Oluşturulma Tarihi: Mart 21, 2008 00:00
Savunma Bakanlığı’nın 2003 yılında zarar eden Sabiha Gökçen Havalimanı’nı 200 milyon dolara Ulaştırma Bakanlığı’na devretmeyi önerdiği, Bakanlığın ise bu teklifi kabul etmediği ortaya çıktı. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, olayla ilgili pişmanlığını "ileriyi göremedik" sözleriyle dile getirdi.
İLERİYİ GÖREMEMİŞİZ: Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı’nın işletilmesi ve yeni dış hatlar terminal binası ihalesini kazanan Limak-GMR-MAHB Ortak Girişim Grubu ile Savunma Sanayi Müsteşarlığı arasında uygulama sözleşmesi imzalandı. İmza töreninde 2003 yılında zarar eden Sabiha Gökçen Havalimanı’nı Savunma Bakanlığı’nın, 200 milyon dolara Ulaştırma Bakanlığı’na devretmeyi önerdiği, Ulaştırma Bakanlığı’nın ise bu teklifi kabul etmediği öğrenildi. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, bunun ortaya çıkması üzerine, "Biz o teklifi geri çevirdik. Demek ki ileriyi göremedik. Aslında, kamudan kamuya, kamu işletilmesinin devrini ticaretin raconuna uyan bir iş olduğunu düşünmüyorum" dedi.
DEVİR 2 AY İÇİNDE: İmza törenine katılan Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Sabiha Gökçen Uluslar arası Havalimanı’nın 2001 yılında faaliyete geçtiğini belirterek, o dönemde havalimanının hak ettiği değeri bulamadığını söyledi. Ulaştırma Bakanlığı ile yapılan çalışmalar sonrasında havalimanındaki trafiğin artığını ifade eden Gönül, "Artan
trafik sonrasında ilave yatırımlar kaçınılmaz hale geldi. Kamu kaynaklı çıkış olmayacak şekilde yatırım yapılmasını planladık ve ihaleye çıktık. Başarılı bir ihale gerçekleştirdik" dedi. İki ay içinde mevcut tesislerin devir ve teslimin tamamlanacağını kaydeden Gönül, yeni terminal binasının da inşaatına bu süre içinde başlanmasının planladığını dile getirdi. Bu yatırımın prestij proje olması önem taşıdığının ifade eden Gönül, "Yakın tarihe kadar masraf kapısı olan havalimanından elde edilecek gelir ile savunma sanayinin geliştirilmesinde ve Türk Silahlı Kuvvetlerinin modernizasyon ihtiyaçlarının karşılanmasında kullanılacak" diye konuştu.
250 milyon Euro’luk yatırım yapılacakLİMAK-GMR-MAHB Ortak Girişim Grubu ile Savunma Sanayi Müsteşarlığı arasında imzalanan uygulama sözleşmesine göre Sahiba Gökçen, 2 ay içinde devredilecek. Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı’nın 20 yıllık kullanım hakkı için 1 milyar 932 milyon Euro artı KDV ödeyecek olan Ortak Girişim Grubu, 250 milyon Euro’luk yatırım yapacak. Yatırım kapsamında 10 milyon yolcu kapasiteli dış hatlar terminali ve ekleri, 4 bin 500 araç kapasiteli otopark inşaa edilecek.