Güncelleme Tarihi:
Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Bahçeşehir’de ikisi de evli kızları Nesrin, Feride ve üç torunuyla oturuyor. Kardeşleri, yeğenleri, onların da torunları çok yakınında. “Bizim için bayram hep birlikte kahvaltı etmek ve bayramlaşmak. Bu ailemizin klasiği. Öğleden sonra herkes kendi programına dönüyor. Ben uzun süredir siyaset yaptığım için parti bayramlaşmasına geçiyorum. Torunlarla bayram programım evde onlarla oynamak, bisiklete binmek” diyor.
KIZ TORUN ‘YOLDA’
Büyük kızı Nesrin’den Yusuf Selim (9) ve Berrin Zeynep (6), küçük kızı Feride’den Ahmet Tarık (3.5) adında üç torunu var. Bir ay sonra dünyaya gelecek kız torunu heyecanla bekliyor. Sahur nedeniyle geç yatıldığı için, biz röportaja başladığımızda torunlar uykudaydı. Önce en küçük torun Ahmet Tarık geliyor yanımıza. Sağ kolu trambolinde atlarken kırılmış, alçıda. Dedeninin her iki yanağını defalarca, iştahla öpüyor. Müezzinoğlu da onu. Bir süre yanımızda kaldıktan sonra sıkılıp kuzeni Yusuf Selim’i uyandırmak için eve çıkıyor. Birlikte dönüyorlar. Müezzinoğlu, bütün torunlarını çok sevdiğini söylüyor ama, “Yusuf Selim en büyükleri, ilk gelen torun, esas arkadaşım o” diyor. Torunlarıyla zaman geçirmeyi çok sevdiğini ekleyen Müezzinoğlu, “Torunlar zorla beni aralarına alıyor, istediklerini yaptırıyor. Trambolinde bile zıplattılar” diyor.
MUTLAKA KAHVALTI
Türkiye’de Çocukluk Çağı Şişmanlık Araştırması’na göre çocukların yüzde 22.5’i şişman. Bakan Müezzinoğlu bu oranın yüksekliğinin başında, aile ortamında yemek düzeninin bozulmasının geldiğini söylüyor. Büyükşehir koşulları, okul ortamı, çalışan anneler, beslenme düzenlerini değiştirdi. Müezzinoğlu, şöyle konuşuyor: “En büyük kayıp, bence evde kahvaltı düzeninin büyük oranda kaybolması. Halbuki hem çocuklar hem de yetişkinler için sağlıklı bir yaşamın en önemli durağı, başlangıcı sağlıklı bir kahvaltı. Bir bakıyoruz sabahtan akşama kadar ihmal edilenler akşam telafi ediliyor. Hadi köfte yapalım, hadi patates kızartalım, hadi dondurma, hadi kuruyemiş derken çocuk bunları vücudunda stoka döndürüyor. Oysa sağlıklı bir kahvaltı yapanlar, diğer öğünleri düzensiz olsa bile beslenme açısından olabilecek sıkıntıların yüzde 70’ini çözmüş olur. Bence ailelerin kendileri ve evlatları için vazgeçmeyecekleri tek öğün sabah kahvaltısı. Aileler yarım saat erken kalksa, güzel bir kahvaltı etseler... Sağlıklı bir kahvaltı ve beslenme için ülkemizde her şey var. Süt, peynir, yoğurt, yumurta, zeytin, salatalık, domates... ‘İmkânı olmayan bunları bulamaz’ cümlesi de çok öyle reel değil.” Müezzinoğlu’nun bir diğer önerisi de akşamları yarımşar saat yürüyüş. “Böylece ailece hem günün muhabbetini yapabilir, çocuk okulda yaşadıklarını anlatabilir. Psikolojik olarak rahatlarlar, aile bağları güçlenir. Yürüyüşü toplumun her kesimine bir kültür, gereklilik, yaşamın bir parçası olarak yerleştirmeliyiz” diyor.
TORUNLAR DA KİLOLU
Kahvaltılı bir toplantıya dahi gitse, evden çıkmadan muhakkak birkaç lokma atıştırdığını anlatan Bakan Mehmet Müezzinoğlu, torunlarının ikisinde kilo fazlalığı oldğunu söylüyor. “İkisi yemeği seviyor, biri yemiyor. Allahtan hareketliler, inşallah toparlar” diyor. Kendisinin de 78 kilo olduğunu, 2-3 kilo vermesi gerektiğini belirten Müezzinoğlu, “Ankara’da sabah 07.30-08.00 arası yüzüyorum. Günde 24 saat var, yarım saatini sağlığımız için ayırmalıyız” diyor. Müezzinoğlu’nun sağlığını düşünerek mutlak kaçındığı sigara. Hiçbir zaman vitamin veya mineral takviyelerine ise ihtiyaç duymuyor.
ŞİŞMANIZ
HALEN Türkiye’de kadınların yüzde 40’ından fazlasının, erkeklerin neredeyse üçte birinin kilolu olduğuna dikkat çeken Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, “Bu daha çok diyabet, yüksek tansiyon, kalp damar hastalıkları, ortopedik sorunlar, torba torba ilaç demek. Kronik hastalık yükü sürekli artıyor. Sağlıklı beslenme için bize düşen, protein, karbonhidrat, yağ, mineral ve vitamin kaynaklarının hepsini dengeyle, birine ağırlık vermeden soframıza almak, tıka basa ve vakitsiz yememek” diyor.
Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’nun bahçesi, bir köy evi gibi. Kümeste çok sayıdaki tavuktan hergün 4-5 taze yumurta torunlar için toplanıyor. Ayrıca domates, salatalık, biber de yetiştiriyorlar.