A.A.
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 27, 2010 21:49
Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye Rusya arasında 2000 yılında toplam 4,5 milyar dolar olan dış ticaretin bugün 9 kat artışla 38 milyar dolar seviyesine ulaştığını, söz konusu rakamların iki ülke arasında ticaret hacmini 5 yıl içinde 100 milyar dolara ulaştırma hedefi açısından da önem taşıdığını söyledi.
Bakan Çağlayan, Türk ve Rus ortaklı F.O.R.T. Limited Şirketi'nin Rusya'nın Rostov-Aksay şehrinde kuracağı meyve sebze halinin temel atma törenine katıldı.
Çağlayan, tören alanına gelişinde, yöresel kıyafet giymiş Ruslar tarafından, bereket anlamına gelen “tuz ve ekmekle” karşılandı.
Burada küçük bir kızın Türkçe “Sayın Bakanım Rostov'a hoş geldiniz” sözleri üzerine Çağlayan, küçük kızı kucağına alarak sevdi ve bu sözleri birkaç kez tekrarlattı.
Çağlayan, törende yaptığı konuşmada, Antalya ve Rostov'un, Şişli ile Aksay'ın kardeş şehirler olduğunu hatırlatarak, bunun önemine işaret etti.
Türkiye'ye Rusya'dan gelen turist sayısının 3 milyona yakın olduğunu belirten Çağlayan, Antalya'nın da en çok turist gelen şehirler arasında bulunduğunu ifade etti.
Bakan Çağlayan, Türkiye ile Rusya arasında tarihi kültürel dostluk ilişkileri olduğunu söyledi.
Türkiye'nin dünyaya ihraç ettiği toplam yaş meyve sebzenin 3'te birinin Rusya'ya yapıldığını bildiren Çağlayan, bu açıdan temeli atılan sebze halinin önemini dile getirdi. İki ülke arasındaki ticarete de değinen Çağlayan, 2000 yılında toplam 4,5 milyar dolar olan dış ticaretin bugün 9 kat artışla 38 milyar dolar seviyesine ulaştığını ifade etti. Çağlayan, söz konusu rakamların iki ülke arasında ticaret hacmini 5 yıl içinde 100 milyar dolara ulaştırma hedefi açısından da önem taşıdığını kaydetti.
YATIRIMCILARIN YANINDAYIZ
Rostov'da yaş meyve hali kurulması projesinin çok önemli olduğunu belirten Devlet Bakanı Çağlayan, bu yatırımı Türkiye'de yapılmış kadar önemli gördüğünü, projenin her safhasında ilgileneceklerini söyledi.
Çağlayan, “Dünyanın neresinde olursa olsun Türk yatırımcılarının yaptığı tüm yatırımlarda, ortaklıklarda Türkiye Cumhuriyeti Hükümetinin yatırımcıların yanında olduğunu göstermek için bugün buradayım” dedi. Bakan Çağlayan, projenin Türkiye Rusya, Türkiye Rostov arasında çok önemli bir gönül ve ticaret köprüsü olacağını kaydetti.
Türkiye ile Rostov arasındaki ticaret rakamlarına değinen Çağlayan, Türkiye Rostov arasında 570 milyon dolarlık ticaret hacmi olduğunu, Rostov'da 50'ye yakın iş adamının, 100 milyon doların üzerinde yatırım yaptığını ifade etti.
İki ülke arasında 2010 yılı ilk 6 ayı itibariyle Türkiye'nin 2 milyar dolar, Rusya'nın 8,5 milyar dolar olmak üzere 12 milyar doların üzerinde dış ticaret hacmi yakalandığını bildiren Çağlayan, ticaretin 2009 yılından daha fazla olacağını rakamların gösterdiğini, ticaretin dengeli artmasına, hükümet olarak özel önem verdiklerini belirtti.
Türk iş adamlarının Rusya'daki yatırımlarını önemsediklerini yineleyen Çağlayan, “Buradaki iş adamlarımız, Türkiye'nin tanıtımında daimi elçiler. Bu gözle bakıyoruz. F.O.R.T. Firmasının Türk ortakları Türkiye'nin sadece girişimcisi değil aynı zamanda Türkiye'nin birer aynası” diye konuştu.
Çağlayan, yatırımın hayırlı olmasını diledi.
RUS BAKANLAR
Rusya Federasyonu Bölgesel Kalkınma Bakanlığı Bakan Yardımcısı Yuri Osintsev de projeyi yakından takip ettiklerini ve destek verdiklerini, projenin Rostov'un lojistik gelişimi açısından çok önemli olduğunu söyledi.
Osintsev, “Aynı bölgeyi, 3 denizin sahillerini paylaşıyoruz. İşbirliğinin daha da gelişmesini diliyorum” dedi.
Rusya Federasyonu Ulaştırma Bakanlığı Bakan Yardımcısı Viktor Aleksandroviç Olerski de son 6 ayda birkaç kez Türkiye'yi ziyaret ettiğini bildirdi.
Olerski, 2009 ve 2010 yılları ulaştırma protokollerinin birbirinden çok farklı olduğunu, 2010 yılının protokolünün somut projelerle dolu olduğunu, bugünkü temel atma töreninin de iki ülke arasında kurulmuş köprünün açık örneği olduğunu ifade etti.
Olerski, iki ülke arasındaki 100 milyar dolarlık ticaret hedefi için, lojistik projelerinin önemli olduğunu kaydetti.
Rostov Valisi Vasiliy Golubey de Rusya'nın Don bölgesinde çok sayıda Türk şirketinin çalıştığını, Türk şirketlerinin sayılarının artmasından memnun olduklarını söyledi.
Aksay Valisi Vitaliy Borzenko da projeden duydukları memnuniyeti dile getirdi.
F.O.R.T. Yönetim Kurulu Başkanı Burak Bozkır ise sebze meyve hali projesinin soğuk hava depolu satış birimleri ve dökme ürün depolu satış birimleri bulunan yaş meyve sebze toptancı halinden oluştuğunu bildirdi.
Bozkır, 35 milyon dolara mal olacak ve yaklaşık 1500 kişiye istihdam sağlayacak projenin, 2011 yılı Şubat ayında tamamlanmasının planlandığını kaydetti.
Yaklaşık 90 dönüm alan üzerine kurulacak halde toplam 184 satış birimi bulunacağını belirten Bozkır, projede 104 adet soğuk hava depolu, 80 adet dökme depolu satış birimi olacağını ifade etti.
Bozkır, halin, Rusya'nın en modern ve en işlevsel sebze meyve hali olacağını sözlerine ekledi.
Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, daha sonra Rusya Federasyonu yetkilileri ve F.O.R.T. Firması yöneticileriyle birlikte sebze meyve halinin temelini attı.