Güncelleme Tarihi:
HDP Mardin Milletvekili Ebrü Günay ve Şırnak Milletvekili Nuran İmir’in Kürtçe kitap basılmadığı yönündeki eleştirilerine karşılık veren Ersoy, Bakanlığının Kürtçe çalışmalarını şöyle aktardı:
20 İLAVE KLASİK ESER
“Şu ana kadar altı tane temel eser yayınlandı, dört tane temel eser 2022 yılı sonuna kadar hazır hâle geliyor, şu anda sonuna doğru geldik. 20 tane ilave klasik eser çalışması da 2022 yılı içinde tamamlanmaya çalışılıyor, hazır hâle getirilmeye çalışılıyor. Bakanlığımız tarafından yayınlanan Ermeni Bestekârlar, Kürdili Hicazkâr Faslı, Aynı Telden Ayrı Dilden Gayrimüslim Besteciler, Farklı Diller, Farklı Renkler iki sesli yayın eserleri içeriğinde toplumun ortak duygu ve düşüncesini içerecek şekilde kültürümüze ait Kürtçe, Ermenice, Arapça, Süryanice, Boşnakça, Azerice, Kazakça, Lazca, Zazaca, Rumca sesli eserlerine yer verilmiştir.
DT’DE 99 TEMSİL
Ayrıca, Ahmed-i Hani’nin 1692’de Kürtçenin Kurmanci lehçesiyle yazdığı Mem ile Zîn adlı eserlerinden yola çıkarak, Cuma Boynukara’nun yazdığı Mem ile Zîn adlı eserin 2012-2013 sanat sezonunda Diyarbakır Devlet Tiyatrosu’nda 61, 2018-2019 sanat sezonundaysa Van Devlet Tiyatrosu’nda 38 temsili gerçekleştirilmiştir. Hani ‘Hiç oynamıyorsunuz’ diyorsunuz ya, oynuyoruz aslında.
1 MİLYON 310 BİN BANDROL
Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nun 81’inci maddesi uyarınca Kürtçe olarak basıldığı talep sahiplerince beyan edilen süreli olmayan yayınlara, yani kitaplara ilişkin olarak 17 Haziran 2016-17 Haziran 2021 tarihleri arasında 1431 kitap için toplam 1 milyon 310 bin 356 adet bandrol tedarik edilmiş yani ‘İzin vermiyorsunuz’ diyorsunuz, bense adetlerine kadar size veriyorum. Yani özetle, Kürtçe kitap da basılıyor. Tiyatro da oynuyoruz, müzik de çalıyoruz.”