Bakan Eker: "Teröre 300 milyar dolar harcandı"

Güncelleme Tarihi:

Bakan Eker: Teröre 300 milyar dolar harcandı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 24, 2010 16:45

TARIM ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, Türkiye'nin teröre bugüne kadar 300 milyar dolar harcadığını belirterek, demokratik açılımla ilgili, orta kısa ve uzun vadeli hazırladıkları projeleri anlattı.

İsim vermeden Barış Demokrasi Parti'yi (BDP) eleştiren Eker, “İnsanlar evlerinden alınıp işkence edildi, cesetleri asit kuyularına, yol kenarlarına atıldı. Bunları sorgulayamanlar, şimdi kelepçeyi sorguluyor” dedi.

AK Parti Diyarbakır Genişletilmiş İl İstişare Kurulu Toplantısı'na katılan Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, Türkiye'deki terör olaylarına bugüne kadar 300 milyar doların harcandığını söyledi. Eker, bu para ile 120 adet Atatürk Barajı, 450 bin kilometre yol, 900 tam teşeküllü Eğitim ve Araştırma Hastanesi, 15 bin derslikli okul, 150 boğaz köprüsü yapıldığını söyledi. Ancak, bu yatırımlar yerine 300 milyar doların silah satıcılarına verildiğini belirten Eker, “Analar göz yaşı döktü, babaların yüreği yandı, ülkenin her köşesinde ocaklar söndü, feryatlar yaşandı. Bu paralar silah üreticilerinin malikanelerine gitti. Bize de gözyaşı acı keder kaldı” dedi. 3 Kasım 2002 yılından önce Diyarbakır ve bölgede yaşananları hatırlatan Bakan Eker, 25 yıl devam eden olağanüstü hal döneminin AK Parti döneminde kaldırıldığını anlattı.

Eker, şöyle dedi:
“25 yıl süren sıkıyönetim ve Olağanüstü Hal dönemini biz kaldırdık. Kürtçe ve diğer lehçelerde kurslar açılmasını biz sağladık. Devlet televizyonundan Kürtçe yayın yapılmaya başlandı. İstenen köye eski isimleri verilecek. Eskiden bir ilden diğer il veya ilçeye gidilirken yol kontrolleri ve aramalar yapılıyordu. Şimdi yapılmıyor, yayla yasaklarının kaldırılması için çalışmalar yapılıyor. Devlet tiyatrolarında bazı eserlerin Kürtçe sahnelenmesi için düzenlenmeler yapılıyor. Ahmedi Xani, Şeyh Abduhraman-i Axtepi, Feqiyu teyra gibi ünlü Kürt edebiyatçıların eserlerin sahnelenmesinin önünü açıyoruz” diye konuştu.

Demokratik açılım sürecinin devam ettiğine değinen Eker, insan hakları, işkenceyle mücadele seçim çalışmalarında Kürtçe propaganda ve bağımsız şikayet komisyonları kurulacağını dile getirdi. Yapılan ve yapılacak tüm düzenlemelerin darbe anayasasıyla değil, sivil bir Anayasa ile gerçekleştirdiklerini anlatan Eker,şöyle devam etti:
“2002 Kasım ayından önce ilişkilerin iyi olmadığı komşu ülkelerle iyi ilişkiler kurararak vizeleri kaldırdık. Bedeli ne olursa olsun, bu projelerimizi bir bir hayata geçireceğiz. Bunları gerçekleştirirken, bu kez bize ‘sivil dikta’ diyorlar. yine 2002 Kasım ayından önce bölgede ve Diyarbakır'da binlerce faili meçhul cinayet işlendi. İnsanlar evlerinden alınıyor, işkenceler yapılıyor, cesetler asit kuyularına yada yol kenarına atılıyordu. Bunu sorgulayamanlar şimdi kelepçeyi sorgulamak istiyor. AK Parti olarak kelepçe olayı ve belediye başkanlarının tutuklanmasını tasvip etmiyoruz. Hatta bununla ilgili soruşturma bile yapılıyor. Tüm bunlar AK Parti'nin ne kadar yol ettiğinin göstergesidir. 1989 model manşetleri milletin sofrasına getirmek istiyorlar. Ama halk uyandı artık. Yutmuyor bu oyunları.“
Diyarbakır Gıda Toptancılar Sitesi'nde bulunan Kent Düğün Salonu'nda yapılan AK Parti, Genişletilmiş İl İstişare Kurulu Toplantısı'na Bakan Mehdi Eker, Diyarbakır Milletvekili İhsan Aslan, Osman Aslan, Abdurrahman Kurt, Kutbettin Arzu, Ali Merdanoğlu, İl Başkanı Baki Aksoy, il ve ilçe teşkilatları ile çok sayıda partili katıldı. AK Parti'nin istişare toplantısında kadın ve erkek partililer ayrı yerlerde oturdu. Toplantı, Bakan Eker’in konuşmasından sonra basına kapalı olarak devam etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!