Bakan Güler: Türkiye enerji koridoru olacak

Güncelleme Tarihi:

Bakan Güler: Türkiye enerji koridoru olacak
Oluşturulma Tarihi: Mart 30, 2006 01:48

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Türkiye'nin bir enerji koridoru ve köprüsü olacağını bildirdi.

Haberin Devamı

Hilmi Güler, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Kocaeli Şubesi'nce düzenlenen “Bölgemizde ve Ülkemizde Enerji Sorunları, Çözüm Önerileri” konulu konferansta, dünya doğalgazının yüzde 70'inin, petrollerinin ise yüzde 40'ının bulunduğu bölgede yer alan Türkiye'nin, bu enerji kaynaklarının geçiş coğrafyası olacağını söyledi.
AK Parti hükümetinin, yaptığı çalışmalarla Türkiye'nin “geçiş coğrafyası” olmayı garantilediğini ifade eden Güler, petrol ve doğalgaz üreten ülkelerin, Türkiye'nin doğusunda, güneyinde ve hatta kuzeyinde bulunduğunu, tüketenlerin ise batıda bulunduğunu anlattı. Güler, şöyle konuştu:

“Böyle olunca biz de Türkiye'nin konumunu değerlendirelim istedik. Türkiye bir enerji koridoru, köprüsü olsun istedik. Bizden önce bir kısmı başlamıştı. Biz, doğu-batı eksenine, kuzeyi güneye, güneyi kuzeye ekledik.
Sadece enerjide bir kaynağa, bir ülkeye bağlı olmak istemiyoruz. Yüzde 60, yüzde 65 bağımlılık yerine, kaynakları diğer ülkelere aktarmak istiyoruz. Mısır bunlardan bir tanesi. Azerbaycan doğalgazı ikincisi. Şu anda İran'dan, Rusya'dan, Nijerya'dan Cezayir'den doğalgaz alıyoruz. Buna Mısır gazını ilave ediyoruz. Türkmen gazının görüşmeleri ise sürüyor.”

CEYHAN, ROTTERDAM OLACAK

Güler, Türkiye'nin petrol konusunda da çok önemli projeleri olduğunu ve bu projelerin yaşama geçirilmesi için çalışmaların büyük bir titizlikle yürütüldüğünü söyledi. 4 milyar dolarlık Bakü-Tiflis-Ceyhan Projesi'nin bitme aşamasına geldiğini ve mayıs ayında petrolün Ceyhan'dan denize gideceğini ifade eden Güler, şunları kaydetti:

Haberin Devamı

“1070 kilometrelik Bakü-Tiflis-Ceyhan Projesi, Hazar petrolünü alıyor, dağları tepeleri, Azerbaycan'ı aşarak Türkiye'ye geliyor. Oradan da Ceyhan'dan denize inecek. Mayıs'ta ilk petrolü tankerlere akıtacağız. Bu öyle kolay bir iş değil. 4 pompa istasyonundan 3'ü bitti. Her biri fabrika gibi 10 bin işçi çalışıyor. Bu istasyonlara petrol geldi.
Kerkük-Yumurtalık hattı da Ceyhan'a geliyor. Mavi Akım'ı da Ceyhan'a indiriyoruz. Oradan İsrail'e, Lübnan'a götürülecek. Mısır gazı güneyden geliyor, Suriye üzerinden Türkiye'ye gelecek. Diğer taraftan Samsun-Ceyhan petrol hattı var. Boğazları korumak için. Bu da gerçekleştiği taktirde Ceyhan bölgesini Rotterdam gibi yapacağız.
Yunanistan'a ve İtalya'ya doğalgaz götürmeye çalışıyoruz. Bu anlaşmalar imzalandı, borular döşeniyor. Yıl sonunda Azeri doğalgazı gelecek ve Yunanistan'a ve İtalya'ya vereceğiz. Başka bir projeyle de Bulgaristan, Romanya, Macaristan ve Avusturya'ya doğalgaz gidecek. Yani Avrupa'yı hem alttan, hem de yukarıdan kucaklamış olacağız. Böylece Türkiye çok önemli geçiş coğrafyası olacak.”

BOR MADENİ

Güler, Türkiye için bor madeninin de çok önemli olduğunu söyledi. Dünyadaki bor madeninin yüzde 60'ının Türkiye'de bulunduğunu ifade eden Güler, bu madenin aynı zamanda toksik madde olduğunu savunan çevreler bulunduğunu kaydetti.

Haberin Devamı

Bor madeninin kullanılmaması durumunda Türkiye'nin elinde kalabileceğini vurgulayan Güler, “Bor madenini tarımda, çimentoda, seramikte, tekstilde ve ağaç sanayinde kullanmak için plan yaptık. Bunun için özel bir enstitü kurduk. Burada az sayıda kişi çalışacak ve çok iş üretecek. Çimento ve seramikte yaptığımız çalışmalarda başarılı olduk. Zırh, kağıt ve tekstilde kullanılması için çalışmalar iyi gidiyor” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!