Güncelleme Tarihi:
Projeyle ilgili Rahmi Koç Müzesi'nde düzenlenen toplantıya Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, diğer yetkililer ve meslek lisesi öğrencileri katıldı.
KOÇ'TAN MESLEKİ EĞİTİMDE POPÜLİZM ELEŞTİRİSİ
Mustafa Koç yaptığı konuşmada, "Bugün Ulusal İstihdam Stratejisine eş olarak yürütülecek bir Ulusal Mesleki Eğitim Stratejisi için çağrıda bulunmak istiyoruz" dedi. Meslek liselerinin ekonominin bel kemiğini oluşturan kurumlar olduğunu kaydeden Koç, "Ancak mesleki eğitim konusu uzun yıllardır talihsiz bir şekilde popülist tartışmalara konu edilip, maalesef sadece katsayı çerçevesinde gündeme getirilerek tartışılıyor" diye konuştu.
Koç, asıl meselenin mesleki ve teknik eğitimin yükseltilmesi olduğunu kaydederek, "O zaman meslek okulları gerçek işlevlerini yerine getirebilecek ve böylece mesleki eğitim sürecinde katsayı tartışması da zaten anlamını yitirecektir" şeklinde konuştu. "Bütün politik tartışmaların ötesinde bu model için öncülük edecek bütünsel bir çalışma içindeyiz" şeklinde konuşmasını sürdüren Koç, bu projenin sadece burs vermek amacıyla tasarlanmadığını da kaydederek, öğrencileri özgüven, hedef belirleme, sorumlu vatandaşlık gibi kavramlarla tanıştırdıklarını da ifade etti.
ÇUBUKÇU'DAN KOÇ'A POPÜLİZM CEVABI
Koç'tan sonra kürsüye Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu çıktı. Bakan Çubukçu, 2003 yılında mesleki teknik ortaöğretim payının yüzde 28 iken 2009 - 20010 eğitim öğretim yılında yüzde 45.6 'ya çıktığını kaydetti. Çubukçu, hükümet tarafından mesleki teknik eğitimin ortaöğretim içindeki payının yüzde 50 olarak belirlendiğini kaydetti.
Çubukçu konuşmasında Mustafa Koç'a cevap da verdi. Çubukçu, şunları söyledi: "Burada katsayı meselesiyle meslek liselerindeki oranın artışı arasında son derece doğrusal ve paralel bir ilişki vardır. 1998 yılında yükseköğretim geçiş sistemine mesleki ortaöğretim öğrencilerine uygulanan yükseköğrenimdeki geçişi zorlaştıran düzenleme 1998 yılından itibaren son derece hızlı bir şekilde mesleki eğitime tercih eden öğrencilerin sayısında düşüşe yol açmıştır. Geçen yıl mesleki eğitime başvuran öğrenci sayısı yüzde 15 arttı. Bunun da etkileri Temmuz ayında alınan katsayının ortadan kaldırılması kararıyla mesleki eğitim gören öğrencilerin geçişinin önündeki engellerin kaldırılmasıyla çok doğrudan ilgili ve ilişkilidir. Tüm dünyaya baktığımız zaman mesleki eğitim ortaöğretim içinde son derece önemli . Çünkü yüksek öğretime geçiş yapamayan ve herhangi bir mesleğe sahip olamayan gençlik, işsiz nüfus Türkiye için bağımlı nüfus demek, sorunlu nüfus demek. Bu da ülkedeki ekonominin bir anda olumsuz manada yer değiştirmesi ve ülkenin doğrudan etkilenmesi anlamına geliyor. Dolayısıyla dünyanın hiçbir yerinde mesleki eğitimi seçmiş bir öğrencinin yüksek öğrenime geçişini engelleyecek düzeyde bir engellemeyle karşı karşıya olmadığını görüyoruz.
Yükseköğrenime geçişi merkezi sınavla yapan bir ülkede, sınavın eşit objektif adil olması gerekir her şeyden önce. Eşit objektif adil koşullarda yapılmayan bir sınavda bir meslek liselinin ayağına 20 kiloluk bir yük bağlayıp normal lisede okuyan bir öğrenciyle buyur sen de aynı mesafeyi aynı hızla koş demek son derece adaletsiz bir yaklaşım.Çok uzun yıllardır sadece siyaset döneminde değil. Popülist bir tartışma olarak açmıyorum herhangi bir popülizm de yapmıyorum.
Önceden de karşı çıktığım bu sistem bir hukukçu olarak şimdi de Milli Eğitim Bakanı olarak, ülkemizin geleceğini oluşturacak gençlerin hayallerine ket vuran, onları engelleyen bir sistem diye düşünüyorum. Meslek lisesi tartışmalarını özellikle bir meslek grubuna yönelik olarak bir kesime yönelik engelleyici tutum olarak algıladığımız sürece mesleki ortaöğretim payı yüzde 8'lerde olan bir ortaokulun hedef alındığı bu sistemin sürdürülebilir olmadığının farkına varmamız gerekiyor. Bu doğru bir sistem değil. Türkiye'nin önünü tıkayan bir sistem."
ÇUBUKÇU MESLEKİ EĞİTİME DESTEK İSTEDİ
Çubukçu, projeyi son derece önemsediğini belirterek bütün meslek örgütlerini mesleki eğitime destek vermeye davet etti. Çubukçu "Mesleki eğitimle çocuklarımıza gençlerimize Türkiye’nin yarınları başta olmak üzere daha iyi yarınlar hazırlamış olacağız" dedi.
Çubukçu’nun konuşmasının ardından meslek liseli öğrencilerin kendi mesleklerini anlattıkları klip yarışmasına geçildi. Yarışmada Bakan Nimet Çubukçu adına rap tarzında klip yapan Aysel Ağırbaş dikkat çekti.
MESLEK LİSESİ MEMLEKET MESELESİ PROJESİ
2006 yılında Koç topluluğu ve Milli Eğitim Bakanlığıyla ortaklaşa başlatılan projeyle bugüne kadar 81 ildeki 264 okulda 8 bine yakın meslek lisesi öğrencisine eğitim bursu verildi ve staj olanağı sağladı. 300’ü aşkın gönüllü çalışandan oluşan bir kadronun verdiği eğitimlerle proje bu sene dördüncü yılında. Proje kapsamında, 2009 yılında istekli bursiyerlerin yüzde 87’si yaz stajına yüzde 65’i de beceri stajına yerleştirildi.
ÖĞRENCİLER BİRER KONUŞMA YAPTI
Etkinlikte burs alan öğrenciler birer konuşma yaptı. Proje kapsamında burs alan öğrencilerden Emel Yalçın, "Kendimizi keşfetmeyi öğrettiniz. Sadece hedefi olan insanların başaracağını öğrettiniz. Bizler artık şuna yürekten inanıyoruz ki kesinlikle farklısınız. Ne olur meslek lisesi koçları artsın" dedi.