Oktay ENSARİ/ KAYSERİ, (DHA)
Oluşturulma Tarihi: Kasım 14, 2006 13:02
BAŞBAKAN Yardımcısı ve Dışışleri Bakanı Abdullah Gül, 15 yıl önce Suudi Arabistan'daki İslam Kalkınma Bankası'ndaki görevinden oğlu Münir'in sünnet düğünü için geldiği Kayseri'de politikaya atıldığını anlattı.
‘Kayseri Meşhurları' kitabına siyasete giriş öyküsünü anlatan Gül, “Oğlumun sünnet düğünü için Kayseri'ye geldiğimde erken
seçim kararı alınmıştı. Refah Partisi'ndeki yakın ve dostlarım ısrarlı teklifleriyle aday oldum ve Kayseri milletvekili seçildim” dedi.
Kayseri'nin siyaset, ekonomi, sanat, spor ve bilim dünyasında isim yapmış 188 ismin hayat hikayeleri ve özel anıları, 610 sayfalık ‘Kayseri Meşhurları' kitabında bir araya getirildi.
İrfan Birol, Emir Kalkan ve Murat Yerlikhan'ın yazdığı, ‘Mazaka Yayınları' tarafından yayınlanan ‘Kayseri Meşhurları' kitabındaki ‘Siyaset bölümünde' Abdullah Gül’ün siyasete nasıl atıldığı anlatılırken, yaşamı dile getirildi. Çocukluk ve gençlik fotoğraflarının yer aldığı kitapdaki 9 sayfalık yazıda, ‘Abdullah Gül söylüyorsa doğrudur' dedirtecek kadar güven kazanmış bir siyasetçidir. Yeniliğe açık ve dışa dönük bir yüz” denildi. Gül ile ilgili olarak yazıda, kentin önde gelenlerinin, işadamları ve siyasetçilerin Abdullah Gül ile ilgili görüşleri de dile getirildi.
Büyük bölümü hayatta olan 188 ünlü Kayserili'nin hayat hikayelerinin ve özel anılarının kaleme alındığı 2 bin adet basılan kitabın yazarlarından ‘Mazaka Yayınevi' sahibi İrfan Birol, kitabı 2 yıllık titiz çalışma sonucu hazırlayıp yayınladıklarını, Türkiye'de iz bırakan Kayserililer'in hayat hikâyelerinin ve ilginç anılarının yer aldığını söyledi. İrfan Birol, yaşayan ünlülerin çoğuyla yüz yüze söyleşiler yaptığını ve nostaljik fotoğraflarla bu söyleşileri renklendirdiğini belirterek, “Tarihe ışık tutacak, belgesel nitelikli bu kitabımızda 10 ayrı bölümde ünlü Kayserililer'in yaşam öykülerini, ticarette, sınaileşmede ve hayırseverlikde yaptıklarını dile getirmeye çalıştık” dedi.
Kitapta Selçuklu sultanlarından Alaeddin Keykubat'tan, Türk mimarisinin babası sayılan Mimar Sinan'a, Gevher Nesibe Sultan'a, iş dünyasında Sakıp Sabancı, Rifat Hisarcıklıoğlu, Kemal Dedeman, Demir Karamancı, Halit Cıngıllıoğlu, Halit Narin, Kadir Has, Tuncay Özilhan, siyaset alanında Turhan Fevzioğlu'ndan, Alpaslan Türkeş'e, KKTC eski Başbakanı Derviş Eroğlu'na Abdullah Gü'’e, sanat alanında Amerikalı yönetmen Elia Kazan, Ali Rıza Önder, Behçet Kemal Çağlar, Dadaloğlu, Hasan Kaçan, Ahmet Ahmet Gazi Ayhan gibi 188 ünlü Kayserili, tarih, basın, bilim-bürokrasi, ilahiyat, iş dünyası, sanat, sivil toplum, siyaset, spor ve tasavvuf konu başlıklı 10 ayrı bölümde toplanarak, fotoğraflarıyla yaşam öyküleri anlatıldı.