Bakan Karaismailoğlu: Demiryollarımıza 320 milyar lira yatırım yaptık

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Nisan 19, 2022 22:55

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, “2003 yılına kadar ihmal edilen demiryollarını, hükümetlerimiz döneminde yeniden ayağa kaldırdık. Son 20 yılda, demiryollarımıza 320 milyar lira yatırım yaptık. Elektrikli demiryolu hat uzunluğunu yüzde 188 artırdık” dedi.

Haberin Devamı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları ve Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları Taşımacılık A.Ş. Genel Müdürlüğü Personelleri ile iftar yemeğinde bir araya geldi. İftar programına TCDD Genel Müdürü Metin Akbaş, TCDD Taşımacılık A.Ş. Genel Müdürü Hasan Pezük’ün yanı sıra Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay’da katılım sağladı.

“DEMİRYOLLARIMIZA 320 MİLYAR LİRA YATIRIM YAPTIK”

Demiryollarının, Türkiye’nin ulaşım tarihinde sadece bir ulaşım sistemi olmasının ötesinde önemli bir anlamı olduğunu söyleyen Bakan Karaismailoğlu, “Demiryolları, bu topraklardaki ulaşım ağının ekonomik, sosyal, tarihsel ve kültürel öneme sahip stratejik bir parçasıdır. Cumhuriyetin ilk yıllarından sonra 2003 yılına kadar ihmal edilen demiryollarını, hükümetlerimiz döneminde yeniden ayağa kaldırdık. Son 20 yılda, demiryollarımıza 320 milyar lira yatırım yaptık, elektrikli demiryolu hat uzunluğunu yüzde 188 artırdık. Sinyalli hat uzunluğunu, yüzde 183 arttırdık. Yüksek hızlı tren hatları ile tanıştırdığımız ülkemizi, Avrupa’nın altıncı, dünyanın da sekizinci YHT işleticisi ülkesi seviyesine çıkardık” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

"LOJİSTİK MERKEZLERİMİZİN SAYISINI 13’E, KAPASİTESİNİ DE 14 MİLYON TONA ÇIKARDIK”

Covid-19 pandemisi sürecinde 2020 yılında 36 milyon ton olan yük taşımasını yüzde 10 artırarak 2021 yılında 38 milyon tona üzerine çıkardıklarını ifade eden Karaismailoğlu, “Serbestleşme ile birlikte 2021 yılında demiryolu yük taşımacılığında özel sektör payı da yüzde 13’e çıkmıştır. Demiryolları ile yaptığımız uluslararası taşımalarımız geçtiğimiz yıl bir önceki yıla göre yüzde 24 daha fazla gerçekleşirken; Bakü-Tiflis-Kars hattı yük taşımalarımızda yüzde 80, Avrupa yönü yük taşımalarımızda yüzde 23 ve İran ve ilerisi yük taşımalarında yüzde 7,2’lik artış sağladık. Taşımacılığımızın can damarı olan lojistik merkezlerimizin sayısını 13’e, kapasitesini de 14 milyon tona çıkardık. Burada hedefimiz; toplamda 26 lojistik merkez üzerinden 73 milyon ton yük taşımaktır. Yolcu taşımacılığının yanı sıra yük taşımacılığı da gerçekleştirilen YHT hatlarımızın yenilerinin hizmete alınmasıyla birlikte, bu rakamlardaki artışı daha güçlü bir şekilde göreceğiz. Covid-19 pandemi sürecinin normalleşmesiyle birlikte, 2021 yılında taşınan toplam yolcu sayımız da bir önceki yıla göre yüzde 37 oranında arttı. Bu yıl, taşınan yolcu sayımızda, pandemi öncesi dönemi çok rahat yakalayacağız” diye konuştu.

Haberin Devamı

DEMİRYOLLARINA 30 YILDA 68 MİLYAR DOLARLIK YATIRIM

Demiryollarına yapılan yatırımların artacağını belirten Bakan Karaismailoğlu, “2003 yılında 10 bin 959 km olarak olan demiryolu hat uzunluğunu, 13 bin 22 kilometreye çıkardık. Bu rakamı; önümüzdeki 30 yılda planladığımız 198 milyar dolarlık Ulaştırma ve Altyapı yatırımının en büyük payını demiryollarına ayırarak, tam 68 milyar dolarlık Demiryolu yatırımı gerçekleştirerek 2053’te 28 bin 590 km’ye taşıyacağız. Demiryollarının yolcu taşımacılığındaki payı yüzde 1’den, Avrupa ortalamasının üzerine, yüzde 6,20’ye çıkaracağız. Bu da bugün 19,5 milyon olan yolcu sayımızın 2035 yılında yaklaşık 145 milyona, 2053’te ise yaklaşık 270 milyona ulaşması demektir. Bugün, yük taşımacılığında demiryolunun oranı yüzde 4 ile yaklaşık 38 milyon ton olarak gerçekleşirken, bu rakamın 2023 yılında 55 milyon ton olması bekleniyor. 2053 yılına geldiğimizde bu oran 7 kat artırılarak 440 milyon yükün demiryolu ile taşınması sağlanacak ve yüzde 18 olan Avrupa ortalamasının da üzerine çıkarak yüzde 22 e yükseltilecek" dedi.

Haberin Devamı

Bakan Karaismailoğlu ayrıca "Yine Yurt Dışı Yük taşımacılığında da demiryolunun payını 10 kat artırmayı hedefliyoruz. Ülkemizde yolcu ve yük taşımacılığında demiryollarının payının artırılması adına atılan adımlardan biri olan hızlı tren hatları, 2053 yılına kadar önemli derecede yaygınlaşacak, Hızlı trenlerle bağlı il sayımız 8’den 52’ye çıkacak. Yolcu ve yük taşımacılığında karayolu payının azaltılmasının ulaşımdan kaynaklı karbon emisyonunun düşürülmesine de ciddi katkılar sağlayacağız. Bu aynı zamanda çevreci yaklaşımımızı güçlendirecek, projelerimizin yakıt, çevre ve zaman tasarruflarını artırarak, projelerimizin millî servetimize olan katkılarını güçlendirecektir” açıklamasında bulundu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!