Bakan Coşkun: 3 milyon işsiz, iş sahibi oldu

Güncelleme Tarihi:

Bakan Coşkun: 3 milyon işsiz, iş sahibi oldu
Oluşturulma Tarihi: Mart 02, 2007 14:04

Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun, Türkiye'de en büyük sorunun işsizlik olduğunu, iktidarda oldukları son 4 yılda 3 milyon kişinin iş sahibi yapıldığını, 1 milyon 500 bin kişinin de kayıt altına alındığını söyledi.

Açılış ve incelemelerde bulunmak üzere Mersin'e gelen Bakan Ali Coşkun, Vali Hüseyin Aksoy'u ziyaret ederek kentin sorunları hakkında bilgi aldı. Burada değerlendirmelerde bulunan Bakan Coşkun, Türkiye'nin en büyük sorunları arasında işsizliğin bulunduğunu, son 4 yılda 3 milyon kişinin iş sahibi olduğunu söyledi. Bunun yanında kayıt dışı ekonomiyle mücadele edildiğini belirten Coşkun, 1 milyon 500 bin kişinin de kayıt altına alındığını ve kadın girişimciler ile gençlerin Halk Bankası'ndan aldıkları kredilerle iş kurduğunu kaydetti.

Coşkun, ardından Mersin Sanayi ve Ticaret Odası'nın Meslek Komiteleri Ortak Toplantısı'na geçti. Toplantının açış konuşmasını yapan Mersin Sanayi ve Ticaret Odası (MTSO) Başkanı Kadri Şaman, kısa, orta ve uzun vadeli projelerin üretilmesi ve Bakanlıkta Stratejik Geliştirme Merkezi'nin kurulması gerektiğine değindi. Başkan Şaman, Mersin'de 2005- 2006 yılları arasında protestolu senet miktarının yüzde 45 artığına dikkat çekerek, “2004- 2005 yılları arasında yüzde 11 olan işyeri kapanma oranı 2006'da yüzde 48'lere çıktı. Sıkıntıların çözümü için öncelikli olarak Türkiye'nin sanayi envanterine ihtiyaç vardır. Eldeki veriler yanlış olduğu için yorumlamalar da yanlış çıkıyor. Bunun düzeltilmesi lazım. Teşvik sistemi değişmeli, süper market yasa tasarısı bir an evvel çıkartılmalı. Ayrıca son yıllarda iş adamlarımız özellikle AB ülkelerinde katı vize uygulamalarına takılıyor” dedi.

MTSO Başkanı Şaman'ın konuşmasının ardından bazı oda başkanları ve yatırımcılar sorunlarını Bakan Coşkun'a aktardı. Coşkun, sorunları sabırla dinleyerek not aldıktan sonra sorulara ve anlatılanlara tek tek cevap verdi. Daha önceki hükümetlerin IMF ve Dünya Bankası ile yaptıkları anlaşmalara bağlı kalmak zorunda olduklarını dile getiren Coşkun şöyle konuştu: “Biz, yıllık 52 milyar YTL faiz ödüyoruz, ancak artık Türkiye borçlarıyla anılan bir ülke olmaktan çıktı. 4 yıl içinde büyüme hızında yüzde 7.8 ile en güvenilir 7 ülke arasına girdik. Hem borçlarla uğraşıp hem bu seviyeye gelmemiz kolay değil. GSMH 180 milyon dolardan 450 milyona dolara çıkarken kişi başına düşen gelirde 5 bin 500 dolara çıktı. Hedefimiz bu rakamı 10 bin dolara çıkartmak. Geçmişte çok büyük hatalar yapılmış. Mesela karşılıksız para basılmış ve alınan borçlar yerinde kullanılmamış. Alınan borçlar üretime yatırılsaydı bu sıkıntıları çekmezdik. Bunun yanında kapanan işyeri sayısında büyük artış olduğunu ifade edildi. Bu konuda yanıltıcı bazı olaylar var. 2001 krizinde zor duruma düşen şirketler ve kapanma noktasına gelen şirketlerin mahkeme kararları henüz sonuçlanıyor. Bu 3-4 yıl sürüyor, kapanan şirketlerin bir bölümü kriz neticesinde tasfiye edilenler oluşturuyor.”
Yaklaşık 2 saat süren ve soru cevap şeklinde geçen toplantının ardından Bakan Coşkun ve beraberindeki heyet, Ulu Camii’ye giderek cuma namazını kıldı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!