Bakan Bağış'tan sert eleştiri

Güncelleme Tarihi:

Bakan Bağıştan sert eleştiri
Oluşturulma Tarihi: Kasım 26, 2011 21:338dk okuma

Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Avrupa'nın şu anda çok ciddi bir akıl tutulması içinde olduğunu söyleyerek Türkiye'nin AB sürecinde önünü tıkamaya çalışanları eleştirdi. Bağış, "Bizim hevesimizi kırmaya, bize havlu attırmaya çalışıyorlarmış. Çok açık net söyleyeceğim, it ürür kervan yürür. Türkiye çıktığı yolda kendi kararlığıyla yürüyecek" dedi.

Haberin Devamı

'Mersin İlinin AB'ye Uyumu İçin Bilgi Altyapısının Oluşturulması Projesi, AB-Türkiye Konulu Konferans' Akdeniz İhracatçı Birlikleri'nde yapıldı. Toplantıya AB Bakanı Egemen Bağış ile Mersin'de programları devam eden Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker katıldı. Her üç bakanın da Türkiye'nin AB sürecinde önüne getirilen engelleri eleştirdiği toplantıda kürsüye ilk çıkan AB Bakanı Egemen Bağış oldu. 'İllerimiz AB'ye Hazırlanıyor' programı kapsamında yapılan bilgi projesinin çok başarılı olduğunu belirten Bağış, bu çerçevede açtıkları yarışmaya katılan 79 projeden 25'inin kabul edildiğini, bunlardan birinin de Mersin Valiliği'nin sunduğu proje olduğunu bildirdi. Mersin Limanı'ndan kalkan gemilerin dünyaya Türk bayrağı ile birlikte Türkiye'nin mesajını da iletmeye başladığını anlatan Bağış, "Bugün bizim dış ticaretimizdeki yoğunluk, ihracatımızdaki artış, Türkiye'nin hem doğusundaki hem batısındaki ülkelere ilham kaynağı oluşu, Mersin'e de çok farklı bir özellik kazandırıyor. Mersin'i AB sürecinde daha aktif görmek istiyoruz" diye konuştu.

Haberin Devamı

'AVRUPA ÇOK CİDDİ BİR AKIL TUTULMASI İÇİNDE'

AB'nin Türkiye için bir medeniyet projesi olduğunun altını çizen Bağış, 1959'da başlayan süreçte gelmiş geçmiş tüm iktidarların çaba sarf ettiği 45 yıllık bekleme sürecine, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 17 Aralık Brüksel Zirvesi'nde masaya yumruğunu vurup müzakere tarihi alarak son verdiğini söyledi. AB ülkelerinin Türkiye'ye yaklaşımını eleştiren Bağış, "Bugün Türkiye, 33 faslın 13'ünü açmış bulunmakta ama geriye kalan 20 faslın 17'si üzerine siyasi engeller koyan Avrupa'nın şu anda ciddi bir akıl tutulması içinde olduğunu görüyoruz. Bugün Türkiye AB üyesi birçok ülkeden çok daha umutlu bir ülke. Bugün Türkiye'de kişi başına düşen milli gelir, AB üyesi 8 ülkeden daha yüksek. Türkiye'nin ekonomik büyümesi, 2010'da yüzde 8,9'la Avrupa ortalamasını 6'ya katladı. Bu yılın ilk yarısında yüzde 10,2 ile Avrupa'nın en hızlı büyüyen ekonomisi oldu. Bunun arkasında ülkemize gelen küresel sermayenin çok büyük payı var. Ülkemizdeki yatırımının yüzde 85'inin Avrupa'dan geldiğini görüyoruz. Bu yılın ilk 6 ayında gelen yatırımın yüzde 92'si AB'den" dedi.
"Türkiye'nin coğrafi konumunda, Türkiye'nin potansiyelinde kaç ülke var? Avrupalı yatırımcı Suriye'ye mi, İran'a mı, Irak'a mı, Rusya'ya mı gitsin?" diye soran Bağış, yatırımcıların hukukun üstünlüğünün, demokrasinin, ve şeffaflığın olduğu Türkiye'ye geleceğini kaydetti. Bugün Mısır'da, Tunus'ta, Libya'da insanların kendi hayatlarını riske atarak imrendikleri Türkiye'nin geldiği noktada, AB reformlarının çok büyük payı olduğunu vurgulayan Bağış, şöyle devam etti:

Haberin Devamı


'ÖZRÜN ARKASINDA AB REFORMLARININ ETKİSİ BÜYÜK'


"AB sürecinde Türkiye yasaklarından kurtuldu. 10 yıl öncesine kadar insanların etnik kökenini dile getirmeye korktuğu, inançlarını dile getirmeye korktuğu bir ülkeydik. Ama bugün Türkiye çok farklı bir boyutta. Eğer 30'lardan bu yana ilk kez bir başbakan çıkıp Dersim olayı üzerine hem hepimize bir ders verip hem de devlet adına özür dileyebiliyorsa, bu özgüvenin arkasında AB reformlarının çok büyük etkisi vardır. 88 yıl aradan sonra bu ülkenin Ortodoks vatandaşları Sümela'da ayin yapabiliyorsa, 112 yıl sonra Ermeni vatandaşları Akdamar'da ayin gerçekleştirebiliyorsa, devletin televizyonu 24 saat Kürtçe yayın yapabiliyorsa demek ki Türkiye'de çok ciddi bir zihinsel değişim gerçekleşiyor. Bu yüzden AB süreci çok önemli. Bu yüzden AB süreci Atatürk'ün hedef gösterdiği çağdaş medeniyetler seviyesinin üzerine çıkma yürüyüşümüzde en önemli platformumuz. O standartları yakalamak, vatandaşımızın teneffüs ettiği havanın oksijen oranını yükseltmek, yediğimiz yiyeceğin, içeceğin hijyen standartlarını yükseltmek çocuklarımıza borcumuzdur."

Haberin Devamı


Geçen yıl Tarım Bakanı Eker'in hummalı bir başarıya imza attığına işaret eden Bağış, 'yapılamaz' denileni yaparak, ülkenin AB ile 'Gıda Güvenliği Faslı'nı açtığını ve Türk ürünlerinin artık Avrupa'ya daha rahat gidebilmeye başladığını anlattı. AB sürecinin çok teknik boyutu olduğuna dikkat çeken Bağış, bunların Türk insanının daha sağlıklı beslenmesini, sağlıklı yaşamasını, uzun ömürlü olmasını sağlayan gelişmeler olduğunu dile getirdi. Bu süreçte Anayasa değişikliklerine de değinen Bağış, "AB süreci, demokrasimizin standartlarından anayasamızın bize yakışır hale gelmesine kadar her şeyi etkiliyor. İnşallah bu süreçte Türkiye'ye yakışır bir Anayasa'yı da hep birlikte hazırlayacağız. 12 Haziran'da kullanılan oyun yüzde 95'inin temsil edildiği bir Meclis tablosu oluştu ve Cumhuriyet tarihinde ilk kez tüm partilerin eşit temsilciyle yer buldukları bir Uzlaşma Komisyonu kuruldu. Ümit ederiz ki, muhalefet partileri de gerekli desteği verirler ve Türkiye'yi artık askeri anayasalarla yönetilen bir ülke ayıbından kurtarırlar" açıklamasında bulundu.

Haberin Devamı


"İT ÜRÜR KERVAN YÜRÜR"

AB sürecinde Türkiye'nin önüne engeller çıkaran bazı ülkelerin liderlerini sert sözlerle eleştiren Egemen Bağış, şunları söyledi:
"Bu süreçte falan ülkede falan lider, falan yerdeki falan muhalefet Türkiye'nin AB üyeliği ile ilgili bir takım yorumlar yapıyormuş, bizim hevesimizi kırmaya çalışıyormuş, bize havlu attırmaya çalışıyormuş. Çok açık net söyleyeceğim; 'it ürür kervan yürür'. Türkiye çıktığı yolda demokratikleşmede, şeffaflaşmada, zenginleşmede, saygınlaşmada kendi kararlığıyla yürüyecek. Fasıl açmışlar açmamışlar buralara takılmıyoruz, biz Türkiye'nin standartlarını yükseltmeye bakıyoruz. Onlar istediği kadar müzakere sürecimizi tıkanmaya çalışsınlar reform sürecimizi sadece kamçılıyorlar. Her geçen gün Türkiye daha kararlılıkla bu süreçte ilerliyor. Çünkü bizim için önemli olan milletimizin yaşam standardını yükseltmek. Bu ülkenin bütün vatandaşlarının huzur içerisinde çocuklarını geleceğe yetiştirebilmelerini sağlamak. AB sürecinde bizim önümüze kapatmaya çalıştıkları kapıları biz aralarız."

Haberin Devamı


"GIDA GÜVENLİĞİ FASLINI AÇTIK"
AB Bakanı Bağış'ın ardından konuşan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker de AB sürecinde amaçlarının vatandaşın gündelik yaşam kalitesinin artırılması olduğunu vurguladı. AB'nin evrensel değerlerini benimsediklerini ve yansıtmaya çalıştıklarını anlatan Eker, bazı kesimlerin bu süreçte bir takım isteksizlikler gösterdiğini kaydederek, "Ama bu bizi engellemez. Bizim için gıda güvenliği ve hijyen konusu önemli. Bu gelişmeyi sağladık. Gıda güveliği faslını biz açtık. 13 Aralık'ta çıkardığımız 5996 sayılı kanun çerçevesinde yaklaşık 44 tane yönetmelik tamamlanmış olacak. Bu aslında AB'nin gıda güvenliği ve hijyenle ilgili sahip olduğu tüm düzenlemelerin Türkiye'de de artık uygulanacağı anlamı taşır. Gıda güvenliği ile ilgili en önemli kısmı ticarettir. AB'nin sınırları, gıda güvenliği faslının açılmasıyla birlikte Bulgaristan ve Yunanistan ile bitmiyor. Sınır Türkiye'nin doğusuna, Gürcistan, Ermenistan, Nahçivan, Irak ve Suriye'ye taşınmış oldu. Bu nedenle biz burada esasen bu güvenliği ne kadar iyi sağlarsak, hem vatandaşlarımızın yaşam kalitesinin artırılması yönünde hem de düzenlemeler ve gıda ticareti yönünde hayata geçerse, o anlamda AB'ye katkı sağlamış oluruz" diye konuştu.

AB ile katılım öncesi mali yardım programı kapsamında 20 ilde ajans kurdukları bilgisini veren Eker, ikinci aşamada 20 il daha ekleneceğini ve bu illerden birinin de Mersin olacağını müjdeledi. Önümüzdeki haftalarda Mersin'de de bir Kırsal Kalkınma Destekleme Kurulu kurulacağını kaydeden Eker, buralardaki kırsal kalkınma faaliyetlerine hibe destekler sağlanacağını belirtti.

'BU ACEMİ ŞANSI DEĞİL'

AB'nin bazı ülkelerinin isteksiz davranmasının ardında Türkiye'nin tarım potansiyeli ve tarımda sağladığı gelişmeler olduğuna işaret eden Eker, şöyle konuştu:
"Türkiye 8 sene önce 24 milyon hektar alanda ziraat yapıyordu, 23 milyar dolar hasıla elde ediyordu ve dünyada 11. sıradaydı. Tarım ekonomisine sahipti. Bugün aynı alandan 62 milyar dolarlık hasıla elde ediyor ve dünya ülkeleri içindeki sıralaması 7'ye yükseldi. Geçtiğimiz 4 ülke ise Fransa, İspanya, İtalya ve Rusya Federasyonu. Türkiye son 8 yıl içinde tarım hasılası bakımından bu 4 ülkeyi geride bıraktı. 2008'den beri bu durumdayız. Bu acemi şansı değil, 'kuş taşa değmedi'. Belirli stratejilerle Türkiye bu noktaya geldi ve hala büyüme kapasitemiz var."

ÇAĞLAYAN EKONOMİYLE ÖVÜNDÜ

Türkiye'nin AB flörtünün kendisi 2 yaşındayken başladığını söyleyerek konuşmasına başlayan Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ise özellikle vize konusundaki sıkıntıları dile getirdi. Türkiye'nin birçok konuda AB'ye entegre olduğunu ve ekonomik olarak zaten bu işi başardığını ifade eden Çağlayan, "Türkiye Avrupa'dan çok daha önemli bir yapıya sahip olmuş durumda bugün. Bugün hasta adam diye anılan Türkiye son derece ekonomisi sağlıklı, siyasi istikrarı sağlıklı ama Avrupa'nın birçok ülkesinde bazı ülkeler komaya girmiş durumda, ekonomileri bozulmuş ve bir belirsizliğe gidiyor. Türkiye 2008 küresel krizin etkisini siyasi ve ekonomik istikrarıyla başarıyla atlatırken, Avrupa'nın en büyük ülkelerinden İtalya, İspanya, Portekiz, Yunanistan, İrlanda ve onların etkisiyle Fransa ve Almanya gibi ülkeler bile ciddi sıkıntılarla karşı karşıya. Biz o ülkelerin sıkıntıda olmasından kendi payına keyiflenecek ülke değiliz" dedi.


Avrupa krizinin temelinde aslında lider krizi olduğunun altını çizen Çağlayan, "Avrupa, konularına sahip çıkıp çözüm getirecek lider bulmakta zorlanıyor. Avrupa ekonomik krizden öte lider krizi yaşıyor. Dünya ekonomisi küçüldü. Fransa ve Almanya'nın paçaları tutuştu çünkü Yunanistan'dan kendilerine ne fatura çıkacağının farkında değiller. Sadece Sarkozy farkında. Cambaza bak cambaza diyerek adam kendi ekonomisini yönetmeyi bırakmış hiç üzerine vazife olmayan bir konuda Ermeni meselesini gündeme getiriyor. Kendi halkına anlatabileceği bir şey yok çünkü. Çok ciddi sıkıntıdalar" ifadelerini kullandı.


"VİZELER TAMAMEN KALKMALI"

Bugün Türkiye'nin yabancı doğrudan yatırımlar açısından Avrupa'nın akciğerleri, temiz hava sahası olduğuna dikkat çeken Çağlayan Türkiyesiz bir AB'nin, AB için kayıp olacağının altını çizdi. AB'ye üyeliğin Türkiye'nin hakkı olduğuna vurgu yapan Çağlayan, ucu açık, kapalı, yarı açık gibi ifadelerin ikiyüzlü, samimi olmayan davranışlar olduğunu belirtti. AB ülkelerine vize konusunda yüklenen Çağlayan şunları söyledi:


"AB bugün tüm işadamlarımıza vize işkencesi uyguluyor. İşadamın malı serbest dolaşırken, fuara gidip fuara adam gönderemiyor. İnsan hakları ihlali işleniyor. Vize almak için anasından doğduğu günden o güne kadar hayat hikayesini istiyor. Kimin ne hakkı var? Başarılı işadamlarına vizeyi koyuyor. Vizeyi kolaylaştıracağız diyorlar, hadi oradan, kolaylaştırma kaldır vizeyi. Brezilya dahil birçok ülkeye AB üyesi olmasa da serbest dolaşım veriyorsun, benim malıma kota koyuyorsun, vize istiyorsun. Türkiye'ye karşı her türlü engellemeyi yapıyorlar. Tüm bu zorluklara rağmen asla bu işten yılmak yok, bu işten geri dönüş yok, o zaman haklılığımızı kaybederiz. Taş basıyoruz yüreğimize. Benim tüm derdim vizenin kaldırılması. Avrupalı Hans benim memleketime nasıl geliyorsa, benim Ahmet'im, Mehmet'im de aynı şekilde gitsin."


Konuşmaların ardından Bakan Bağış, Çağlayan ve Eker, Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜMSİAD)-KOSGEB Sertifika Dağıtım Töreni kapsamında 32 kişiye sertifikalarını verdi.


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!