Güncelleme Tarihi:
Babacan, Türkiye Sanayici ve İşadamları Konfederasyonu'nun (TUSKON) yarın gerçekleştireceği, “Türkiye-Afrika Dış Ticaret Köprüsü” programı kapsamında İstanbul'da bulunan Afrika ülkelerinin bakan ve işadamlarıyla Dolmabahçe Sarayı'ndaki akşam yemeğinde bir araya geldi. Babacan, burada yaptığı konuşmada, Türkiye ekonomisinin kat ettiği mesafelerin, Afrika gibi büyük potansiyelin bulunduğu bölgeyi Türkiye ile daha da yakınlaştıracağını bildirdi.
Konuk bakan ve işadamlarına Türkiye ekonomisi ve AB müzakere süreci hakkında bilgi veren Babacan, Türkiye'nin pek çok alanda büyük mesafe kat ettiğini anlattı. Babacan, 3-4 yıl önce imkansız gibi görünen siyasi reformları gerçekleştirdiklerini ifade ederek, insan hakları, özgürlükler ve demokrasi alanlarında alınan mesafelerle AB müzakere sürecinin başlatıldığını anımsattı. Siyasi istikrarın sağlandığını belirten Babacan, Türkiye'nin bu istikrarla son 4 yılda yüzde 7.8 büyüme sağladığını söyledi. Babacan, toplam milli gelirin 360 milyar dolar seviyelerine ulaştığını dile getirerek, kişi başı milli gelirin ise 5 bin doları bulduğunu kaydetti.
Türkiye'nin ihracatının gösterdiği gelişmeye de değinen Babacan, hızlı büyümede ihracatın önemine dikkati çekti.
Ekonomik kalkınmada özel sektöre büyük görevler düştüğünü vurgulayan Babacan, Türkiye'nin son yıllarda gösterdiği büyüme performansının da özel sektör kaynaklı olduğunu söyledi. Ali Babacan, Türkiye'ye geçen yıl 9.7 milyar dolar yabancı sermaye girişi olduğunu, bu yıl ise geçen yılın üzerinde bir uluslararası sermaye girişi beklediklerini bildirdi.
Borç stoğunda gerileme kaydedildiğini, faiz oranlarının düştüğünü anlatan Babacan, Türkiye'de genç nüfusun eğitimine önem verildiğini, ABD'ye en fazla öğrenci gönderen ülkeler arasında Türkiye'nin bulunduğunu belirtti.
Uluslararası Sermaye Yasası ile yabancı ve yerli sermaye ayrımının ortadan kaldırıldığını ifade eden Babacan, artık bir günde şirket kurmanın mümkün hale geldiğini konuklara anlattı. Babacan, konuşmasında Türkiye'de gerçekleştirilen vergi indirimlerine de değindi. AB müzakereleri hakkında da bilgi veren Babacan, müzakerelerin 35 başlık altında tarama çalışmaları şeklinde sürdüğünü anlattı.
DIŞ TİCARET
Babacan, Türkiye'nin dış ticaret hacminin GSMH'nın yüzde 50'sinin üzerinde, 190 milyar dolar olarak gerçekleştiğini dile getirerek, bunun da dışa açık bir ekonominin göstergesi olduğunu söyledi. Türkiye'nin dış ticarette yeni açılımlar yapmak durumunda olduğunun altını çizen Babacan, “Buna ihtiyaç var. Türk ve Afrikalı işadamlarının bu potansiyeli ve fırsatı çok iyi değerlendirmelerini bekliyorum. Türk işadamlarımızdan, bu çarkın ancak yeni açılımlarla döneceğini bilmelerini isterim” diye konuştu.
Türkiye ile Afrika'nın işbirliği anlamında büyük potansiyele sahip olduğunu belirten Babacan, mevcut ticari durumun ise bu potansiyelin çok gerisinde bulunduğunu kaydetti.
KONUK BAKANLAR
Çad Ticaret ve Sanayi Bakanı Youssouf Abbassallah da insanların tarih boyunca kaderlerini kendi çabalarıyla değiştirdiklerini, Türkiye'nin de bunu başardığını, Afrika'nın da Türkiye gibi kaderini değiştirmek istediğini söyledi.
Ekvator Ginesi Sanayi ve Ticaret Bakanı Jaime Ela Ndang da, Türk işadamlarını ülkesine davet etti. Nijer Ticaret Bakanı Habi Mahamadou Salisou ise, Türkiye'nin Avrupa'nın kapısına dayanan bir ülke olduğunu belirterek, Türk işadamlarının Afrika'ya da gelmesini beklediklerini ifade etti.
Afrika'nın bakir ve çok fazla fırsatları olan bir bölge olduğunu anlatan Salisou, “Sizlerle birlikte gelişeceğimize eminim. Yalnızca yatırım, güvenlik ve istikrar istiyoruz. Bu konuda Türkiye'ye güveniyoruz” diye konuştu. Program kapsamında Sudan, Çad, Mali, Mozambik gibi Afrika'nın çeşitli ülkelerinden 20 bakan ve 500 işadamı yarın düzenlenecek ”Türkiye-Afrika Dış Ticaret Köprüsü” programına katılacak.