Güncelleme Tarihi:
Milli Eğitim Bakanı Özer, çeşitli ziyaretlerde bulunmak üzere kara yoluyla Eskişehir'e geldi. Bakan Özer, Eskişehir Valiliği bahçesinde Vali Erol Ayyıldız, AK Parti Nabi Avcı, Harun Karacan, MHP Eskişehir Milletvekili Metin Nurullah Sazak, İl Milli Eğitim Müdürü Pervin Töre tarafından karşılandı. Vali Ayyıldız'ı makamında ziyaret eden Özer, daha sonra İl Eğitim Değerlendirme Toplantısı'na katıldı. Toplantının ardından gazetecilere açıklama yapan Bakan Özer, Eskişehir'e yapılan eğitim yatırımlarıyla ilgili bilgi verdi. Özer, "Bizim amacımız, eğitimde fırsat eşitliğini güçlendirerek, her geçen gün sürekli iyileştirme kültürüyle eğitimi çok daha üst noktalara taşıyabilmek ve Türkiye'nin özellikle Cumhurbaşkanı'mızın çerçevesini çizmiş olduğu 'Türkiye yüzyılı' vizyonunda eğitimi ana vurgu olarak sürekli destekleyebilmek. Bunun için Eskişehir'de de neler yapabiliriz, bunları kapsamlı bir şekilde değerlendirme imkanımız oldu. Milli Eğitim Bakanlığı'nın şu an 2023 yılı içerisinde Eskişehir'de devam ve izin verdiğimiz yatırımlara toplam 459 milyon lira civarında. Bugünkü değerlendirmemizde biraz önce bahsettiğim çerçevede eğitimin kalitesini ve işlenebilirliğini daha fazla arttırmak için ilave 760 milyonluk yatırım yapma kararı aldık. Dolayısıyla Eskişehir'deki Milli Eğitim Bakanlığı yatırımlarını 459 milyon liradan 1 milyar 219 milyona çıkarmış olduk. Öncelikle bu yatırımların Eskişehir'e hayırlı olmasını diliyorum" diye konuştu.
ESKİŞEHİR'E 22 ANAOKULU
İl Eğitim Değerlendirme Toplantısı'nda Eskişehir'e 22 anaokulu yapılması için karar aldıklarını da anlatan Bakan Özer, "Bu kapsamda en ağırlık verdiğimiz yatırım, okul öncesi eğitim. Eskişehir'e 22 tane anaokulu yapacağız. Biliyorsunuz, Milli Eğitim Bakanlığı olarak 2022 yılındaki en büyük önceliğimiz, okul öncesi eğitimdeki okullaşma oranlarını artırmaktı ve Emine Erdoğan hanımefendinin himayesinde 3 bin anaokulu kapasitesi üretmek için yola çıktık. Çünkü o tarihte Türkiye genelinde 2782 tane anaokulu vardı. 1 yıl gibi kısa bir sürede 3 bin değil; 6 bin 4 anaokulu kapasitesi oluşturarak, ilk kez 5 yaştaki okullaşma oranlarını yüzde 65'ten yüzde 99’a çıkarabilme imkanımız oldu. 2023 yılında hedefimiz 5 yaşı sağladıktan sonra 4 ve 3 yaş okullaşma oranlarını da artırmak. Bunun için Eskişehir'e 22 tane anaokulunu kazandıracağız. Yıkılan ve yapılması gereken 2 tane ilkokul ve 2 ortaokulu da yatırım programına almış bulunuyoruz. Emek Mahallesi'ndeki 32 derslikli Anadolu lisesini de yatırım programına dahil ettik. Hızlı bir şekilde bunun yapımıyla ilgili çalışmalara başlayacağız" dedi.
'EN GÜVENLİ YERLER OKULLAR'
Bakan Özer, 2022 yılında en öncelik verdikleri konunun okul binalarındaki güçlendirme çalışmaları olduğunu söyledi. Tüm Türkiye'de depremle ilgili güçlendirme çalışmaları yapılması için kaynak organize ettiklerini kaydeden Özer, "2022 yılında üst limit hiç kullanmadık. Herhangi bir ilde yatırım ile ilgili sınırlama getirmedik. Tüm güçlendirme çalışmalarını yapabilecek şekilde kaynaklarımızı organize ettik. 2022 yılında büyük oranda tüm Türkiye'deki güçlendirme çalışmalarını yaptık ama eksik kalanlar var. Dolayısıyla 2023 yılında artık güçlendirme çalışmalarını ülkemizin eğitim sisteminin gündeminden çıkaracağız. Türkiye'de en güvenli yerlerin okullar olduğunu tüm Türkiye'ye göstermiş olacağız. Bu kapsamda da Eskişehir'de bazı okulların güçlendirilmesiyle ilgili ve büyük onarımlarıyla ilgili ihtiyaç vardır, bunlara da 130 milyonluk bir kaynak aktarmış oluyoruz" diye konuştu.
KÖY YAŞAM MERKEZLERİ
Bakan Özer, Köy Yaşam Merkezleri'ni Türkiye’de yaygınlaştırarak çocukların yanı sıra herkesin faydalanacağı hale getireceklerini söyledi. 2022 yılında toplam 2 bin 200 köy yaşam merkezi açtıklarını belirten Özer, "Bir diğer önemli projemiz, köy yaşam merkezleri. Köy yaşam merkezini bizler sadece çocuklarımızın anaokulu ve ilkokul ihtiyacını karşılaşmak için değil; aynı zamanda köylerdeki vatandaşlarımızın da tarım, hayvancılıkla ilgili yaşam becerilerini güçlendirmeyle ilgili özellikle istihdam becerilerini güçlendirmeyle ilgili halk eğitim merkezleri kurarak vatandaşlarımızı da desteklemek üzere köy yaşam merkezleri ismi altında Türkiye'de yaygınlaştırıyoruz. 2022 yılında şu ana kadar toplam 2 bin 200 köy yaşam merkezi açtık. 2023 yılındaki hedefimiz; Türkiye'deki belli orandaki nüfusun yaşadığı yerlerdeki tüm köy okullarını vatandaşların, çocuklarımızın hizmetine açmak. Bu kapsamda da Eskişehir'de 12 tane köy yaşam merkezi hizmete alınmış, 35 tanesi tekrar değerlendirmeye alınacak. İnşallah ilk 3 ay içerisinde köy yaşam merkezlerini de hizmete alma imkanımız olacak" dedi.
KÖY YAŞAM MERKEZİ AÇTI
Bakan Özer, Türkiye’de son 19 yılda derslik sayısının 300 binden 900 bine, öğretmen sayısının ise 20 yılda 500 binden 1,2 milyona çıktığını ifade ederek, “Şartlı eğitim yardımları, özellikle kız çocuklarının eğitime erişmesi için burslar, pansiyonlar, ücretsiz taşımalı eğitim, ücretsiz ders kitabı, ücretsiz kaynaklar gibi istikrarlı bir şekilde hiç vazgeçilmeden eğitime erişimi güçlendirecek politikalar yürürlüğe sokuldu. Son 19 yıldaki bu sosyal politikaların 2022 fiyatlarıyla karşılığı 525 milyar liradır. İşte bu sosyal politikalarla birlikte iki kazanan çıktı ortaya, birincisi garip gureba, ikincisi kız çocukları. Cumhuriyet'in ilk yüzyılında, ilk kez kız çocuklarının eğitimdeki okullaşma problemi son 20 yılda çözüldü. Çok basit bir örnek vereyim, 2000'li yıllarda ortaöğretimdeki kız çocuklarının okullaşma oranı yüzde 39,2'ydi, bugün kız çocuklarının ortaöğretimdeki okullaşma oranı yüzde 95,06. Cumhurbaşkanımız diyor ya 'Nereden nereye' Gerçekten nereden nereye geldik. 2023 yılı mart ayında ortaöğretimdeki okullaşma oranını yüzde 99'a çıkacak. Diyeceğiz ki 'Cumhuriyet tarihinde ilk kez okul öncesinden ortaöğretime kadar eğitim kademelerinin tamamındaki okullaşma oranı yüzde 99'a çıktı'. Ben bu vesileyle Cumhurbaşkanımıza çok teşekkür ediyorum, her yıl eğitime, bütçeden en büyük payı ayırdığı için, bu antidemokratik uygulamaların kaldırılmasındaki kararlı duruşundan dolayı tüm öğrencilerimiz, tüm gençlerimiz, tüm anne babalar adına en içten şükranlarımı sunuyorum” dedi.
'TARIM VE HAYVANCILIK ARTIK STRATEJİK BİR ALANA DÖNÜŞMEYE BAŞLADI'
Milli Eğitim Bakanlığı olarak geçtiğimiz yıl tüm hedeflere ulaştıklarını belirten Bakan Özer, köy okullarının tekrar hayata geçirilmesinin kendileri için çok önemli olduğunu ifade etti. Özer, “Kritik bir döneme girdik. Özellikle gıda tedarik zincirlerindeki o sıkıntılardan dolayı tarım ve hayvancılık artık stratejik bir alana dönüşmeye başladı. İşte bu iki trendi birleştirerek atıl olan köy okullarını tekrar eğitim birimi olarak insanlarımızın hizmetine sunmak için yeni bir başlangıç yaptık. Anaokulları, ilkokullar ama bir ilave yaptık, o okulun etrafında yaşayan köylü vatandaşlarımızın tarımdan hayvancılığa kadar her türlü meslek kursunu alabilecekleri, kendilerini geliştirebilecekleri imkanı sunan halk eğitim merkezlerini de köy okullarının içerisinde barındırdık” şeklinde konuştu.
Köy Yaşam Merkezleri ile birlikte ilk kez yetişkinler ile torunların aynı eğitim çatısı altında bir araya geldiğine dikkat çeken Bakan Özer, “Şu ana kadar 4 ay içerisinde 2 bin 200 tane Köy Yaşam Merkezimizi hizmete aldık. Buradan bir müjde de vereyim, önümüzdeki 3 ay içerisinde Türkiye'deki hane sayısı 10'un altında olmayan ama köy okulu kapalı olan tüm okulları vatandaşlarımızın hizmetine sunacağız. Tüm köy okullarını açacağız. Bu köy okullarıyla birlikte sadece merkezde değil Türkiye'nin her noktasında insanımızın yaşadığı her noktaya eğitimi ulaştırmak, sadece öğrencilere eğitim çağı nüfusuna değil, yetişkinlerimize de eğitimi ulaştırmak için elimizden gelen çabayı sarf edeceğiz” ifadelerini kullandı.
Konuşmaların ardından Bakan Özer, yaşam merkezinde aile eğitimi alan kursiyerlere sertifikalarını dağıttı. Bakan Özer ve beraberindekiler açılış töreninin ardından yaşam merkezini ve okulların açtığı stantları gezdi.