Bakan Kirişci: Ülkeyi bütün olarak gören bir yönetime kavuştuk

Güncelleme Tarihi:

Bakan Kirişci:  Ülkeyi bütün olarak gören bir yönetime kavuştuk
Oluşturulma Tarihi: Ekim 08, 2022 00:08

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Kayseri’nin Pınarbaşı ilçesinde katıldığı cemevi açılışında, "Kimseyi artık dilinden, dininden, ırkından, mezhebinden veya etnik kökeninden dolayı ötekileştiren değil, ülkeyi bir bütün olarak gören ve eşit yurttaşlık temelinde bir bakışa sahip olan bir yönetime çok şükür kavuşmuş olduk" dedi.

Haberin Devamı

Pınarbaşı ilçesi Eskiyassıpınar Mahallesi’nde yapılan cemevi açılışına, Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Vali Gökmen Çiçek, Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Yüksel Yiğit, İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Şahin, İl Emniyet Müdürü Kamil Karabörk ve vatandaşlar katıldı. Açılışta konuşan Tarım ve Orman Bakanı Kirişci, "Bu ülke bir zamanlar Alevi-Sünni, bir zamanlar Türk- Kürt, bir zamanlar sağcı-solcu başlıkları altında adeta enerjisi boşaltılmaya çalışıldı. Ben bir 78 kuşağı olarak ifade ediyorum, o gençlik yıllarımız karşıt görüşlü insanlar arasındaki bu çatışmalara şahitlik etti. Bunları ülke olarak yaşadık. Hamdolsun bunlar artık geride kaldı. Kimseyi artık dilinden, dininden, ırkından, mezhebinden veya etnik kökeninden dolayı ötekileştiren değil, ülkeyi bir bütün olarak gören ve eşit yurttaşlık temelinde bir bakışa sahip olan bir yönetime çok şükür kavuşmuş olduk. Ben bu vesileyle cemevleriyle cem olma ve bu ülkenin birliğine, dirliğine katkıda bulunma, bundan dolayı da ülkede huzur ve refah adına katkı sağlama noktasında emeği geçen herkesi, başta Cumhurbaşkanımızı ve burada aktif olarak çalışmaları takip eden sayın valimizi ve diğer emeği geçen herkesi tebrik ediyorum. Hayırlı uğurlu olsun diyorum" diye konuştu.

Haberin Devamı

Yapılan konuşmanın ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da telekonferans yöntemiyle bağlandığı etkinlikte cemevinin açılışı gerçekleştirildi.

’KÜÇÜKBAŞ HAYVAN YETİŞTİRİCİLİĞİ KONUSUDAKİ DESTEĞİMİZ ÖNEMLİ’ 

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Kocasinan ilçesi Kadir Has Kongre ve Spor Merkezi’nde tohum ve koyun dağıtım törenine katıldı. Törende konuşan Kirişci, "Gerçekten çok mutlu bir gündeyiz. Bugün bu mutluluğu birkaç şekilde ifade etmekte yarar var. Tabi ki kendi inancımıza göre kutsal bir gün. Bugün yine bir hayırlı işe daha vesile olduk. Türkiye genelinde 11 Cemevi ile ilgili 4’ünün açılış, 7’sinin ise temel atma törenini gerçekleştirdik. Şimdi de üretimle ilgili çalışma için bir aradayız. Bundan dolayı büyük bir memnuniyet duyduğumu ifade etmek isterim" dedi.

Haberin Devamı

Hayvancılık konusuna değinen Kirişci, şöyle konuştu: "Büyükbaş hayvancılık bizim için yürütülmesi gereken bir faaliyet ama küçükbaş hayvan konusu Türkiye gibi ekolojisi ve kendi iklim coğrafyası dikkate alındığında mutlak suretle üzerinde daha fazla hassasiyetle durulması gereken bir hayvancılık durumu. Bizim elbette küçükbaş hayvan yetiştiriciliği konusundaki desteğimiz önemli. Bunların daha verimli kılınması adına yaklaşık 1,1 milyon dolarlık bir bütçesi olan bir proje. Bu da anlamlı ve kıymetli. Burada ben rakamın kendisinden çok bu iş birliğinin önemli olduğunun altını çizmek istiyorum. Ben eminim, bu yapmış olduğumuz etkinlikler sayesinde ülkemizde küçükbaş hayvancılık daha da gelişecek. 2002 yılında 32 milyon civarında olan küçükbaş hayvan popülasyonumuz son rakamlara göre 59 milyona yaklaşmış durumda. Tabi ki hedefimiz hayvan varlıklarımız noktasında 85 milyon nüfusumuz varsa 85 milyona doğru yürümek. Tıpkı 2002 yılında 9,9 milyon büyükbaş hayvanımız varken bunun 18 milyona çıktığı gibi. Yeterli mi? Elbette yeterli değil. Özellikle küçükbaş hayvan konusunda daha fazla gayret göstermemiz aşikar. Bu her iki etkinlik inşallah hem bitkisel üretim tarafında hem de hayvansal üretim tarafında ülkemizin daha da güçlenmesine vesile olacak."

Haberin Devamı

Yapılan konuşmanın ardından çiftçilere bin 150 ton buğday, 450 ton arpa ve 30 kişiye 40’ar adet koyun dağıtımı yapıldı.

ÇİFTÇİDEN BAKAN KİRİŞCİ’YE TEŞEKKÜR

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci’nin Kayseri’nin Kocasinan ilçesine ziyareti sırasında bir vatandaş, Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) sayesinde hızlı bir şekilde işlerini çözebildiğini belirterek, "Yapılan en güzel şey ÇKS’nin 3 dakikada yapılması. Ben azayı arıyorum bulamıyorum. Muhtarı bulamıyorum. İş ve güç kaybım oluyor. En güzeli, 3 dakika içerisinde ÇKS’yi yapmam. Buğday fiyatları olağanüstü. En güzel şey, 12 bin 500 T'Lye Tarım Krediden tohumumu aldım. 2 bin 180 TL de bunun desteği var. Ben bu desteği de alacağım. Ne mutlu Türküm diyene" dedi. 

Haberin Devamı

’450 DOLARLARI GÖREN BUĞDAYIN TONU 330 DOLARLARA GERİLEMİŞ OLDU’

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Kayseri’de tarım sektörü temsilcileri ile bir araya geldi. Bakan Kirişci, toplantıda tahıl sevkiyatında sıkıntı ve tedarik zincirindeki bozulmanın Rusya-Ukrayna savaşıyla en üst noktaya çıktığını söyledi. Kirişci, "Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın önderliğinde yerinde ve doğru siyasetle, tahıl krizinin önemli bir kısmı atlatıldı. Tahıl koridorundan dün itibarıyla 271 gemi geçti. 6,2 milyon tonluk bir hububat bu koridor vasıtasıyla ülke dışına çıkarılmış durumda. Şöyle bir soru aklınıza gelebilir. ’Tahıl koridorunun bize ne faydası oldu?’ Şöyle bir faydası oldu. Hemen basit bir rakam söyleyeyim. 27 tane geminin bizim boğazlarımızdan geçmesinin elbette bize transit taşımacılıkla ilgili bir katkısı olmuştur. Ama savaşın başında 440 dolarları, 450 dolarları gören buğdayın tonu şimdi 330 dolarlara gerilemiş oldu. Yani buradan yüzde 25’lik kazancımız oldu" diye konuştu.

Haberin Devamı

’BUGÜN İTİBARİYLE ÇKS’YE 129 BİN 310 BAŞVURU VAR’

Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS) kayıt işleminin önemini anlatan Kirişci, "Biz bu işe adım atana kadar 6 bin 804 işlem e-devlet üzerinden yürüyordu. 911 kurum da bu hizmeti veriyordu. Biz 912’nci kurum olduk. 6 bin 804’ten sonra da 5, 6, 7, 8, 9 diye. Biz de o 5 adımı e-devlet üzerinden 1 Ekim itibarıyla gerçekleştirmeye başladık. Bir rakam olarak vermek isterim. Bugün saat 17.00 itibarıyla ÇKS’ye 129 bin 310 başvuru var ve 167 bin 669 belge indirilmiş durumda. Bunların her biri için, her işlem için eğer 10 liralık bir harcama olduğunu düşünseniz 1 milyon 676 bin lira. Eğer 100 liralık harcamaya mal olmuşsa, mesafesi uzaksa onun da 16 milyon 766 bin lira gibi bir külfetinin olacağını, olduğunu görmemiz gerekiyor. Çevreci mi? Evet çevreci. İnsana değer veren bir uygulama mı? Evet. Basit mi? Basit. Dolayısıyla kimseyi yerinden etmeden bu uygulamayı hayata geçirmenin açıkçası mutluluğu içerisindeyiz" ifadelerini kullandı.

’MAZOT GÜBRE DESTEĞİNİ 121 LİRAYA YÜKSELTİYORUZ’

Çiftçi destekleriyle ilgili yapılan çalışmalara değinen Bakan Kirişci, şöyle konuştu:

"2021 yılı mahsulüne ait biz mazot ve gübre desteklerini son dönemde biraz daha hızlandırdık, biraz daha öne çektik. Buna rağmen desteklerin mart ayının sonunu bulduğunu hepiniz biliyorsunuz. Biz bunu veriyorduk ama martı buluyor. Martın sonunu da görüyordu. Şimdi bu yeni uygulamayla mazot ve gübre desteklerimizi 6 ay öne çekip üreticilerimize Ziraat Bankası’nın vereceği bir kart üzerine ayni olarak, nakdi olarak değil, ayni olarak kullanabileceğiniz bir meblağı bu karta yükleyeceğiz ve siz sadece o kartla mazot ve gübre alacaksınız. Bir uygulamamız bu, bir diğer uygulamamız halihazırda bu yüzde 83-84 enflasyon olan bir ülkede biz sıfır faizli üreticilerimize kredi kullandırıyoruz. Bu kredinin limiti 100 bin lira. Bu 100 bin liralık limiti 200 bin liraya çıkarıyoruz. Daha önce o 100 bin lirayla ilgili bunu ayni nakdi kullanacaksın diye bir zorunluluk yoktu. Ama şimdi onun da limitini de artırdıktan,200 yüz bin liraya çıktıktan sonra onun da 100 bin liralık kısmını yine karta yükleyeceğiz. Onun da yine ayni olarak kullanılmasını sağlamış olacağız. Bu da yetmedi. Üreticilerimize daha önce 22 lira mazot desteği veriyorduk. Malumunuz, hububatta dekar başına 20 lira da gübre desteği veriyorduk. Yani ikisini topladığınızda bunlar 42 liraya tekabül ediyordu. Şimdi mazotu 75 liraya, gübreyi de 46 liraya çıkarıp toplam dekar başına mazot gübre desteğini de 121 liraya yükseltiyoruz ve üç kat arttırmış oluyoruz. Bu da yine hani hep şikayetçi olduğumuz konu var ya işte mazot fiyatı üç kat arttı. Veya desteklemeler geç ödeniyor. Veyahut da bize nakdi değil, ayni yardımda bulunun. Bütün bunların hepsi bu şekilde gerçekleşmiş olacak."

Ekilmeyen alanların ekimini teşvik etmek adına tohumluk verildiğini de belirten Kirişci, "Bu tohumluğun da yüzde 75’ini sübvanse ediyoruz. Dolayısıyla bu bizim için çok çok önemli. Mesela hanım buralı olduğu için annesi babası artık buralara gelmiyor. Teyzeleri, dayıları, neyse onlar varisler bölünmüş. Boş duran tarlalar vardı. Kimseye de ektirmiyorlar veya ekilenden dikilenden kendilerinin haberi olmuyor. Biz inşallah meclisimize yine sunacağımız, bir diğer düzenleme şayet 2 yıl bir tarlada bir üretim alanında üretim yapılmamışsa biz kamu olarak diyeceğiz ki ’Belli önceliklerimiz var. Bu önceliklere göre üretecek insanlara vereceğiz. Onlar üretecek. Onlardan alacağımız kira bedelini de sizin hesabınıza yatıracağız’ diyeceğiz" şeklinde konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!