Bakan Çağlayan, KOSGEB'in yapısını eleştirdi

Güncelleme Tarihi:

Bakan Çağlayan, KOSGEBin yapısını eleştirdi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 28, 2008 14:12

Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, KOSGEB’in mevcut kurumsal yapısını eleştirerek, unvan fazlalığı sıkıntısı yaşandığını, eleman alımında da objektif kriterlerin olmadığını söyledi.

Çağlayan, “KOSGEB'e eleman alımında da objektif davranılmıyor. KOSGEB Kuruluş Kanunu'nda yapacağımız değişiklikle eleman alımının sınavla yapılmasını sağlayacağız” dedi.

Zafer Çağlayan KOSGEB'in 2007 yılı faaliyetleri, 2008 programı ve yeniden yapılandırılması çalışmalarına ilişkin yaptığı basın toplantısında, KOSGEB’in, KOBİ’lere zamanında ve yeterli miktarda destek verebilmesinin çok önemli olduğunu, bunun için de yeni bir yapılanmaya gittiklerini söyledi. "Devrim niteliğinde" önemli ve kalıcı sonuç almaya odaklı değişiklikler yaptıklarını kaydeden Çağlayan, KOBİ’lere “balık vermeyi değil balık tutmayı” öğreteceklerini ifade etti. Öncelikle kurumun hiyerarşik yapısında, görev ve fonksiyonlarında değişiklik yaptıklarını ifade eden Çağlayan, “İlk ve önemli tespitimiz KOSGEB’e eleman alımında yeterli objektif kriterlerin oluşturulamaması. Yıllık yaklaşık 222 milyon YTL’lik bir bütçesi olan bu büyük kurumda subjektif uygulamalar, ‘işe göre adam değil, adama göre iş’ uygulamasını gelenek haline getirmiş” diye konuştu.

KOSGEB’DE UNVAN SORUNU VAR

KOSGEB’te unvan fazlalığı sorunun yaşandığı, uzmanlaşmanın ise olmadığının altını çizen Çağlayan, bugüne kadarki yapıda bazı yetkilerin suiistimal edildiğini kaydetti.

Çağlayan, şöyle konuştu:

“Örneğin, aslında çok basit bir mantığı olan uzmanlık unvanı uzman-1, uzman-2, uzman-3 gibi isimlerle çoğaltılarak ortaya izahı güç mizahi durumlar çıkartılmıştır. Bu durum KOSGEB kariyer sisteminin yeniden düzenlenmesi gereğini açıkça ortaya koyuyor. Biz yeniden yapılandırma kapsamında bu uzmanlık sınıfını KOBİ uzmanı adı altında tek bir uzmanlıkta topladık.”

Diğer kamu kurumlarıyla uyumlu olmayan süreç danışmanı, süreç yöneticisi, teknik görevli, yönetici yardımcısı ve ulaşım görevlisi gibi unvanları da kaldırdıklarını dile getiren Çağlayan, 25 olan unvan sayısını 16’ya, müdürlük, daire başkanlığı adı altında faaliyet gösteren 34 birimi de 30’a düşürdüklerini söyledi.

MUHASEBE ÜÇ MERKEZDEN YÖNETİLECEK

Araştırma Merkezlerini de daha işlevsel çalışacak hale getirdiklerini söyleyen Çağlayan, Bölge Sanayi Geliştirme Merkez Müdürlükleri ile İşletme Geliştirme Merkez Müdürlüklerinin fonksiyonlarını birleştirdiklerinin altını çizdi. Çağlayan, merkez ve taşra arasındaki eşgüdüm eksikliğini gidermek için de iki yeni daire başkanlığı kurduklarını açıkladı.

Çağlayan, KOBİ’lere desteklerin ödenmesinde gecikmelere neden olan tek merkezden tek kişiyle yönetilen muhasebe sistemini bölgesel yoğunluğu dikkate alarak üç merkezden yönetilmesini sağladıklarını dile getirdi. Fon kaynaklarının özel sektör mantığı ile etkin değerlendirilmesi için finansman birimi oluşturduklarını kaydeden Çağlayan, “Kurumda sadece bir avukat eliyle yürütülen hukuki işler için de ayrı bir hukuk müşavirliği birimi kurduk. Artan iş yoğunluğu doğrultusunda avukat kadroları oluşturacağız” dedi.

Ayrıca, iki ayrı binada hizmet veren KOSGEB’i tek binada topladıklarını belirten Çağlayan, 850 bin YTL’lik tasarruf sağladıklarını vurguladı.

KOSGEB KURULUŞ KANUNU’NDA DEĞİŞİKLİK YAPILACAK

Çağlayan, bu düzenlemeleri kalıcı hale getirmek için KOSGEB Kuruluş Kanunu’nda değişiklik yapılmasına ilişkin kanun tasarısı hazırlıklarını başlattıklarını dile getirerek, kanunla beraber gerekli yönetmeliklerin çıkarılması için de çalışmaların devam ettiğini söyledi. Bu çerçevede 8 yönetmeliğin revize edileceğini, 1 yönetmeliğin iptal edileceğini, 2 yeni yönetmeliğin oluşturulacağına dikkat çeken Çağlayan, “Özellikle KOSGEB’e eleman alımı bundan sonra kariyer planlaması çerçevesinde sınavla yapılacak, ayrıca terfi ve atamalar yeniden düzenlenecek” diye konuştu.

Toplantı sonrasında basının sanayi envanteri ile ilgili sorularını yanıtlayan Çağlayan, 81 ilin 11’inin sanayi envanterinin çıkarıldığını söyledi. 70 ilin ise envanter çalışmalarının devam ettiğini vurgulayan Çağlayan, “Türkiye ne kadar topu, mühimmatı olduğunu bilmeyen bir ordu gibi. Biz bunu ortadan kaldırmak için çalışıyoruz” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!