Bakan onları yalnız bırakmadı

Güncelleme Tarihi:

Bakan onları yalnız bırakmadı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 06, 2011 11:17

Sanayi Bakanı Nihat Ergün 1. Uluslararası Roman Festivaline katıldı.

Haberin Devamı

Bakan Ergün Roman Festivaline katıldı / Foto Galeri

Festivale gelişinde minik Roman kızlar tarafından karşılanan Ergün, Roman çadırına oturarak Kalaycı körüğü çekti, demir dövdü.  

Çiçekçi kızlardan aldığı çiçeği yakasına takan Ergün, daha sonra Roman Panayırı'nı gezdi. Burada tavşandan niyet çeken Ergün, üzerinde “Çok sevdiğin insanlardan ümit ettiğini alacaksın ve düşmanlarından haber alacaksın. Sana her insan fenalık etmek ister, kalbin doğru olduğu için hiç bir kötülük gelmeyecek. İstediklerin kolayca olacaktır ve yakında sevilip mutlu olacaksın'' yazılı niyeti okudu.

Daha sonra körük çeken Bakan Ergün, Seyit Ali isimli sepetçiye 50 lira vererek bir de sepet satın aldı.

BEREGOVİÇ DAMGASI 

KOCAELİ Büyükşehir Belediyesi’nin organize ettiği ve dün akşam başlayan 1’inci Roman Festivali’ne, Balkan müziğinin dünyaca tanınan besteci ve yorumcusu Goran Beragoviç damgasını vurdu.  

Haberin Devamı

Havanın yağışlı olması nedeniyle tüm etkinlikleri kapalı İnterteks Fuar Alanı’na alınan festivali izleyen Romanlar, Bregoviç’in şarkılarıyla coştu.

1’inci Roman Festivali, İnterteks Fuar Alanı önünde Hıdırellez ateşi yakılması ve Roman dans gruplarının gösterileriyle başladı. Geceye İstanbul başta olmak üzere yurt genelinden Roman dernekleri temsilcileri geldi. Gürcistan, Bulgaristan, Romanya, Makedonya ve Macaristan’dan roman halk dansları toplulukları da festivale renk kattı.

AYRIMCILIK KALKTI

Roman Festivali’nin Türkiye’nin sosyal tarihinde önemli sayfalarından birini oluşturacağını söyleyen Bakan Nihat Ergün, 2006 yılında Romanlarla ilgili ayrımcı ifadelerin ortadan kaldırıldığını belirterek, "İlk defa Roman temsilcileri ile hükümet temsilcileri bir araya gelerek problemleri çözmeye yönelik çalıştaylar yapıldı. Türkiye değişti. Türkiye’de herkes Türkiye Cumhuriyeti’nin birinci sınıf vatandaşı durumuna geldi" dedi.

Ergün, Romanların bütün çocuklarının okuması, daha iyi evlerde oturması, daha iyi işlerde çalışması, huzurlu ve mutlu bir hayat sürmesi için elbirliğiyle çalışmak zorunda olduklarını söyledi. “Hükümetimiz çalışıyor, bakanlarımız, milletvekillerimiz, belediye başkanlarımız çalışıyor, birlikte çalışıyoruz. Romanlar da federasyonları aracılığıyla çalışıyor. El birliğiyle hep beraber ülkemizi zenginleştirip, kalkındıracağız” diyen Ergün, Roman kardeşlerinin hayat standartlarını yükseltmek için hep birlikte çalışacaklarını vurguladı.  

Haberin Devamı

3 BİN KİŞİ KATILDI

Balkan müziğinin ünlü besteci ve yorumcusu Goran Bregoviç’in sahneye çıkmasıyla salon daha da hareketlendi. 3 bine yakın izleyici Bregoviç’in hareketli parçalarıyla dans edip, eğlendi. Yaklaşık 2 saat sahnede kalan sanatçı büyük alkış aldı.

Festivalin bugünkü bölümünde ise Roman kızlar içine dileklerini yazdıkları kağıtları Sekapark önünde İzmit Körfezi’ne bıraktı.

1000 KİŞİLİK ROMAN ORKESTRASININ REKOR DENEMESİ

Festival kapsamında yarın da ’Bir Enstrüman Bin Roman Projesi’ kapsamında oluşturulan 1000 kişilik ’Roman Keman Orkestrası’, Guinness yetkililerin de izleyeceği konser verecek. Guinness yetkilileri onaylarsa, 1000 kişi aynı anda keman çalarak rekor kırıp rekorlar kitabında yer alacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!