Bakan Bekir Bozdağ'dan başkanlık sistemi açıklaması

Güncelleme Tarihi:

Bakan Bekir Bozdağdan başkanlık sistemi açıklaması
Oluşturulma Tarihi: Ekim 13, 2016 13:06

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin 'başkanlık sistemi' açıklamalarına ilişkin, "Türkiye'de bugün Sayın Bahçeli'nin dediği gibi bir fiili başkanlık durumu yok mu? İstediğiniz kadar yok deyin, var'' dedi. ''Türkiye'de kim ne derse desin iktidarla cumhurbaşkanının aynı partiden olduğu dönemlerde esasında fiili bir başkanlık sistemi her zaman olmuştur'' diyen Bahçeli, sözlerine şöyle devam etti: ''Atatürk dönemi, fiili başkanlık sistemidir, Menderes dönemi de öyle fiili başkanlık sistemidir.''

Haberin Devamı

Adalet Bakanı  Bozdağ, Ankara Hakimevi'nde Uluslararası İstanbul Hukuk Kongresi tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin 'başkanlık sistemi' ile ilgili açıklamasını değerlendirdi.

Bozdağ, başkanlık sistemi tartışmalarıyla ilgili şunları söyledi:
"Sayın Devlet Bahçeli, başkanlık sistemi ile ilgili önemli bir açıklama yaptı. Türkiye'nin başkanlık sistemine dair tartışmaları sona erdirmesi gerektiğine dair önemli değerlendirmelerde bulundu. Ben de katılıyorum Sayın Bahçeli'ye. Çünkü Türkiye'de kim ne derse desin iktidarla cumhurbaşkanının aynı partiden olduğu dönemlerde esasında fiili bir başkanlık sistemi her zaman olmuştur. Atatürk dönemi, fiili başkanlık sistemidir, Menderes dönemi de öyle fiili başkanlık sistemidir. AK Parti döneminde de Cumhurbaşkanı ile Başbakan aynı partiden seçildiler. O zaman bizim bu gerçeği görüp, bu işin adını doğru koymamız kadar doğru olacak ne olabilir? Şimdi CHP farklı düşünüyor, öbürleri farklı düşünüyor. Ya siz farklı düşündüğünüzde durum değişiyor mu?

Haberin Devamı

Türkiye'de bugün Sayın Bahçeli'nin dediği gibi bir fiili başkanlık durumu yok mu? İstediğiniz kadar yok deyin, var. Gerçek çok net açık, ortada. Öyleyse bizim bu gerçekle yüzleşmekten kaçmamızın bize ne faydası var? Geçmişte de Cumhurbaşkanı'nın doğrudan halk tarafından seçilmesi bir sistem değişikliğini gerektirir diyen  pek çok hukukçu oldu. Doğrudan yarı başkanlık sistemidir diyenler de oldu. Farklı değerlendirme yapanlar da oldu. Türkiye'de bir yandan Cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesine ilişkin Anayasa değişikliği olmuş, öte yandan Anayasa'da Cumhurbaşkanına tanınmış olan yetkilere baktığınızda gerçekten çok büyük yetkiler var. Bu yetkilerle beraber değerlendirdiğinizde iktidar çoğunluğu da aynı partiden olduğu zaman durum çok net ortada.

EĞER TÜRK HALKI KABUL EDERSE...

 

Onun için ben de aynı şeyi söylüyorum, siyasi partilerimiz bu konuyu Meclis'e getirmeli, Meclis'te tartışmalı, görüşmeli. Meclis, 330'un üzerinde bir çoğunlukta kabul ettiğinde de halkımıza hep beraber biz bunu sormalıyız. Eğer Türk halkı başkanlık sistemine geçmeyi kabul ederse tartışmaları bitirir başkanlık sistemine geçeriz. Eğer Türk halkı başkanlık sistemine geçmeyi reddederse tartışmaları bitirir, ondan sonra Türkiye olarak yine yolumuza devam ederiz. Gelin bu tartışmalara hep beraber noktayı koyacak adımı birlikte atalım.

Haberin Devamı

Ben Sayın Bahçeli'nin açıklamalarını çok önemsiyorum, ülkemizin geleceği bakımından da güçlü bir siyasi istikrar, güçlü iktidar ve etkin karar alma ve uygulama bakımından da son derece önemli olduğunu bir kez daha ifade ediyorum. Umarım ki siyasi partiler bu konuda bir uzlaşma zemini bulurlar eğer uzlaşamıyorlarsa bile Anayasa değişikliğinin halkın önüne gitmesine imkan verecek kapının aralanmasına yardımcı olurlar. Halk bu sorunu çözer. Çünkü bu millet hangi soruna el attıysa o sorunu tereyağından kıl çeker gibi çözüyor. Ben eminim ki sistem tartışmalarını çözecek yine Türk halkıdır. Sayın Bahçeli'nin bu açıklamalarından sonra herhalde Türk siyasetine bu konuyu yeniden ve sorumluluk içerisinde bir kez daha ele almak ve bunun gereğini gecikmeksizin yapma yükümlülüğü düşmektedir."  

BAKMADAN GEÇME!