Mahir VARLI/ANTALYA, (DHA)
Oluşturulma Tarihi: Şubat 28, 2009 14:06
TERMAL Turizm Master Planı'nı tamamladıklarını söyleyen Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, “Bu yıl içinde sanıyorum çok sayıda termal turizm yatırımlarına dönük tahsis ilanlarına çıkacağız” dedi.
Antalya'da da bu yıl 2'ncisi gerçekleştirilen Uluslarası Sağlık Turizmi Kongresi'nin açılışı bugün Kundu'daki Topkapı Palace Otel'de gerçekleştirildi. 2 gün sürecek kongrenin açılışına Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Sağlık Turizmini Geliştirme Derneği Başkanı Dr. Dursun Aydın, Özel Hastaneler Platformu Temsilcisi Sema Akgün, Avrupa Türk Turizm İş Konseyi Başkanı Hüseyin Baraner, D8 Ülkeleri Sekreteryası'ndan Kia Tabaee Alam, Antalya milletvekilleri AKP'li Sadık Badak, AKP'li Abdurrahman Arıcı, CHP'li Hüsnü Çöllü ve Antalya Valisi Alaaddin Yüksel katıldı.
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Türkiye'nin 2007- 2008 sonuçlarına göre hem gelen ziyaretçi hem de elde edilen gelir açısından dünyanın en önemli 10 ülkesi arasına girdiğini söyledi. Turizm gerilerken 2008 yılı ikinci yarısında Türkiye'nin dünya ortalamasının 5 katı kadar hızlı artışını sürdürdüğünü ifade eden Bakan Günay, ülkenin önünde turizmi sadece ekonomik gelişme aracı görmeyerek bu kavramı toplam yaşam kalitesinin artması için de gerekli bir unsur haline dönüştürmek gibi imkan ve fırsat olduğunu dile getirdi.
Sağlık turizmi, termal turizm ve SPA merkezlerinin bunun için bir alan olduğunu söyleyen Bakan Günay, bu alanların dünyadaki yeni trendler olduğuna işaret ederek, Türkiye'nin bu alanlardaki potansiyelinden yeterince yararlanamadığını kaydetti.
YATAK SAYISI YETERSİZ
Türkiye'nin akredite olmuş fevkalade yüksek düzeyli uluslararası en son teknolojiyi yakalamış çok önemli sağlık merkezleri ve yetenekli elemanları olmaya başladığını aktaran Günay, ayrıca Türkiye'nin termal potansiyelinin de çok zengin olduğunu vurguladı. Bakan Günay, ülkede 1500 termal kaynak olduğunu, nitelikli termal bölgelerdeki nitelikli yatak kapasitemizin ise henüz olması gerekenin çok altında olduğunu dile getirdi. Bu alandaki yatak sayısının kısa vadede 45 bin, 10- 15 yıl gibi bir vadede ise 150 bin civarını aşması gerektiğini belirten Kültür ve Turizm Bakanı, Türkiye'nin buna yönelik çalışma yürüttüğünü, turizmi çeşitlendirmek için termal, kış sporları, inanç turizmi, kış turizmi, kış sporları turizmi gibi konularla turizmi çeşitlendirmeye uğraştıklarını söyledi.
TÜRKİYE'DE DÖRT BÖLGE
Öncelikle önem verdikleri alanların başında termal alanındaki çalışmaların geldiğini söyleyen Bakan Günay, “Türkiye Termal Turizm Master Planı'nı bitirdi. 4 bölgede çalışma yürütüyoruz. Birincisi en belirgin olarak bilinen Yalova eksenindeki Güney Marmara. İkincisi İç Ege'de Afyon- Denizli çevresinde. Üçüncüsü Ege'de Marmaris'ten Muğla'dan İzmir'e kadar çıkan Balçova merkezli diyebileceğimiz alanda. Dördüncüsü de Nevşehir Kapadokya diyebileceğimiz Orta Anadolu'da” dedi. Günay, “Bu 4 alanda süren çalışmalar neticesinde bu yıl içinde sanıyorum çok sayıda termal turizm yatırımlarına dönük tahsis ilanlarına çıkacağız” dedi.
YAŞLILARI ÜLKEMİZE ÇEKELİM
Kısa vadede 50 bin, orta vadede ise 250 bin yatak kapasitesine çıkmaya kararlı olduklarını yineleyen Bakan Günay, yabancı konuklara yatırım alanında kendileri için bir fırsatın doğduğunu ise şu sözlerle aktardı:
“Türkiye, turizm yatırımlarının uzun vadede fevkalade yararlı bir yatırım olduğunu dünya turizmde gerilerken ortalamanın 5 kat üstünde ilerlemesiyle kanıtladı. Türkiye termal yatırımlarda her türlü işbirliğine açık. Sağlık turizmi bununla sınırlı değil elbette. Dünya geziyor ama geneli yaşlı. Elbette gezmek belli bir kültür ve gelir grubunun öncelikle tercih ettiği bir alan. Gezerken sağlıklı bir mekanda uzun tatil yapabilmek üstelik ekonomik olarak tatil yaşama arzusu içinde. Bu çerçevede en çok gezenler sanırım Avrupa'da. Sağlıklı biçimde yaşlanmak isteyenler de Avrupa'da ve Türkiye Avrupa'ya en yakın destinasyon içerisinde. Sağlık altyapısı gittikçe artan bir ülke. Bu çerçevede de sanıyorum ki üçüncü yaş kuşağı dediğimiz 50- 60 yaş kuşağı için Türkiye'deki sağlık merkezlerinin yapabileceği çok ciddi işbirlikleri var. Misafirlerimiz Türkiye'de dişten estetiğe kadar her türlü operasyonu gerçekleştirebilir, bir yandan da tatil yapabilirler. Bir yandan da ülkemizde hızla güzellik merkezleri SPA sayısı artıyor.”
Günay'ın konuşmasının ardından kendisine İspanyol temsilciler hediye verdi. Sağlık Turizmi Geliştirme Derneği Başkanı Dr. Dursun Aydın da Bakan Günay'a plaket sundu.
HER TÜRLÜ TANITIMDAN YARARLANIYORUZ
Öte yandan, Moskova'da düzenlenecek olan MITT Moskova Fuarı'nda şarkıcı Hadise ile tanıtım yapılması konusunda yorumu istenen Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, fuarlarda mümkün olduğu kadar Türkiye’yi olumlu tanıtacak her vesileden yararlanmaya çalıştıklarını söyledi. Bakan Günay, “Şu an belki birkaç puanlık gerilemeyle belki daha farklı bir yerde duracağız. Geçen yılki başarı son derece yüksekti. Rekor bir yıldı. Yunanistan’da, İtalya’da, İspanya’da gerileme yaşanırken, Türkiye yüzde 12 büyüme yakaladı. Geçen yılki seviyemizi tutturacağımızı umut ediyoruz” dedi. Bu krizden mümkün olduğunca sendelemeden, zedelenmeden çıkmaya çalıştıklarını ve sektöre verdikleri sözleri ardı ardına gerçekleştirdiklerini aktaran Bakan Günay, “Ekonomik tedbirler paketini de zannediyorum Mart başında açıklamaya çalışacağız. Bu dönem geçen yılki seviyeyi tutturarak, sarsılmadan aşmaya gayret edeceğiz” diye konuştu.
KAYA'NIN AİLESİNE BAĞLI
Sanatçı Ahmet Kaya’nın mezarının Türkiye'ye getirilmesi konusundaki sorulara ise Bakan Günay, şu yanıtı verdi:
“Biz Türkiye’de geçmişteki yaraları sarmaya, her türlü yasağı geride bırakmaya yönelik çalışıyoruz. Herhangi bir kişiyle ilgili bizim özel bir gayretimiz yok. Biz sadece insanları ülkelerine, yaşıyorlarsa yaşarken, vefat etmişlerse ailelerinin talebi üzerine, gelmesini istiyorlarsa naaşların getirilmesi konusundaki engelleri kaldırmak istediğimizi söylemiştik. Bizim açımızdan hiçbir engel yok. Tamamen ailelerin isteğine bağlı.”