram Yolunda Her Şey Yolunda’ ve ‘Hız Limitlerine Uyuyorsan Bayram Yolunda Her Şey Yolunda’ sloganları ile farkındalık oluşturacağız” dedi.
Bakan Soylu, özellikle sosyal medya kullanıcılarının, topluma mal olmuş kişilerin, sanatçıların, ekran yüzlerinin, basın mensuplarının, siyaset dünyasının trafik kurallarına uyulmasını bir milli mesele olarak görmesini ve destek vermesini istedi.
“CAN KAYBI SÖZ KONUSU OLDUĞUNDA BİZİM İÇİN 1 RAKAMI ÇOK BÜYÜK BİR RAKAMDIR”
Bakan Soylu, trafik güvenliğini milli güvenlik meselesi olarak görüp üçüncü sayfa önemsizliğinden çıkarmak zorunda olduklarını ifade ederek, “İnsan hayatı her zaman birinci ve önceliklidir. Can kaybı söz konusu olduğunda bizim için bir rakamı çok büyük bir rakamdır. Sayı ile ifade edilemez. Bunu mutlaka sıfır yapmak durumundayız. Gayretimiz vatandaşlarımızın bayramının afete dönüşmemesi içindir” dedi.
Toplantı, Bakan Soylu’nun Kurban Bayramı boyunca tatil hakkından feragat edip görevi başında olacak personelden ve ailelerinden helallik istemesinin ardından sona erdi.
BAKAN SOYLU'DAN İMAMOĞLU'NA TEPKİ
Bakan Soylu, toplantının ardından basın mensuplarının sorularını cevapladı. Soylu, İstanbul Valiliği'nin, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı, kamu kurum ve kuruluşlarına gönderdiği yazıda belediye başkanlarının dahil üst düzey devlet zevatının yurt dışı temsilcilerle görüşme yapmak için Dışişleri'nden izin alınacağı kararına ilişkin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun, "Bu hamlelerin sadece merkezi idarenin toplum nezdindeki çürümüşlüğünü göstermek dışında anlamı yoktur" sözlerine tepki gösterdi.
Soylu, "Türkiye Cumhuriyeti Devleti bir çadır devleti değildir. 2200 yıllık bir devlet geleneğimiz var. Ve biz 2200 yıllık devlet geleneğini devam ettiriyoruz. Elbette ki dış temaslarımızın çoğunda bizler kamu görevlileri olarak Dışişleri Bakanlığımıza, dış temaslarımız konusunda hem bilgi vermek, hem onların bir takım görüşlerini de almak devlet müktesebatı açısından, süreklilik açısından ve Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin dış politikasının bir bütüncüllük içeren anlayışı açısından doğru olan bir yöntemdir. Bu ne ilktir ne de sondur. Cumhurbaşkanlığımız tüm kamu, kurum ve kuruluşlarına yönelik bu konudaki hassasiyeti bir kez daha ortaya koymuştur" dedi.
"BU BİR ŞIMARIKLIKTIR"
Soylu, Cumhurbaşkanlığı genelgesini okuyarak, "Bu bize geldi. Bütün bakanlıklara gitti. Biz de dağıtım yapmamız gereken yerlere gönderdik. Buralar nereler? Valiler, yerel yönetimler ilgili bu konudaki kamu kurum kuruluşlarımız. Allah'ınızı severseniz, biz çadır devleti değiliz de, bulunduğu yeri çadır devleti olarak değerlendirenler var. Bu bir şımarıklıktır. Devletin bu bütüncüllüğünü, ‘çürümüş’ olarak değerlendirmek de cehalettir. Cehalet olur mu? Hz. Adem’den beri insanoğlunun dönem dönem bulunduğu yerden bakarak dünyanın merkezini kendi merkezi sanarak yapılan açıklamalardan cehalet de çıkar. Bizim görevimiz devlet kaidesini ayakta tutmaktır. Ne bulundukları kurumlar çadır kurumu ne bu devlet çadır devletidir. Kurallara uymak zorundayız. Zavallılar elbette olacaktır, kifayetsizler elbette olacaktır. Bazen niteliksizliklerini ve iş yapma kabiliyetlerinin yoksunluğunu kavga ile örtmek isteyenler her daim olacaktır. Bugün de olmuş dün de olmuş yarın da olmaya devam edecektir. Ayinesi iştir kişinin, lafa hiç ihtiyaç duyulmaz" ifadelerini kullandı.