Güncelleme Tarihi:
Bakan Şahin, bir dizi ziyarette bulunmak üzere milletvekili seçildiği Antalya’ya geldi. Antalya Valiliği’nin yeni hizmet binasını ziyaret eden Şahin, daha sonra Adalet Sarayı’na geçerek Cumhuriyet Başsavcısı Osman Vuraloğlu, hakim ve savcılarla basına kapalı görüşme yaptı. Daha sonra Bölge İdare Mahkemesi Başkanı İsmail Toraman’ı ziyaret eden Bakan Şahin, c cuma namazını Muratpaşa Camii’nde kıldı. Burada Mehmet Tekeoğlu’nun cenaze namazına da katılan Bakan Mehmet Ali Şahin, camiden ayrılırken Alman Lucia Bminhaus ile Almanca konuştu. Az Almanca bildiğini söyleyen Şahin, Almanca olarak ‘Güle güle’ dedi. Şahin, daha sonra yapımı devam eden yeni Adliye Sarayı’nın binasını gezdi, binayla ilgili bilgiler aldı. Cumhuriyet Başsavcısı Osman Vuraloğlu, binanın önümüzdeki adli yılın açılışında hizmete gireceğini söyledi. Vuraloğlu, yargı mensuplarının lojmanlarının yeni adliye sarayının yanında olduğunu belirterek, “Sayın Bakanım, lojmanlar hemen yanımızda araç masrafımız azalacak. Artık maaşlarımızda tenzilat yaparsınız” demesi üzerine, Bakan Şahin, Vuraloğlu’nu gülerek yanıtsız bıraktı.
Şahin, daha sonra Antalya Gazeteciler Cemiyeti’ni ziyaret etti. Şahin, burada gazetecilerin sorularını yanıtladı. Gazetecilerin anayasa taslağı hazırlıklarına rektörler, yargı çevreninin ardından işadamlarının da eleştiride bulunduğunu anımsatması üzerine Şahin, Türkiye’de anayasa değişikliği çalışmalarının CHP’nin de içinde bulunduğu birçok parti tarafından 1982 yılından sonra gündeme getirildiğini, ancak AKP’nin değişiklik çalışmalarını ciddi şekilde ele aldığını söyledi. Türkiye’de 1982 Anayasası'nın değiştirilmesi konusunda bir konsensüs olduğunu söyleyen Şahin, “Çünkü 1982 Anayasası olağanüstü bir dönemin ürünüdür” dedi.
‘BİR BARDAK SUDA FIRTINA KOPARILIYOR’
Başlatılan anayasa değişikliği çalışmasının henüz kamuoyu ile paylaşılacak duruma gelmediğini belirten Şahin, şunları kaydetti:
“Bizim yaptığımız anayasa teklifi mutlaka parlamentodan geçmelidir, biz bunun dışındaki önerileri kabul etmiyoruz, hiçbir teklifi, düşünceyi burada değerlendirmeyiz’ düşüncesi içinde değiliz. Her yararlı fikri değerlendirebileceğimizi söyledik. Niye tartışmaya açıyoruz; akıl akıldan üstündür, fikir fikirden üstündür. Çok yararlı öneriler gelebilir. Parlamentoya bir teklif olarak sunmayı amaçladığımız anayasa değişikliği teklifini daha mükemmel hale getirebiliriz. Daha bu noktaya gelmemişken hemen bir tartışma başlatıldı. Nedense bazı kişi ve kurumlar bir bardak suda fırtına koparmayı alışkanlık haline getirdi. Bundan kimseye fayda gelmez. Ne bunu yapanların ne de ülkemizin bundan bir fayda sağlaması mümkün değil.”
Tasarı kamuoyuna açıldığında düşüncelerin söylenmesi gerektiğini kaydeden Adalet Bakanı Şahin, “YÖK, rektörler birliği, ‘benim de düşüncem var’ derse bundan çok memnun oluruz. Eğitim ve öğrenim özgürlüğünün Türkiye’de sorunsuz yaşanmasıyla ilgili biz bir öneri getirebiliriz bir başkası der ki bu yanlıştır. Şöyle olsa daha iyi olur derse bunları değerlendirmeye açığız. Hiçbir zaman peşin hükümlü değiliz” dedi.
‘ATATÜRK İLKE VE İNKILAPLARINDAN VAZGEÇMEYİZ’
Bakan Mehmet Ali Şahin, yeni anayasa çalışmalarıyla ilgili şu açıklamada bulundu:
“Düşündüğümüz yeni anasaya Türkiye’de demokrasiyi daha da güçlendirecek bir anayasa olacaktır. Cumhuriyetimizi temel niteliklerini daha da güçlendirecek bir anayasa olacaktır. Ne demokrasiden, ne laiklikten, ne de sosyal hukuk devletinden vazgeçebiliriz, ne cumhuriyetimizin kazanımlarından vazgeçebiliriz, ne Atatürk ilke ve inkılaplarından vazgeçebiliriz. Amacımız bunları daha da güçlendirmektir. Halkımızın ‘benim güzel devletim var’, ‘ne adil bir devletim var’ demesini sağlamaktır. Yapılan bir takım konuşma ve spekülasyonların erken açıklamalar olduğunu düşünüyorum.”
‘AKP’NİN ONAYLADIĞI TEKLİF YOK’
Bakan Mehmet Ali Şahin, AKP’nin kamuoyuyla paylaşma noktasında gelen bir anayasa teklifi olmadığını vurgulayarak, “Sahip çıkacağım bir metnin bizim onayımızdan çıkması lazım. Henüz bu noktada değiliz. Neler içeriyor, hangi maddesi neler getiriyor bu kamuoyunca bilinir hale geldi ama bizim partimizden bizim teklifimiz şudur diye bir açıklama yapılmadı. Değerlendirmeleri biraz erken buluyorum” diye konuştu.
Anaysa değişikliğinin mutlaka tartışılması gerektiğini söyleyen Şahin, Türkiye’nin İslam devleti olmayacağının altını çizerek şunları söyledi:
“Bunu yaparken seviyeli bir tartışma ortamı olmalıyız ve birbirimize itham etmemeliyiz. ‘AKP İslam devletini gerçekleştirmek için anayasa değişikliği yapıyor’ derseniz bize haksızlık etmiş olursunuz. Bir defa İslam devleti diye bir tabir İslam’ın kendisinde yok. Çünkü İslam’ın muhatabı bireydir, devlet değil. İslam devlet olmaz. İslam insanı olur. O nedenle aslında literatürümüzde dahi olmayan bir şeyi bize izafe ederseniz, haksızlık etmiş olursunuz. Türkiye Cumhuriyeti devleti herhangi bir dinin kurumlarına göre yönetilmez. Herhangi bir dinin kuralları devlet kuralı haline getirilmez. İnsanlar, din ve vicdan özgürlüğü bağlamında dinin gereklerini yerine getirirler. Türkiye’de yasalar akıl ve bilim yoluyla TBMM tarafından yapılır. Geçmişte böyle olmuştur, bundan sonra da böyle olacaktır. Bu tartışmalar yapılırken birbirimizi haksız yere itham etmemeliyiz. Tüm kişi ve kurumları bu konuda sorumlu davranmaya davet ediyorum. Kimse afedersiniz, sözüm meclisten dışarı, öküzün altında buzağı aramasın.”
‘12 EYLÜLCÜLER YARGILANACAK MI?’
12 Eylül darbesini yapan Kenan Evren ve arkadaşlarının yargılanmasının önüne geçen maddenin Anayasa’dan çıkarılıp, çıkarılmayacağına ilişkin soruya Şahin, “O madde anayasa değişikliği içerisinde sanırım muhafaza edilmiyor, bildiğim kadarıyla. O nedenle biraz düşünerek cevap verdim. Tam emin değilim. Taslağa bir kez daha bakmam lazım. Ama bildiğim kadarıyla muhafaza edilmiyor. Yargılama olur mu olmaz mı, zaman aşımı geçmiş mi, geçmemiş mi onlar daha sonraki tartışmalardır” yanıtını verdi.
‘BÜTÜN ELEŞTİRİLERİ CİDDİYE ALIRIZ’
İlahiyatçı Profesör Beyza Bilgi’nin türbanla ilgili endişelerinin hatırlatılması üzerine Şahin, şöyle konuştu:
“Eğitim ve öğrenim özgürlüğünün Türkiye’de tam olarak uygulanması bakımından bu anlamda bir düzenleme içerdiğinde Beyza hanım gibi diğerleri de düşüncelerini serbestçe ifade edebilirler. Biz bütün bu eleştirileri ciddiye alırız. Biz sadece bir sorunun çözülmesi için öneri getirmeye çalışıyoruz ancak, bu öneri henüz netleşmedi. Üzerinde henüz tartışılıyor. Bu bir öneridir. Bu doğrudur diyen, yanlıştır diyen olur. Bütün bunları derleyip toparladıktan sonra biz de bir değerlendirme yapacağız. Beyza hanımın açıklamasını bu bağlamda bir açıklama olarak değerlendiriyorum.”
‘2B ANAYASA’DA VAR’
Şahin, orman vasfını yetermiş alanların konuta açılmasını içiren 2B konusunda anayasa değişikliğine ihtiyaç olduğunu belirterek, “Orman vasfını tamamen yitirmiş üzerinde konutların bulunduğu alanlarla ilgili yeni Anayasa teklifinde düzenleme yer alacak. Bu yanan orman alanları bu düzenlemeye dahil değil. Bizim bu konuda yapmamız gereken yanan alanları ağaçlandırmaktır” dedi.
‘65 BİN PERSONELE MÜJDE’
Bakan Mehmet Ali Şahin, adalet teşkilatı mensuplarının özlük haklarına ilişkin bir soruya, hakim ve savcıların yanı sıra adalet teşkilatında hizmet üreten 65 bin personelin bulunduğunu belirterek, personelin özlük haklarının diğer kamu personeliyle birlikte iyileştirmek için yeni bir kamu personeli taslağı hazırlandığını hatırlattı. Şahin, taslağı 2008 yılında hayata geçirilmesini amaçladıklarını belirterek, sistemde kademe ve derece sisteminden vazgeçileceğini, grup ve basamak sistemine geçeceklerini, maaşa etki eden kalemlerin 24’den 3’e indirileceğini bildirdi. Şahin, 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun yerine ikame edilecek yeni bir yasaya ihtiyaç bulunduğunu da söyledi.