Bakan Dinçer'e madende tepki

Güncelleme Tarihi:

Bakan Dinçere madende tepki
Oluşturulma Tarihi: Eylül 02, 2010 05:23

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, Bartın’ın Amasra İlçesi’nde Türkiye Taşkömürü Kurumu’na (TTK) ait maden ocağında yerin 250 metre altında maden işçileriyle iftar yaptı.

Bakan Dinçer, iftar masasında gazetecilere açıklama yaparken iş güvenliği konusunda işçileri ve sendikaları eleştirince, Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Amasra Şube Başkanı Hakkı Arslan’ın tepkisiyle karşılaştı. Arslan’ın, “İşçiliği eleştirdiniz, üzüldüm“ dediği Dinçer, yanlış anlaşıldığını söyledi.
Bakan Dinçer, Bartın Valisi İsa Küçük, Ak Parti Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç, Amasra Kaymakamı Mehmet Yıldız, TTK Genel Müdür Burhan İnan, Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Ramis Muslu ile birlikte madenci kıyafetlerini giyerek, TTK Amasra Müsessese Müdürlüğü’ne ait maden ocağına girdi. Asansörle yerin 250 metre altına inen Bakan Dinçer ve beraberindekiler, paytonlarla yaklaşık 2 kilometre ilerleyerek, iftar masasının kurulduğu yere ulaştı. Dinçer, 16.00-24.00 vardiyasında çalışan 50 işçi ile birlikte 20 metre uzunluğundaki masada iftar yaptı. Bakan Dinçer, yemeğin ardından gazetecilere değerlendirmede bulundu.
Yeni anayasa değişikliği paketinde işçileri doğrudan ilgilendiren 2 düzenleme olduğunu belirten Bakan Dinçer, işçilerin istedikleri taktirde birden fazla sendikaya üye olabileceklerini söyledi. Pakette dayanışma grevini yasaklayan hükümlerin de yer aldığını belirten Dinçer, referandumda “Evet“ çıkacağını, bu konuda bir endişesinin olmadığını söyledi.
EN BÜYÜK DUA TEDBİRDİR
Maden sektöründeki iş güvenliği konusunda da değerlendirmelerde bulunan Dinçer, işçilerin maden ocaklarında ömür harcadıklarını belirterek, şöyle dedi:
“Az önce bir arkadaşımız, kazasız belasız bir çalışma hayatından bahisle dua etti. Aslında en büyük dua, iş kazalarına yönelik alınmış tedbirdir. Biz teknolojik olarak ve fiziki yapılar olarak, iş kazalarını, meslek hastalıklarını ve ölümü önleyecek tedbirleri almazsak, yapacağımız duanın faydası olmaz. Ayrıca işçilerimiz kendi hayatlarını ciddiye alıp, ön görülen tedbirleri uygulamazlarsa, biz yine eksik bir iş yapmış oluruz. İş güvenliği konularında azami hassasiyet göstermeli ve bir daha insanlarımızın bu ocaklarda hayatlarını kaybetmelerini mutlaka kesmeliyiz. İnsanın hayatı asla bir daha geriye gelmez. O yüzden sağlığımızı ve güvenliğimizi tehlikeye atacak hiçbir teşebbüste bulunmamak gerekir.“
SENDİKALAR, SAĞLIK VE GÜVENLİĞİ İHMAL ETTİ
Bakan Dinçer, Zonguldak’ta 30 madencinin öldüğü grizu faciasını hatırlatırken, sendikaları da eleştirdi. Zonguldak’taki faciada yapılan hataların önemli bir kısmının insan hatası olduğunu vurgulayan Dinçer, “Yer altında zor şartlar altında çalışıyorsunuz. Eğer sizler sağlığınızla ve güvenliğinizle ilgili azami hassasiyeti gösteremezseniz, başkalarının göstereceği hassasiyetler hayatınızı kurtarmaya yetmeyebilir. Biz yöneticiler olarak, mümkün olduğu kadar iyi ve güvenli çalışma şartlarını sağlamak zorundayız. O yüzden her türlü teknolojik tedbirin alınması, fiziki alt yapının iyi bir şekilde yapılması lazım. Bu zamana kadar sendikalarımız, insanların ücretlerinin artırılmasıyla ilgili mücadaleler yaptı. Ama esas yapılması gereken mücadele, başlangıçtan beri önce sağlık ve güvenlikle ilgili olmalıydı, o ihmal edildi“ diye konuştu.
Bakan Dinçer, işletmelerin de alacakları bazı küçük tedbirleri maliyet unsuru olarak gördüklerini, halbuki kaza olmadan önce alınacak tedbirlerin maliyeti, kaza olduktan sonra karşılaşılan maliyetlerin çok çok altında olduğunu vurguladı.
GMİS ŞUBE BAŞKANI TEPKİ GÖSTERDİ
Bakan Dinçer’in açıklamasının ardından işçiler sorunlarını anlatmaya başladı. Bu sırada söz alan GMİS Amasra Şube Başkanı Hakkı Arslan, Bakan Dinçer’e açıklamaları nedeniyle tepki gösterdi. Avrupa ülkelerinde maden işçilerinin daha iyi koşullarda çalıştıklarını savunan Arslan, “Almanya’da, Rusya’da, Amerika’da hiç bir arkadaşın direk taşıdığını gördünüz mü? Hayır. Siz çalışma bakanısınız, çalışan insanlara destek vermelisiniz. Burada işçiliği eleştirdiniz, üzüldüm. Buradaki arkadaşlarımız çalışıyor. Biz daha ne kadar fedakarlık yapalım. Biz kolumuzu, bacağımızı, ayağımızı, kafamızı veriyoruz“ dedi.
YANLIŞ ANLAŞILDIM
Yanlış anlaşıldığını belirten Dinçer ise, işçileri eleştirmediğini, tam tersi işçiyi desteklediğini söyledi. Arslan’ın, “Teknolojiyi siz yapacaksınız?“ dediği Bakan Dinçer, “Güzel, ben de onu söyledim“ diye cevap verdi. Bakan Dinçer ile tartışmaya devam eden Arslan, “Biz GMİS olarak Zonguldak’ta çalışan özel firmalarla örgütlenmeye gittik. Size müracaat ettik, geri çevirdiniz“ dedi. Dinçer ise, “Size, 'Maden sektörüsünüz' dedik, cevabımızı öyle verdik. Bakanlık bu konularda çok ilkeli davranıyor. Neyin maden sektöründe olduğunu, neyin inşaat sektöründe olduğunu, neyin başka bir sektörde olduğunu biz iyi biliriz, siz endişe etmeyin. O konularda bizde yanlış karar çıkmaz“ dedi.
Bartın’da bir tekstil fabrikasından çıkarılan işçilerle ilgili de Arslan ile tartışan Bakan Dinçer, konuşmasında işçilere yönelik bir eleştirisinin bulunmadığını tekrarladı. Bakan Dinçer ve beraberindekiler, bu tartışmanın ardından işçilerle hatıra fotoğrafı çektirerek ocaktan ayrıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!