Güncelleme Tarihi:
Eroğlu, bakanlıkta düzenlenen, Sultandağı Kirazı Markalaşması ve Tanıtım Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, şu anda dünyada enerji konusunun ön planda olduğunu ancak 20-30 yıl sonra gıda arzının en önemli konular arasında yer alacağını söyledi.
Türkiye'yi gıda üretim ve ihracat üssü haline getirmek gerektiğini belirten Eroğlu, bu kapsamda Hükümet olarak gıda ve hayvancılık konusuna büyük önem verdiklerini aktardı.
Kiraz ihracatının yüzde 30'u Sultandağı'ndan
Afyonkarahisar'ın, gıda ürünleri üretiminde önemli bir yere sahip olduğunu kaydeden Eroğlu, teknolojik sera uygulamasına başladıklarını ilde üretilen domateslerin dünya piyasalarına ihraç edildiğini kaydetti.
Modern sulama sistemlerine geçilmesi için bakanlığı ile Afyonkarahisar İl Özel İdaresi'nin 227 bin dekarda çalışma yürüttüğünü bildiren Eroğlu, 450 bin dekar arazide kapalı sistem modern basınçlı sulama gerçekleştirmeyi hedeflediklerini aktardı.
Afyonkarahisar'ın Sultandağı ilçesinin, kiraz konusunda çok önemli bir adım attığını kaydeden Eroğlu, “0900 Ziraat” adıyla Türk ziraat mühendislerince geliştirilen kiraz türünün burada yetiştirildiğini, bugün Türkiye'nin ihraç ettiği kirazın yüzde 30'unun Sultandağı'nda üretildiğini anlattı.
“Türkiye her alanda marka yaratmalı”
Markalaşma olmadığı için Afyonkarahisarlı üreticilerin yeterince kazanç sağlayamadıklarına dikkati çeken Eroğlu, Sultandağı kirazının marka olması için atılan adımın önemine işaret etti.
Gıda, tekstil ve sanayi başta olmak üzere her alanda markalar yaratılması gerektiğine işaret eden Eroğlu, “En iyi çıkan sular bizde. Ama bakıyoruz, marka ismi vermeyeceğim bir Fransız markası, 5 dolara, 10 dolara su satıyor. Halbuki bakıyorsunuz, içiyorsunuz ama tadı tuzu yok. 'Ah nerede bizim Afyonkarahisar Kızılay maden suyu' diyorum, 'Ah nerede bizim menbaa sularımız' diye hayıflanıyorum” şeklinde konuştu.
“Sakinleşmek isteyenler kiraz yesin”